Det nye hospital bliver klædt på til vinter

​Nu er det snart slut med at se på nybyggeriets nøgne betonflader, for håndværkerne er rykket udenfor og er i fuld gang med at beklæde byggeriet med nye lyse facader.​

Vent...

​Netop nu opsættes den ene hvide aluminium flade efter den anden, og snart vil store dele af nybyggeriet være klædt på i lette og lyse facader.

Facaden er i hvide og grålige nuancer, og er lavet af aluminium, glas og fiberbeton. Materialerne er valgt med omhu og ud fra kriterierne om, at overfladerne skal være robuste og så vedligeholdelsesfri som muligt.

Den røde tråd mellem det gamle og det nye

En vigtig detalje ved de nye facader er, at de skal forbinde det nye byggeri med det oprindelige hospital. Facaden bliver derfor udsmykket med et rillet bånd af beton, som skal sende tankerne tilbage til den rillede betonfacade på det gamle hospital.

Den rillede beton på de nye facader er skabt af kunstneren Ruth Campau, der også er kvinden bag de store kunstværker, der hænger i center 1, 3 og 4. Den rillede beton er med andre ord en afstøbning af Ruths karakteristiske penselstrøg.

”Jeg håber, at facadernes udtryk forbinder det gamle og det nye hospital på en æstetisk måde, men så man samtidig fornemmer tidens forskellige aftryk. I halvfjerdserne brugte man en industriel fremstillet rillet beton, hvor det i dag er et mere forfinet og menneskeligt udtryk, der vil afsløre sig i betonet,” forklarer Ruth.

Ruths penselstrøg vil ses på de høje søjler, som ligger i stueplan, og på et bånd over søjlerne, som løber omkring hele hospitalet. Søjlerne og båndet vil så at sige “bære” hospitalets øverste etager, som arkitekten beklæder med de hvide facadeelementer.  

”Alt i arkitekturen er maskinelt fremstillet, så det er ret tydeligt, når der pludselig kommer et element ind, som er menneskeskabt og håndlavet. Det blødgør arkitekturen,” fortæller Ruth.

Giv os i dag vort daglige lys  

Udover de lette og lyse facader, består fronten af det nye hospital af en hulens masse vinduer. Dagslys er vigtigt, og for at udnytte sollysets sundhedsmæssige potentiale, bygges der store vinduespartier hele vejen rundt i det nye hospital.

Vinduernes udformning og placering afhænger af, hvilket verdenshjørne vinduet vender mod. Nordvendte patientværelser får fx større vinduespartier, og øst-, syd-, og vestvendte patientværelser planlægges forskelligt, alt efter solens vinkel og vores døgnrytme, så hospitalets patienter og personale ikke generes af for meget lys og varme i løbet af dagen.

Derudover beklædes byggeriet flere steder med udvendig solafskærmning, der skal hjælpe med at opretholde et sundt indeklima, så stuerne ikke bliver overophedet i løbet af solrige dage.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor