​​​​​​​​​​​​​​​

Operation af ledbånd i tommelfingeren (UCL- eller RCL-ruptur)

​Du er blevet opereret i din tommelfingers grundled, da dit ledbånd er blevet beskadiget og gået i stykker. Efter operationen bliver du tilbudt ergoterapeutisk genoptræning på hospitalet. 

Din genoptræning på hospitalet vil strække sig over 2-3 gange og herefter overgå til videre genoptræning i din hjemkommune.​​
Operationen
Operationen i din tommelfinger kaldes enten en operation af det Ulnar Collaterale Ligament /UCL (på indersiden af tommelfingeren) eller det Radial Collaterale Ligament /RCL (på ydersiden af fingeren).​

​Genopt​ræning

Målet med genoptræningsforløbet er, at du over tid kan genoptage de for dig nødvendige og meningsfulde gøremål i hverdagen efter din skade.


Eksempler på hverdagsgøremål​

Genoptræningen følger et fastlagt regime de første 10 uger efter operationen. Ergoterapeuten vil undersøge, hvordan du bruger dine muskler, bevæger dine led, din smerteoplevelse og om du har hævelse i hånd og finger, der begrænser dig. Du vil få instruktion i relevante øvelser, som du skal lave derhjemme. Du vil også få tilpasset en skinne til at støtte, aflaste og finde ro i hånden, specielt om natten. Skinnen skal bruges hele dagen i de første par uger, hvorefter den kun skal bruge efter behov.

Billedet viser en hånd med bandage, som kun er om tommelfingeren.
Eksempel på bandage til tommelfingeren​​​

Du bliver vejledt i, hvordan du må og ikke må bruge din nyopererede hånd, når du udfører de for dig betydningsfulde gøremål i dit hverdagsliv.

Læs mere om forløbet for din genoptr​æning efter operation i tommelfingerens grundled

Gener​​​​

FingertræningFingertræning 2

Genoptræningen er ofte forbundet med smerter og opleves både tids- og energikrævende. Derfor anbefaler vi generelt, at du er sygemeldt under genoptræningsforløbet eller som minimum varetager dit job på nedsat tid og med skånefunktion.​ Operationer i fingrene vil næsten altid afstedkomme et behov for sygemelding fra job eller studie i en periode.

Flere mennesker oplever, at der i forbindelse med skaden kan opstå udtalt h​ævelse, der vanskeliggør brugen af hånden over en længere periode. Du kan se nogle øvelser, du kan lave, der vil kunne afhjælpe dette i videoerne på denne side. Husk altid at få vejledningen af ergoterapeuten om, hvad der vil være godt for dig.

Læs mere om, hvad du selv kan gøre, når din hånd eller arm ​er hævet 

Kør ikke bil eller cykel

Vi anbefaler også, at du venter med at køre bil og cykel, indtil hævelsen er faldet, og du igen har genvundet et effektivt greb i hånden. Du kan tale med din ergoterapeut om, hvad vi anbefaler i dit tilfælde.

Afslutning

Efter den første del af din genoptræning - hos os - afsluttes, overgår dit forløb til din hjemkommune. Ergoterapeuten laver ved afslutningen en genoptræningsplan, som sendes digitalt til kommunen og dig.


Redaktør