​​​​​​​​​​

Nye centernavne skal gøre det lettere at finde vej

​Hvidovre Hospitals tilbygning er blevet døbt Center A. Men Center A er ikke den eneste nye centerbetegnelse, hospitalet skal vænne sig til at bruge. Center 1, 2, 3 og 4 kommer nemlig også til at skifte navn.​
Vent...

​Når Hvidovre Hospitals 43.000 kvadratmeter store udvidelse står klar, får hospitalet et nyt center. Dermed vokser hospitalet fra fire til fem centre. Det nye center er blevet døbt Center A. 

Læs mere om navngivningen af det ​nye center her

Men hvordan hænger Center A sammen med hospitalets eksisterende Center 1, 2, 3 og 4?

"Det nye center kommer til at forandre hele hospitalet. Både fysisk og organisatorisk. F.eks. flytter hovedindgangen fra dens nuværende placering i den ene ende af hospitalet ud i Center A i den anden ende af hospitalet. Dermed vender vi hele hospitalet rundt. Og det kan vi ikke gøre uden også at opdatere vores vejvisning. Derfor skal vi fremover også vænne os til bl.a. at bruge nye centerbetegnelser," siger hospitalsdirektør på Amager og Hvidovre Hospital Birgitte Rav Degenkolv.

Hospitalets centre får nye navne

Når Hvidovre Hospitals hovedindgang flytter ud i Center A, får hospitalets eksisterende fire centre nye navne, der matcher hospitalets nye omvendte struktur.

De nye centerbetegnelser kommer til at bestå af bogstaver i stedet for tal som i dag. Hospitalets nye center er blevet døbt Center A og de eksisterende fire centre kommer til at hedde Center B, C, D og E. 

Herunder kan du se en oversigt over de nuværende og nye centernavne.


Trinvis vejvisning som i lufthavnen

De nye centernavne er en del af hospitalets nye vejvisning. Den nye vejvisning skal gøre det mere overskueligt for patienter, pårørende og personale at komme fra A til B ved at opdele vejen i mindre bidder.

I den nye vejvisning guides besøgende​ trinvist gennem hospitalet, så de ikke fra start skal huske "hele ruten". Dette princip bygger på det såkaldte gate-koncept fra lufthavne verden over.

"Når du besøger en lufthavn, skal du først finde den rigtige terminal. Herefter gælder det om at finde den rette "gate-finger", som er et bogstav, f.eks. B. Når du har fundet den rigtige "gate-finger", skal du finde den præcise gate, som dit fly flyver fra, f.eks. B22. Det er nogenlunde samme logik, vi bruger i hospitalets nye vejvisning," forklarer seniorprojektleder og arkitekt i Center for Ejendomme, Abelone Dyrup, og fortsætter:

"Det er langt nemmere for os mennesker at afkode en struktur, som vi allerede kender fra andre steder, end noget, vi aldrig er stødt på før."


Her kan du se, hvordan de nye oversigtstavler over Hvidovre Hospital kommer til at se ud ​(klik på billedet eller her for at se oversigten i st​ort format)

Når den nye vejvisning træder i kraft på Hvidovre Hospital, vil patienter, pårørende og personale derfor først skulle finde det korrekte center via et bogstav og en farve, f.eks det grønne Center A. Dernæst​ den rette etage via det efterfølgende tal, f.eks. A1. Og herefter den rigtige indgang i centret, f.eks. A11.

Gate-koncept adskiller geografiske placeringer fra afsnitsnavne

"De nye stedbetegnelser, f.eks. A11, bliver ikke knyttet op på et konkret afsnit, men vil udelukkende være en geografisk placering i et center. A11 vil altid være det samme sted, men det kan ændre sig, hvilket afsnit, der bor ved A11. Præcis ligesom i en lufthavn, hvor det måske ofte er SAS, der flyver fra gate B22, men på et tidspunkt kan det også være United Airlines," fortæller Abelone Dyrup og fortsætter:

"Vi kender det også fra adressesystemet. Lærkevej 1 vil altid være det samme sted, men det skifter, hvem der bor på Lærkevej 1."

Ved ikke at gøre de nye stedbetegnelser til en del af afsnittenes navne, bliver hospitalet langt mere fleksibelt. Og netop fleksibilitet er et af de primære fokusområder både i Center A og på det eksisterende hospital.

Farvel til afsnitsnumre

Hospitalets mange afsnitsnumre kommer dermed heller ikke til at være en del af den nye vejvisning på hospitalet.

"I dag har hvert afsnit på Hvidovre Hospital et trecifret nummer, f.eks. 115, som patienter, pårørende og personale har kunnet navigere efter. Det første tal har fortalt, hvilket center afsnittet ligger i, det andet tal, hvilken etage afsnittet ligger på, og det sidste tal, om afsnittet ligger mod nord eller syd i centeret. Det trecifrede nummer er dermed både en del af navnet på afsnittet og en geografisk placering i huset. Det gør det dog problematisk at rykke rundt på afsnit på hospitalet uden at lave rod i systemet," fortæller Abelone Dyrup og fortsætter:

"Og med 40 års sammenlægninger, udvidelser og flytninger er der efterhånden så mange afsnit, der bor et andet sted end der, hvor deres nummer henviser til, at man i praksis ikke længere kan bruge afsnitsnumrene som navigation."

Gradvis overgang til gate-koncept

Dog varer det fortsat lidt, før hospitalet skal sige endeligt farvel til afsnitsnumrene i vejvisningen. I første omgang vil det nemlig kun være de afdelinger, der flytter ud i Center A, der bliver en del af det nye gate-koncept, mens de afdelinger, der bliver boende på det eksisterende hospital, beholder deres afsnitsnumre, indtil alle hospitalets afdelinger, på samme måde som på regionens øvrige hospitaler, skal skifte navne fra latin til dansk.

"For at vi bl.a. ikke skal skifte alle skilte to gange, har vi valgt at bibeholde afsnitsnumrene på det eksisterende hospital, indtil afdelingerne også skal skifte fra latinske til danske navne. Det giver simpelthen mest mening for alle," forklarer Abelone Dyrup.

Det betyder, at hospitalet først skal sige farvel til alle afsnitsnumrene i vejvisningen og goddag til det færdige gate-koncept, et godt stykke tid efter at have budt velkommen til de nye centernavne.


Her kan du se, hvordan de nye oversigtstavler over Hvidovre Hospital kommer til at se ud i overgangsperioden (klik på billedet eller her for at se oversigten i stort format)

Hvad med IT-systemerne?

Afsnitsnumrene bruges i dag ikke kun i hospitalets vejvisning, men også i en række interne IT-systemer.

Økonomi og Planlægning er i gang med at udarbejde en ny model for brug af afsnitsnumre i hospitalets interne IT-systemer, der både tager højde for den nye vejvisning og de nye danske navne.

"Lige nu arbejder vi på en løsning for, hvordan de nye afsnitsnumre skal afspejles i systemerne," afslutter specialkonsulent i Økonomi og Planlægning, Tina Vostrup Karlsen.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor