Byggeri på skoleskemaet

​Tre 7. klasser fra Frydenhøjskolen i Hvidovre lagde vejen forbi byggepladsen ved Hvidovre Hospital. Her fik de en rundtur i og omkring byggeriet af fremtidens hospital.

Er det hårdt at være tømrer? Kan man være elektriker, hvis man er farveblind? Og hvad er det sjoveste ved at være arkitekt?

Det var ikke spørgsmål, der manglede, da cirka 45 elever fra 7. klasse besøgte byggepladsen ved Hvidovre Hospital.

"Eleverne fik en rigtig god oplevelse. Flere spurgte om ikke de skulle ud på et besøg igen næste skoleår", fortæller Signe Munk-Petersen, som er uddannelsesvejleder i Hvidovre Kommune, og som stod bag initiativet.

Elever kom også helt tæt på de store tekniske installationer, hvor varmt og koldt vand fordeles og sendes ud i hele bygningen.

Den virkelige verden

Formålet med besøget var, ifølge Signe Munk-Petersen, både at skabe viden om arbejdsmarkedets vilkår og jobmuligheder, men også at øve de unge i at stille nysgerrige spørgsmål.

"Vi valgte Hvidovre Hospital, da det altid er fedt at kunne besøge 'den virkelige verden' tæt på skolen, og så giver byggepladser en god mulighed for at vise hele processen fra ide til færdigt produkt," uddyber Signe Munk-Petersen.

På besøget kom de unge med rundt på byggepladsen, hvor de både fik set parkeringskælderen, en stor underjordisk vandtank og nogle af de kommende patientværelser. Rundvisningen sluttede af på taget af det store byggeri med udsigt over det meste af Storkøbenhavn.

Eleverne kom ind i den store beton-tank, som bygges under hospitalet. Her vil alt det regnvand, som lander på hospitalets tage og gårdrum, indsamles. Vandet genbruges til fx vanding af planter.

Unge skal lære om byggefag

Besøget var en del af et større tema i Hvidovre Kommune, hvor elever i løbet 7. til 9. klasse skal klædes på til bedre at kunne forholde sig til det uddannelsesvalg, som de skal træffe efter folkeskolen.

"Eleverne fik nogle gode oplevelser og noget viden, som kan være med til at give dem 'blod på tanden' til at vælge en uddannelse, der måske er inden for byggebranchen. Der var flere af eleverne, som efterfølgende virkede meget interesseret i både arkitekt-, ingeniør- og flere af håndværkerfagene", fortæller Signe Munk-Petersen.

Og på byggepladsen er man kun glade for at kunne støtte op om uddannelsen af den næste generation.

"Som stor offentlig institution er det vores pligt og fornøjelse at stille op og give vores viden og indsigt videre til de unge mennesker, som jo skal overtage samfundet", fortæller Per Sams fra Region Hovedstaden, som er senior projektleder på nybyggeriet.

På taget af nybyggeriet kunne elever se ud over store dele af Storkøbenhavn, hvor både Rådhustårnet, Bella Sky og Avedøreværket hurtigt blev identificeret.