​​​

Operation for slidgigt i rodleddet i tommelfingeren

Du er blevet opereret for slidgigt i rodleddet i tommelfingeren. Du vil efter operationen blive tilbudt ergoterapeutisk genoptræning på hospitalet. De fleste vil have 1-2 kontakter med ergoterapeuten på hospitalet og herefter overgå til genoptræning i deres hjemkommune.


Genoptræning

Målet med genoptræningsforløbet er, at du over tid kan genoptage de for dig nødvendige og meningsfulde gøremål i hverdagen efter din operation.

Billede af hverdagsgøremål: Åbne dåse, tandpasta på tandbørste og binde snørrebånd
Hverdagsgøremål

Du vil blive vejledt i, hvordan du kan bruge din ny opererede hånd, når du udfører de for dig betydningsfulde gøremål i dit hverdagsliv. Du vil f.eks. blive vejledt i hvordan du kan udføre lette hverdagsopgaver som at vaske hænder og tage bad, klæde dig af og på, lave mad, spise med bestik, skrive på computer m.v.

Flere oplever, at der efter operationen kan opstå udtalt hævelse, der vanskeliggør brugen af hånden i en længere periode.

Genoptræningen er ofte forbundet med smerter og er både tids- og energikrævende, hvorfor vi generelt anbefaler, at du er sygemeldt, hvis du er på arbejdsmarkedet.

Flere oplever, at de i forbindelse med operationen får udtalte smerter. Du vil derfor få tilpasset en skinne til at støtte, aflaste og finde ro i hånden, specielt om natten. Skinnen skal bruge hele dagen i de første par uger, hvorefter den kun skal bruge ved behov.

Billede af skinne efter operation for slidgigt i rodleddet af tommelfingerenBillede af skinne efter operation for slidgigt i rodleddet af tommelfingeren

Genoptræningen følger et fast regime. Ergoterapeuten vil undersøge, hvordan du bruger dine muskler, bevæger dine led, dit smerteniveau og om du har hævelse i hånd og finger. Du vil derefter få instruktion i relevante øvelser, som du skal lave derhjemme.

Læs mere om forløbet for din genoptræning efter operation for slidggt i tommelfingerens rodled

 Genoptræningsøvelser til tommelfingerGenoptræningsøvelse til tommelfinger
Eksempler på genoptræningsøvelser

Flere mennesker oplever, at der i forbindelse med skaden kan opstå udtalt hævelse, der vanskeliggør brugen af hånden over en længere periode. Du kan se nogle øvelser du kan lave, der vil kunne afhjælpe i videoerne på denne side. Husk altid at få vejledningen af ergoterapeuten om, hvad der vil være godt for dig.

​Du kan også læse mere om, hvad du selv kan gøre, når din hånd er hævet

Kør ikke bil eller cykel

Vi anbefaler, at du venter med at køre bil og cykel, indtil hævelsen er faldet og du igen har et effektivt greb i hånden. Du kan tale med din ergoterapeut om, hvad vi anbefaler i dit tilfælde.

Afslutning

Når genoptræningsforløbet hos os afsluttes, overgår dit forløb typisk til din hjemkommune. Ergoterapeuten laver ved afslutningen en genoptræningsplan, som sendes digitalt til kommunen og dig.


Redaktør