Behandlingstilbud

​Gastroenheden behandler de fleste sygdomme i mave-tarm-kanalen, herunder en række særlige områder inden for mave-tarm-systemet.


Afføringsinkontinens (godartede anal lidelser)

I det Gastrokirurgisk Ambulatorium, afsnit 331, har vi stor succes med at behandle patienter med afføringsinkontinens, og vi kan afhjælpe forskellige symptomer; fra problemer med at holde på luften til manglende kontrol over afføringen. 

Behandling af afføringsinkontinens sker, enten ved det vi kalder konservativ behandling (behandling uden operation) eller ved kirurgisk behandling. 

Behandlingen er ofte tværfaglig med inddragelse af både læger, sygeplejersker og fysioterapeuter. Enheden har landsdelsfunktion. 

Læs mere om behandling af afføringsinkontinens

Avanceret kikkertundersøgelse

Enheden varetager alle former for avanceret endoskopivanskelige choledochussten med knusning/mor-barn-skop, transhepatisk koledokolitotripsi samt ESWL. Desuden endoskopisk behandling af maligne strikturer i galdevejene, samt endoskopisk behandling af smertegivende kronisk pankreatitis.

Behandling af galdesten

Enheden har udviklet et behandlingstilbud, der dækker alle former for galdestensproblemer. Der foretages således kikkertoperationer for galdeblæresten samt avanceret, endoskopisk behandling af galdegangssten. Afdelingen har landsdelsfunktion indenfor behandling af særligt vanskelige galdegangssten og råder over specielt udstyr til dette, bla. stenknusningslaserudstyr og såkaldt mor-barn-skop. Indenfor galdevejs dyskinesi, dvs. galdestenslignende smerter efter tidligere operation for galdesten, har afdelingen også landsdelsfunktion. Kikkertoperationerne for galdeblæresten udføres ambulant eller med et døgns indlæggelse.

Benigne øsofagus lidelser

Der er etableret et øsofagus-motilitets-laboratorium, hvor undersøgelser af spiserørets funktioner foregår. På baggrund af disse tages stilling til behandling, bla. kikkertoperation til behandling af reflux-sygdom samt endoskopiske dilatationsbehandlinger m.m. Enheden har landsdelsfunktion for dette område.

Hernier

Et særligt team af læger tager sig af brokkirurgien i afdelingen mhp. at forbedre både det umiddelbare postoperative forløb og resultaterne på længere sigt. Operationerne foregår som ambulante operationer i lokal bedøvelse. Den landsdækkende kliniske database "Dansk herniedatabase" er etableret på afdelingen.

Leversygdomme

Gastroenheden kan tilbyde specialiseret behandling af både almindelige og sjældne leversygdomme. Vi har særlig viden indenfor cirrose (skrumpelever), non-alkoholisk fedtlever og autoimmune leversygdomme og har i samarbejde med Klinisk Fysiologisk Afdeling en mangeårig erfaring i udredning af patienter med mistanke om portal hypertension. 

Kolorektale sygdomme

Enheden varetager behandlingen af inflammatoriske tarmsygdomme (Colitis Ulcerosa og Crohns sygdom), herunder reservoirkirurgi (tildannelse af en "ny" endetarm af et stykke tyndtarm, så stomi kan undgås efter at hele tyktarmen og endetarmen er fjernet). ​
Nye operationsmetoder og behandlingsforløb af tyktarmskræft og endetarmskræft evalueres, herunder accelere​ret patientforløb efter tyktarmsoperationer, transanal kikkertoperation for polypper og svulster i endetarmen, reservoiroperation for endetarmskræft og kikkertoperation for tyktarmsskræft. De landsdækkende registre for familier med de arvelige kræftsygdomme Polypose og HNPCC findes på enheden.

Kronisk tarmbetændelse

Enheden varetager alle aspekter af den medicinske behandling af inflammatoriske tarmsygdom (Colitis Ulcerosa & Crohns sygdom), herunder behandling med nye antiinflammatoriske medicamina som Cyclosporin og anti-TNF-alfa.
Der forskes i inflammatoriske mediatores betydning for aktivitet ved tarmsygdom og NO´s betydning for udvikling og fastholdelse af inflammatorisk tarmsygdom. Enheden medvirker i udviklingen af en central databaseregistrering af IBD-patienter.

Pancreatitis (bugspytkirtelbetændelse)

Gastroenheden har i årtier været specialiseret i pancreatitis. Pancreatitis Centre East (PACE) varetager højtspecialiseret funktion inden for behandling af svær akut og kronisk pancreatitis samt autoimmun og hereditær pancreatitis.

Læs mere om pancreatitis og PACE 

 Til toppen af siden


Redaktør