Her kan du se andelen af kvinder, som føder vaginalt efter et tidligere kejsersnit. Tallene er fordelt efter årsagen til kejsersnittet.
Barnet lå med numsen nedad
Lidt mere end tre ud af fire kvinder (75-80 %) føder vaginalt, hvis årsagen til deres første kejsersnit var, at barnet lå med numsen nedad og hovedet opad.
Manglende fremgang i fødslen
Lidt over halvdelen (50-60 %) føder vaginalt, hvis årsagen til deres første kejsersnit var manglende fremgang i fødslen.
Andre årsager som stresset barn eller sygdom hos den gravide (fx svangerskabsforgiftning)
Mindst 6 ud af 10 kvinder (60-70 %) føder vaginalt, hvis årsagen til deres første kejsersnit var et stresset barn eller syg gravid kvinde.
Din vægt og barnets størrelse påvirker sandsynligheden
Generelt er sandsynligheden for at kunne føde vaginalt efter et tidligere kejsersnit lidt lavere ved svær overvægt. Sandsynligheden afhænger også af barnets størrelse.
Svær overvægt
Jo højere dit BMI (Body Mass Index) er, desto lavere er sandsynligheden for, at du kan føde vaginalt. Eksempel: Et BMI på over 30.
Barnets størrelse
Hvis barnet er vurderet til at være meget stort i forhold til din højde. Eksempel: Et barn på 4800 gram, hvor moren er 170 cm høj.
Andre faktorer
En række andre ting kan også påvirke, om du kan føde vaginalt efter et tidligere kejsersnit.
Hvor mange graviditeter du har planer om
Risikoen for, at der opstår problemer ved fødsler fremover, er større, jo flere kejsersnit du har fået. Har du født ved kejsersnit to gange, vil du sandsynligvis blive anbefalet et kejsersnit tredje gang.
Hvor lang tid der er gået siden dit kejsersnit
Tiden mellem dit kejsersnit og næste fødsel (terminsdatoen) har betydning for din mulighed for at prøve at føde vaginalt. Der er under en halv procents risiko (0,45 %) for, at arret i livmoderen kan briste under veerne, fordi det sted i livmoderen er svagere og mindre elastisk.
Risikoen for dette er mindre, hvis der er mere end 18 måneder mellem kejsersnittet og din næste fødsel. Er der gået mindre end 18 måneder, bliver du sandsynligvis anbefalet et kejsersnit.
Hvad der er vigtigt for dig ved denne fødsel
Hvis der ikke er nogen sundhedsfaglige grunde til et kejsersnit, så kan du stadig have andre grunde til at foretrække et kejsersnit. Du kan for eksempel være nervøs for, at fødslen bliver langtrukken og alligevel ender i et kejsersnit.
Sammen med jordemoderen og lægen finder du frem til, hvad der er vigtigt for dig, hvad enten du ønske at føde vaginalt eller ved kejsersnit igen. Hvis du gerne vil forsøge at føde vaginalt, kan I på forhånd lave konkrete aftaler om fødslen.
Snak med din fødselslæge om, hvad sandsynligheden er for, at du kan føde vaginalt, så du kan få et konkret billede af dine muligheder.
Rie fik lavet konkrete aftaler om sin fødsel
“Det var positivt, fordi jeg hele tiden får at vide af fødselslægen, at de hele tiden var med inde over fødslen. Vi får faktisk lavet fødselsplan også, så jeg ikke er i veer i så mange timer, som jeg var første gang.
Så på den måde vidste jeg jo, at der var en ende ved det hele, jeg vidste, at det ikke var flere døgn, jeg skulle have veer. Og jeg vidste, at vi havde et tidspunkt, hvor man sagde stop. Men det gjorde man jo selvfølgelig også, fordi jeg havde fået et akut kejsersnit sidst, så jeg måtte ikke være i veer lige så lang tid.”
– Rie