Kan beton pynte?

​​Det korte svar er ja. Lige nu er nybyggeriet ved Hvidovre Hospital ved at blive udsmykket med en 1.347 meter lang kunstfrise i beton.

Vent...

​1.347 meter. Så lang er den nye betonfrise, som er ved at blive sat op på facaden af den nye hospitalsbygning ved Hvidovre Hospital.


Det er kunstner Ruth Campau, som også har malet de store farvede kunstværker i hospitalets fire centre, der står bag den nye kunstfrise i beton.

”Jeg har hentet inspiration i det eksisterende hospitals rillede betonelementer. Men hvor rillerne i det eksisterende hospitals facade er industrielt fremstillet er rillerne i nybyggeriets facade menneskeskabte,” fortæller Ruth Campau og fortsætter: 

”Og netop det menneskeskabte er et symbol på, hvordan både patienter og pårørende på et hospital hele tiden bliver mødt af varme hænder, der står klar til at hjælpe.”

Maler med koste på gulvet

Den 1.347 meter lange kunstfrise er sammensat af en række mindre malerier, der er blevet støbt i beton. Malerierne er dog ikke kommet til på hel traditionel vis. Ruth Campau maler nemlig ikke med pensler på staffeli, men med koste på gulvet.


”Jeg starter med at kaste godt med maling ud på en plade, som jeg har lagt på gulvet, og så kører jeg koste igennem malingen. Det er det, der giver de her både meget fine og grove riller i mine værker,” fortæller Ruth Campau og fortsætter: 

”Når man maler med koste på gulvet, bliver resultatet aldrig det samme. Og netop denne forskellighed er også et af kendetegnene ved mine værker og en af de ting, som jeg håber, at folk kommer til at lægge mærke til.”

Det er også denne teknik, Ruth Campau har brugt til at male de  farvede kunstværker i hospitalets fire centre. 

Kunst i beton

Efter en tur med kostene er malerierne blevet sendt til støbning, hvor de er blevet omdannet til betonelementer, der kan klare både vind og vejr.


De rillede betonelementer skal udadtil forbinde det nye hospital med det eksisterende hospital.

”For at skabe sammenhæng mellem det nye og det eksisterende hospital opsætter vi en betonfrise med fine riller hele vejen rundt om nybyggeriet. På den måde bliver rillet beton en del af nybyggeriets facade, på samme måde som det er en del af det eksisterende hospitals facade,” fortæller arkitekt ved kvalitetsfondsprojektet Nyt Hospital Hvidovre, Abelone Dyrup.

Liv i lysgårde

Men det er ikke kun nybyggeriets facade, der bliver udsmykket med Ruth Campaus kunstværker støbt i beton. De rillede betonelementer bliver også sat op i den nye hospitalsbygnings lysgårde.

”For at skabe liv i lysgårdene i nybyggeriet kommer Ruth Campaus kunstværker støbt i beton også til at pryde murene i lysgårdene. På den måde bliver lysgårdene nærmest kunstværker i sig selv,” fortæller Abelone Dyrup.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor