”Det er superfedt at bygge et hospital”

​Det ikke kun fremtidens hospital, der skyder op på byggepladsen ved Hvidovre Hospital. Også fremtidens håndværkere og byggeledere bliver udklækket her. Mød Simon, som er 25 år og i praktik på byggepladsen.

De gule reflekser på jakke og hjelm lyser kraftigt op i forårssolen. Vindstød hvirvler støv op fra jorden og ind mellem betonelementer og kraner. Overalt er arbejdet i gang med at bygge et nyt og moderne hospital i Hvidovre.

Men et hospital bygger ikke sig selv, og det kræver faglærte håndværkere og uddannede byggeledere. Derfor har Region Hovedstaden en politisk målsætning om, at 10 % af håndværkerne på regionens byggerier, skal være elever i praktik. Simon Ernesto Davide Castellano er en af dem:

”Det er superfedt, at være med til at bygge et hospital. Det er noget, som er synligt i landskabet, og det betyder utroligt meget for en masse mennesker”, fortæller Simon, som er i praktik i virksomheden LM BYG A/S, der har den 40.000 m2 store råhus-entreprise for Nyt Hospital Hvidovre.

Det handler om mennesker

Simon droppede egentlig ud af gymnasiet som 17-årig og arbejdede derefter som ufaglært jord- og betonarbejder. I dag er han 25 år og efter at blive faglært jord- og betonarbejder, har han taget beslutningen om at videreuddanne sig til byggekoordinator. Det indebærer et praktikforløb, og Simon er særligt glad for, at han netop kom i praktik på et hospitalsbyggeri:

”Det handler også om mennesker, når man bygger et hospital. Faktisk har en af mine bedste venner netop født på Hvidovre Hospital, og det er fedt at tænke på, at hvis de eller nogle andre skal føde igen om fx tre år, så har jeg været med til at bygge den bygning, hvor det sker”, siger Simon.

Kærlighed til beton

Fascinationen af beton har været med Simon i lang tid, og det at være med til at støbe og bygge et råhus er ifølge Simon det sjoveste i et byggeri.

”Jeg har altid haft en speciel forkærlighed for beton, og selvom det meste af betonen altid bliver gemt væk bag facade, gulve, loft og vægge, så er råhuset og betonkonstruktionerne det bærende element i et hvert byggeri – det er skelettet”, fortæller Simon.

Samarbejde er vigtigt

Allerede fra starten af sin praktik fik Simon mere ansvar, end mange af sine studiekammerater oplever på deres praktiksted, og det sætter han stor pris på.

”Nyt Hospital Hvidovre er et kæmpeprojekt, hvilket giver mig som praktikant nogle rigtig gode muligheder for at få et stort ansvar, som udvikler mig”, fortæller Simon.
Og det store ansvar til praktikanter skyldes et godt samarbejde mellem LM Byg A/S og Nyt Hospital Hvidovre.

”At give Simon de opgaver, kan kun lade sig gøre, fordi vi i LM Byg A/S, samt hospitalet er indstillet på, at vores praktikanter skal have noget ud af deres praktik og støtter op om det ansvar, vi giver Simon”, fortæller Thomas Darmer, som er projektchef i LM BYG A/S og har ansvaret for Simons praktikforløb.

Og det er der enighed om på begge sider af bordet:

”Vi har alle et medansvar for at uddanne den næste generation, og derfor er det også vigtigt, at de rent faktisk får noget ud af deres praktik. Så det arbejder vi tæt sammen med vores entreprenører for at opnå”, forklarer Henrik Bendix Olsen, som er byggechef for Nyt Hospital Hvidovre.

Nyt Hospital Hvidovre har i øjeblikket 7 elever i praktik på byggepladsen, men regner med, at når byggeriet er slut, så har der været mere end de 10 % igennem.