Video: Fødeklinikken har fået en lille ny

​Nu er den endelig kommet til verden – Hvidovre Hospitals nye specialdesignede fødeseng. Sengen er udviklet i tæt samarbejde mellem Center for Ejendomme (CEJ) og hospitalets jordemødre.

​​Den nye fødeseng kan bl.a. hæves helt op til 95 cm. Det giver både bedre arbejdsstilling for jordemødrene og flere muligheder fødestillinger for den fødende.

På Hvidovre Hospital slog man for nyligt dørene op til en helt ny fødeklinik, som tilbyder fødsel under mere hjemlige rammer til sunde og raske gravide. Men med de nye lokaler opstod der også nye behov.

"I vores arbejde med at planlægge og designe klinikken, efterlyste jordemødrene en mere hjemlig seng til fødestuerne end de fødelejer, der bruges de fleste andre steder. Vi kiggede rundt på markedet, men opdagede hurtigt, at der ikke rigtig var en seng, der kunne opfylde de ønsker og behov, som fødeklinikken havde", fortæller Abelone Dyrup, som er arkitekt i Center for Ejendomme (CEJ).

Et tæt samarbejde med mange interessenter

Sammen med kollegaen Agnete Komar Ravn, begyndte Abelone Dyrup at afdække de konkrete behov, og da det blev klart, at brugernes ønsker til sengens funktionalitet var mere omfattende end som så, rettede de henvendelse til den private virksomhed CINAL, der udarbejder møbelkoncepter og efterfølgende får dem fremstillet på værksted.

"Jordemødrene kender behovet fra dagligdagen, og CINAL er en møbelsnedker, der kender til produktionsmetoder og derfor ved, hvad der rent praktisk kan lade sig gøre. Vores rolle i CEJ er at føre parterne sammen, at undersøge krav til arbejdsmiljø, hygiejneforhold og rengøring, foruden at sikre budget og forventningsafstemning", fortæller Abelone Dyrup.

Og netop forventningsafstemning er vigtig, når man skal designe en seng, der skal opfylde mange behov, men stadig være inden for et realistisk budget.

"Da vi startede, var der mange ønsker til, hvad sengen skulle kunne, og det handler derfor også om at få sorteret i behovene, så alle personalegruppers behov tilgodeses", forklarer Abelone Dyrup.

Den nye fødeseng

Samarbejdet resulterede i en seng, der i høj grad minder om en normal dobbeltseng med sine 135cm x 190cm. De ekstra 40 cm i bredden gør en stor forskel, da de giver plads til, at både mor, barn såvel som partneren kan ligge sammen i sengen.

"Partneren er jo ikke kun med til fødslen for hyggens skyld. Nærheden mellem moren og faren kan gøre en forskel, hvis fødslen fx går i stå, idet nærheden mellem de to kan være naturligt vestimulerende. Så vi er rigtig glade for, at partneren nu bare kan hoppe op i sengen og hjælpe til," fortæller jordemoder Stina Eskemose Storgaard Falsig.

Sengen tilgodeser dog ikke kun mor, far og barn, for sengen kan desuden tilpasses jordemødrenes arbejdsgang. Sengen kan nemlig hæves og sænkes, og altså justeres fra 55 cm i højden til 95 cm i højden, hvilket gør det muligt for jordemødrene at tage imod barnet i både siddende og stående stilling.

Let af rengøre

Sengens hæve-funktion gør det også lettere at rengøre sengen, ligesom madrassen er betrukket med rengøringsvenligt kunstlæder.

Madrassen er delt i to: En 5 cm tyk og aftagelig blød topmadras, der skal give den fødende en behagelig overflade at ligge på, samt en 15 cm tyk og lidt hårdere undermadras, som skal give understøtning af hele kroppen.

Topmadrassen er syet, så den kan foldes sammen på midten, så den går fra at være 165 cm i bredden til små 70 cm. På denne måde kan madrassen håndteres af én person alene, når der fx skal gøres rent.

De to madrasser betyder desuden, at sengen kan redes op med standard lagner, som foldes ind mellem de to madrasser. Da alt skal vaskes på centralvaskeriet, kan hospitalet ikke håndtere specialdesignede lagener.

Sengen er flyttet ind på fødeklinikken

1. september flyttede en prototype af sengen ind på fødeklinikken, og efterfølgende har feedback fra jordemødre, patienter, hygiejne- og arbejdsmiljøorganisationerne samt rengøringspersonalet lagt op til et par småjusteringer:

Jordemødrene ville gerne have mulighed for at montere GU bøjler på sengen. Hygiejnesygeplejersken ønskede, at topmadrassens syninger blev endnu mindre for at mindske risikoen for at opsamle bakterier, og rengøringsafdelingen påpegede, at ledningen fra sengen til stikkontakten kunne afkortes en smule.

Kommentarerne tog Abelone Dyrup med sig, og siden da har hun og Agnete Komar Ravn videreudviklet på prototypen.

"Vi arbejdede videre med personalets feedback med at gøre ledningen kortere og syningerne mindre. Derudover tester vi nogle GU bøjler, som kan monteres på fødesengen, når der er behov," fortæller Abelone Dyrup.

I december købte Hvidovre Hospital yderligere to modeller af den nye og forbedrede seng, så nu står der en dobbeltseng på hver af de tre fødestuer på klinikken.

"Vi er meget stolte af det resultat, der er kommet ud af samarbejdet med at udvikle den nye fødeseng. Hillerøds fødeafdeling har allerede bestilt en af "vores" fødesenge, og det kan jo kun gøre os glade, at det vi arbejder med, spredes ud til de andre hospitaler også", siger Abelone Dyrup

Video: Tre gode råd til dig hvis partner skal føde

Den nye fødeseng giver bedre mulighed for, at partneren kan være en aktiv del af fødslen. Se her hvordan: