"Det ligner slet ikke et hospital mere"

​​Fra en fornemmelse af mørk kælder til et lyst og imødekommende hospital. De sidste 5 års ombygninger har forvandlet Hvidovre Hospitals ambulatorieetage, og det kan både personale og patienter mærke.

​Infektionsmedicinsk ambulatorie er det seneste, som er blevet ombygget. Her ses indgangen før ombygningen (tv), hvor de massive vægge gjorde det svært at orientere sig, og efter ombygningen (th), hvor der er lys og masser af plads til patienter og personale.

"Det ligner jo slet ikke et hospital mere, og det er en god ting", udbryder Bente Meyer, som er patient på Hvidovre Hospital. Bente og hendes mand Ove har været på Hvidovre Hospital flere gange siden det blev bygget i 1970'erne. Og de kan tydeligt se, at der er sket meget:

"Det er blevet rigtig pænt og nydeligt, og de mange flotte farver på væggene gør det meget mere imødekommende og venligt", siger Ove Meyer.

Netop de kraftige farver har hospitalets bevidst arbejdet meget med, for at gøre det lettere for patienter at finde rundt. Michael Simmelkær Nybo har været portør på Hvidovre Hospital siden 1985, og han kan mærke, at det har ændret sig:
"Det er meget tydeligt, at vi har langt færre folk, som spørger om vej i dag end for fx 5 år siden. De nye modtagelser er blevet gjort meget synlige og folk kan meget lettere finde dem."

Bente og Ove Meyer er kommet på Hvidovre Hospital siden opførelsen i 1970’erne, og de har i høj grad lagt mærke til den udvikling, som er sket på hospitalet.

Lys, lys og atter lys

En af de helt store udfordringer i den 80.000 kvadratmeter store ambulatorieetage har været at få nok dagslys ind. Det store areal, svarende til 11 fodboldbaner, har 43 gårdhaver, men de har tidligere været omgivet af små rum, og lyset har derfor ikke kunne komme særlig lang ind i bygningen. Det har givet både patienter og personale en fornemmelse at være i en kælder, selvom det egentlig er hospitalets stueetage.

Det er der nu lavet om på, og de massive vægge er blevet skiftet ud med glasvægge, så sollyset har fri adgang. Det har gjort en stor forskel for oplevelsen af hospitalet.

"Tidligere kunne vi være på arbejde en hel dag, og vi anede ikke om det var nat eller dag. Man var helt bims, når man fik fri," siger Michael Simmelkær Nybo og fortæller, at han nogen gange måtte gå en etage op mellem sine opgaver, så han lige kunne få lidt lys i løbet af dagen:

"Så i stedet for at gå direkte fra den ene afdeling til den anden, så tog jeg lige trappen op og gik en omvej for at få noget dagslys. Det behøver jeg heldigvis ikke at gøre mere", fortæller Michael Simmelkær Nybo.

Michael Simmelkær Nybo har været portør på Hvidovre Hospital siden 1985, og han kan tydeligt mærke, at ombygningerne i ambulatorieetagen har givet mere lys og gjort det lettere at finde rundt.

Mere plads til patienterne

Venteværelser har tidligere været små lukkede rum, og patienter skulle gå et stykke ned ad en gang, for at finde en lille luge, hvor de kunne henvende sig. De nye patientmodtagelser er store og åbne, med en tydelig skranke, som det første man møder.

"Der er kommet væsentlig bedre forhold for patienterne med mere lys i venteområderne og med udgang til gårdhaver", fortæller Lise-Lotte Egedius, som er radiograf og til dagligt arbejder i Funktions- og Billeddiagnostisk Enhed, som har fået helt nye modtagelses- og venteforhold.

Der er også kommet mere plads, selvom kvadratmeterne er de samme.

"Ombygningen har givet mere plads og gjort op med de trange gange. Vægge er blevet flyttet, kontorer revet ned, og det gør det meget mere rart at færdes her", siger Lise-Lotte Egedius.

Lis Sørensen på 69 år er på Hvidovre Hospital for at få tage nogle røntgenbilleder, og hun blev meget overrasket over, hvad der mødte hende.
"Man kan tydeligt se, at der er sket noget. Det er virkelig rart, at her er så åbent og så meget luft. Her er både behageligt og flot at kigge på", fortæller Lis Sørensen.

Og Lise-Lotte Egedius er enig:

"Her var ikke grimt før, men det var heller ikke imødekommende. I dag føler man sig langt mere velkommen", siger Lise-Lotte Egedius.

Fakta om Hvidovre Hospitals ambulatorieetage:

• Ombygningerne i ambulatorieetagen er en del af kvalitetsfondsprojektet 'Nyt Hospital Hvidovre'
  • Udover ombygning af ambulatorieetagen bliver alle sengeafsnit også bygget om, og der bliver bygget en ny hospitalsfløj i forlængelse af Hvidovre Hospital på 32.000 kvadratmeter.
  • Hvidovre Hospitals ambulatorieetage er over 80.000 kvadratmeter stort, hvilket svarer til mere end 11 fodboldbaner
  • Hvert år kommer der omkring 600.000 ambulante besøg. Et tal som forventes at stige de næste 10 år.
  • Hvidovre Hospital blev bygget og indviet i 1976.
  • Læs mere om ombygningerne på Hvidovre Hospital på www.hvidovrehospital.dk