​​​​​​​​​

Brud i håndled og mellemhåndsknogler

​Hvis du har brækket håndled eller mellemhåndsknogler og har behov for genoptræning, vil ergoterapeuten undersøge dig og i samarbejde med dig lægge en individuel plan for genoptræningsforløbet. De fleste vil have 1-2 kontakter med ergoterapeuten på hospitalet og herefter overgå til genoptræning i kommunen. 

​Genoptræning

Målet med genoptræningsforløbet er, at du over tid kan genoptage de for dig nødvendige og meningsfulde aktiviteter i hverdagen efter din skade.

Ergoterapeuten undersøger, hvordan du klarer relevante gøremål i hverdagen, som fx at spise med bestik, skrive på computer, lave mad og indkøb m.m. Genoptræningen består af lette hverdagsopgaver som at vaske hænder, lave kaffe, tage jakke af og på mv.

Hverdagsgøremål
Eksempler på hverdagsgøremål

Nogle har brug for at anvende en skinne i en periode til at støtte, aflastning og muliggøre, at du kan anvende hånden og finde ro specielt om natten.


Skinne ved brud i håndled eller mellemhåndsknogler

Undervejs vil du blive vejledt i øvelser, som du kan lave derhjemme. Du vil få vejledning i hvornår- og hvordan du skal gå i gang med nedstående øvelser:

øverlse 2 - genoptræning af håndled: "Bøj i håndled"Øvelser ved brud i håndledet

​​​​Flere mennesker oplever, at der i forbindelse med skaden kan opstå udtalt hævelse, der vanskeliggør brugen af hånden over en længere periode. Du kan se nogle øvelser du kan lave, der vil kunne afhjælpe dette i nedenstående video. Husk altid at få vejledningen af ergoterapeuten om, hvad der vil være godt for dig.

Læs mere om, hvad du selv kan gøre, i denne pjece:

Når din hånd eller arm er hævet​

​Mange har brug for at være sygemeldt eller lave andre skånsomme opgaver i en periode. Du kan tale med din ergoterapeut om, hvad vi anbefaler i dit tilfælde.​​

Kør ikke bil eller cykel

Vi anbefaler også, at du venter med at køre bil og cykel, indtil hævelsen er faldet, og du igen har genvundet et effektivt greb i hånden. Du kan tale med din ergoterapeut om, hvad vi anbefaler i dit tilfælde.

Afslutning

Hvis du har behov for at fortsætte genoptræningen, når forløbet hos os er afsluttet, kan vi henvise til videre træning i din hjemkommune. Ergoterapeuten eller lægen vil i givet fald lave en genoptræningsplan, som sendes digitalt til kommunen og dig.Redaktør