Græs og stenurter på taget

​Fremtidens hospital bliver grønt. Og det er i bogstavelig forstand. Nyt Hospital Hvidovre vil få tage, som er lavet af planter, som isolerer bedre og holder på regnvandet.

Tagene på nybyggeriet ved Hvidovre Hospital bliver beklædt med græs og planter – såkaldte Sedum-tage eller grønne tage. De består af en gummimembran, et vækstlag og så en masse planter i form af stenurter.

"Stenurter er særdeles velegnet, da det er en tykbladet og tørketålende plante, som kan gemme meget vand i sine blade. Da stenurterne rummer meget vand, betyder det også, at et grønt tag har en høj brandmodstand", forklarer Mads Kaltoft, som er arkitekt i Schmidt Hammer Lassen Architects, som rådgiver på byggeriet Nyt Hospital Hvidovre.

Holder på regnvandet

Tagenes sugeevne har også andre fordele. Et fladt grønt tag kan optage helt op til 80% af det regnvand, som falder på taget. Dermed ryger det ikke ned i tagrenden og videre ned i kloakkerne.

"Det mindsker altså risikoen for oversvømmelse af ejendomme og kælderetager ved fx skybrud. Så på den måde, er de grønne tage både til gavn for hospitalet selv og vores naboer", fortæller Mads Kaltoft.

Bedre og bæredygtigt

Derudover er de grønne tage også effektive til at regulere temperaturen. I vinterhalvåret fungerer de som isolering, der holder på varmen i bygningen, og om sommeren får solens stråler vandet i tagene til at fordampe, så taget ikke opvarmes.

"De grønne tage beskytter også selve tagkonstruktionen mod vind og solens stråler, og de kræver ingen særlig vedligeholdelse, da planterne passer sig selv", fortæller Mads Kaltoft.

Tagene er lavet af et mere miljøvenligt materiale sammenlignet med mange andre tagmaterialer. Et grønt tag kræver stort set ingen energi at producere, og er dermed CO2 neutralt.

Bygningsklasse 2020

På Hvidovre Hospital har man valgt at bygge ud fra det, som hedder "bygningsklasse 2020". Det er en frivillig kategori, der sætter høje krav til bæredygtighed, som nye byggerier kan vælge at følge.

De grønne tage er sammen med andre initiativer med til at opfylde kravene for bygningsklassen.Redaktør