Byggeplads på Hvidovre Hospital ruster sig til vinteren

​Beton som revner og kraner i modvind er nogle af de udfordringer, et stort hospitalsbyggeri går i møde om vinteren.

Selvom sneen ikke ligger længe, og kun enkelte dage har været med frost, er vinterforberedelserne allerede i fuld gang på byggepladsen, hvor Hvidovre Hospital er ved at opføre 32.000 kvadratmeter nyt hospital.

"En af udfordringerne ved vinterhalvåret er, at mange af de materialer vi bruger på byggepladsen indeholder vand, som jo fryser ved 0 grader. Men der er flere forskellige tiltag, som vi løbende sætter i gang ud fra den aktuelle vejrudsigt", fortæller Nils Turpie, som er projektleder for nybyggeriet under Nyt Hospital Hvidovre.

Det er specielt beton, som er sårbart over for frost, da den ikke må blive for kold, før den er hærdet. Bliver betonen afkølet for hurtigt, kan den slå revner, og det vil skade det endelige byggeri.

"Først og fremmest sørger vi for at beskytte betonen ved at overdække og isolere konstruktionerne. Bliver vejret meget koldt, kan vi opvarme betonen, så den kan nå at hærde ordentligt, før den afkøles for meget", forklarer Thomas Darmer, der er projektchef for LM Byg, som er entreprenør på byggepladsen. Han uddyber, at hvis temperaturen når ned under minus 10 grader, begynder det at blive svært at arbejde med fx beton.

Vind kan være værre

Men det er ikke kun frost, som kan give udfordringer i opførelsen af fremtidens hospital.

"Den typiske grund til, at vi evt. må indstille arbejdet en dag eller to, er ikke frost, men derimod vinden, som kan være et større problem", siger Thomas Darmer.

En middelvind på bare 10-12 m/s kan betyde, at det ikke er forsvarligt at bruge de store kraner, da vinden vil hive for meget i det, som kranen løfter. Det kan sætte en stopper for store dele af byggeprocessen.

Udover frost og vind spiller bl.a. luftfugtighed også ind, og det er derfor en konstant vurdering ud fra de aktuelle forhold hele året rundt, hvilke opgaver og tiltag vejret tillader. Derfor regnes der også altid med en vis margin i tidsplanen:

"Vejret er uforudsigeligt, og derfor har vi indregnet, at der cirka er 3-5 dage om måneden – hele året rundt, hvor vi ikke kan arbejde på byggepladsen", fortæller Nils Turpie.

Vi bygger nyt, og vi moderniserer Hvidovre Hospital. Målet er et imødekommende og grønt hospital, som sætter patienten i centrum og skaber rammerne for den bedste behandling.
  • 32.000 m2 nyt hospital
  • 250 nye patientværelser
  • Ombygning af eksisterende hospital
  • Mere dagslys ind i bygningen
  • Ny fælles akutmodtagelse
  • Ny hjerteafdeling
  • Ny børneafdeling
  • Nyt barselsafsnit, som er tæt integreret med et neonatalafsnit
  • Byggeriet forventes færdigt i 2020
  • Projektet Nyt Hospital Hvidovre er finansieret med ca. 1,7 mia. kr. af Statens Kvalitetsfond og Region Hovedstaden.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev her, eller læs mere på www.nythospitalhvidovre.dk