Sådan foregår en medicinsk abort

En medicinsk abort foregår derhjemme og bliver fremkaldt af medicin.

En medicinsk abort kan udføres hjemme indtil 9. graviditetsuge (8+6). 

Du skal først til undersøgelse på hospitalet, hvor du får hele metoden og processen forklaret i detaljer. Her får du en pille, som stopper graviditeten i at vokse. Nogle få begynder at bløde af pillen.

På hospitalet får du udleveret 3 forskellige slags medicin, som du skal have med hjem:

  1. Abortfremkaldende stikpiller, som vil fremkalde blødning. 
  2. Smertestillende medicin. 
  3. Kvalmestillende medicin. 

Forberedelse

Du skal holde fri dagen efter, du har været på hospitalet og planlægge at være hjemme hele dagen. Det er den dag, du kommer til at abortere.

Du skal forberede dig på at få en kraftig blødning og smerter derhjemme.

Køb natbind og almindelige bind, så du har nok til en kraftig blødning i flere dage.

Du kan lindre smerterne ved at lægge en varmedunk på maven. Hvis du ikke har en varmedunk, kan du selv lave en varmepude ved at putte to viskestykker i mikroovnen 1-2 minutter eller putte ukogte ris i en sok og varme den i mikroovnen i 1-2 minutter.

Aborten

Du starter med at lægge stikpillerne op i skeden derhjemme. Bliv liggende i sengen en time efter du har lagt dem op, så pillerne når at virke. Efter nogle timer begynder du at bløde kraftigt og ofte med klumper af blod. De fleste oplever smerter i varierende grad, og nogen oplever smerterne som kraftige. Du skal hele tiden være sammen med en anden voksen, hvis der skulle blive behov for at ringe til en sygeplejerske eller læge på afdelingen. 

Smerter og blødning

Du får udleveret nummeret til Gynækologisk Afdeling på hospitalet, så I kan ringe hvis:

  • blødningen bliver så kraftig, at du har behov for mere end 2 bind i timen, når aborten er overstået
  • smerterne bliver for kraftige til, at den smertestillende medicin dækker
  • du får feber over 38,5 grader
  • du får det skidt og bliver i tvivl om, hvorvidt tingene er, som de skal være.

Kontrol 

Alle, som gennemgår medicinsk abort, skal kontrolleres efter 1 uge med en blodprøve for at sikre, at aborten er gennemført. Hvis du fortsat er gravid eller der er mistanke om restvæv i livmoderen, kan der blive behov for enten at give medicinsk behandling igen, eller for at lave en kirurgisk udskrabning.

Medicinsk abort efter uge 9+0

Medicinsk abort er mest effektiv, hvis den bliver udført inden 9. graviditetsuge (8+6).

Medicinsk abort kan fortsat udføres efter graviditetsuge 9+0, men det anbefales, at man er indlagt, indtil aborten er gennemført. Det skyldes, at der er øget risiko for kraftig blødning, at aborten tager længere tid eller at der kan blive behov for at lave en udskrabning. Behandlingen er den samme som tidlig medicinsk abort, dog kan der blive behov for at give flere doser af den abortfremkaldende medicin, hvis man ikke har aborteret efter den første behandling.  

Efterreaktioner

Det er helt normalt at opleve psykiske efterreaktioner efter aborten. Hvis du har brug for hjælp, kan du tale med din egen læge eller Mødrehjælpen

Prævention

Læs om de forskellige former for prævention hos Sex og SamfundRedaktør