English: New Hospital Hvidovre

​The Capital Region of Denmark, which is responsible for providing public healthcare in the region, is ongoing a major reorganization. The aim is to provide better healthcare to the citizens and to provide better facilities for research and development.

​​​​​​​​The new extension is planned to continue the axis of the existing hospital.

Hvidovre Hospital is one of four district hospitals in the region. At Hvidovre Hospital an extension is planned to accommodate the emergency department, maternity and children's facilities as well as cardiology – with the flow and perspective of the patient as the guiding principle. 

The existing Hvidovre Hospital is a landmark hospital in Denmark, dating from the 1970’s, with a visionary approach to robust and low-key architecture to accommodate the patient’s recovery and well-being. Since the technical structure of the hospital has proved well suited to adapt to the changing functional needs, the hospital remains largely unchanged as an architectural entity. 

A key challenge in the project will be how to extend this low-key yet powerful building structure in a way that creates an extension optimally suited to the healthcare of the future while still maintaining the hospital complex as a single functional entity.

Complex functionality, technical innovation, sustainability, logistics and user involvement are other main challenges in the project.

A consultant team led by renowned danish architectural firms Aarhus Arkitekterne and Schmidt Hammer Lassen Architects won the project competition in ​summer 2013 and will lead the planning and construction of the new Hospital.

The project consists of 30,000 square meters of new buildings containing a ​common emergency department, a new department for cardiology and a new mother-child-center with ​children's ward, neonatal and obstetrics.​

​​Out​patient clinics and wards​

Other parts of the New Hospital Hvidovre project includes conversions of the outpatient clinics and wards. Some of the goals being better contact between patientes and staff, ​easier wayfinding, more daylight, better facilities for visitors and more privacy for ​hospitalized patients.


Redaktør