Midlertidig facade med fokus på arbejdsmiljø

​På Nyt Hospital Hvidovre står dele af råhuset klar, og inden længe rykker flere entrepriser ind. Derfor opsættes der en midlertidig facade, som skal beskytte og samtidig holde på varmen.

I disse dage opsættes der midlertidige facadeelementer på råhuset af Nyt Hospital Hvidovre. Det er primært for at give håndværkerne de optimale betingelser, når de skal arbejde.

”Vi opsætter en midlertidig facade for at beskytte håndværkerne mod kulde og blæst. Den midlertidige facade er hurtig at sætte op, og mens arbejdet inde i bygningen går i gang, så kan vi stille og rolig gå i gang med at sætte den rigtige facade på”, forklarer Per Sams, som er ny senior projektleder på byggeriet.

Den nye hospitalsbygning vil bestå af fire tårne, og betonskelettet til to af tårnene er nu ved at være færdigt. Mens arbejdet går videre med at støbe de næste to tårne, så rykker en lang række håndværkere ind i det færdige rå betonhus. De skal montere gulve, vægge, lofter, VVS, elektricitet, og alt det, som hører sig til et moderne hospital.

De midlertidige facadeelementer opsættes nedefra og op. De skal sikre ordentlig arbejdsmiljø inde i råhuset og sparrer samtidig CO2, da de holder bedre på varmen end andre løsninger.

Fleksibel og bæredygtig løsning

Normalt består en midlertidig afskærmning af en træramme og plastfolie, men på Nyt Hospital Hvidovre har man valgt et andet system, som er bedre isoleret og beklædt med aluminiumsplader. Og det har en række fordele.

”Den midlertidige facade er godt isoleret, så vi regner med at halvere vores varmeforbrug i råhuset. Derudover kan alle materialerne i facaden genanvendes bagefter. Begge ting er godt for miljøet”, fortæller Per Sams.

Løsningen, som Nyt Hospital Hvidovre bruger, er leveret af Altiflex, og er konkret udviklet til at kunne klare det hårde klima i Danmark. Det kan modstå høj vindbelastning, og er brudsikkert. Desuden er det godkendt som sikkerhedsrækværk.

Den endelige facade bliver anderledes, men stadig en naturlig forlængelse af det eksisterende hospital. Her ses den nye hovedindgang til Hvidovre Hospital.

En naturlige forlængelse

Den nye hospitalsbygning er i fem etager – inklusiv en kælderetage med parkering – og bliver både i højde og udstrækning en naturlig fortsættelse af det eksisterende hospital. Også facaden bliver designet, så den hænger sammen med det eksisterende hospitals karakteristiske udseende.

”Den nye facade bliver anderledes, men der vil være elementer, som kobler den til det eksisterende hospital. For eksempel vil der på den nye facade være en frise hele vejen rundt, hvor de lodrette rifler i betonen, som vi kender fra det nuværende Hvidovre Hospital, vil gå igen”, forklarer Per Sams.

De endelige facadeelementer er forproduceret her i Danmark og opsættes i flere etaper, hvilket tager tid. Arbejdet med at opsætte den permanente facade forventes at gå i gang i slutningen af oktober.
 


Redaktør