​​​​​​​​​​​​​​​

Sådan foregår en medicinsk abort

En medicinsk abort foregår derhjemme og bliver fremkaldt af medicin.

​Video: Om medicinsk abort

(2:27 min.)

Resume af videoen Om medicinsk abort

Hvad er en medicinsk abort

​En medicinsk abort bliver sat i gang med medicin. Du kan få foretaget en medicinsk abort derhjemme frem til uge 8 i graviditeten. 

Kontakt egen læge

Når du opdager, at du er gravid, skal du kontakte egen læge. Lægen henviser videre til hospitalet, hvor du kommer ind til en samtale og en undersøgelse.

Samtale og undersøgelse på hospitalet

På hospitalet får du lavet en ultralydsscanning af underlivet. Derefter får du forklaret, hvordan en medicinsk abort foregår.

Til samtalen skal du tage en pille, der stopper graviditeten i at udvikle sig. Du kan få menstruationslignende smerter af pillen, men kun de færreste begynder at bløde.

Du får tre forskellige typer medicin med hjem: Abortfremkaldende stikpiller, smertestillende og kvalmestillende medicin.

Tag fri og hav en pårørende hos dig

Dagen efter besøget på hospitalet er det vigtigt at holde fri og være hjemme hele dagen. Lav en aftale med en voksen pårørende, som kan være hos dig.

Hvad sker der på dagen

Morgenen efter samtalen på hospitalet skal du starte behandlingen med stikpillerne. Før pillerne op i skeden på samme måde som en tampon.
Herefter tager du den smertestillende og kvalmestillende medicin sammen med et glas vand.

Bliv liggende i sengen en time efter, du har lagt pillerne op, så de når at virke. Det er en god idé at have en bog og lidt drikkevarer klar, til du skal ligge i sengen.

Efter nogle timer begynder du at bløde. Du kan få kraftige menstruationslignende smerter og må gerne tage mere smertestillende, hvis du får behov.

De allerfleste aborterer den dag, de tager stikpillerne, men blødningen kan fortsætte i flere dage. Nogle enkelte kan derfor få brug for at holde fri i flere dage.

Ring til afdelingen, hvis

Du får udleveret telefonnummeret til Gynækologisk Afdeling, så I kan ringe, hvis:
 • Blødningen bliver så kraftig, at du bliver bekymret. 
 • Smerterne bliver for kraftige. 
 • Du får feber. 
 • Eller du får det skidt og bliver i tvivl om, om alt er, som det skal være.

Du kan også altid henvende dig til din egen læge, vagtlægen eller 1813.
Efter 1 uge skal du have taget en blodprøve, som viser, om aborten er gennemført.

Behov for støtte

Hvis du får brug for kontakt og støtte i tiden efter aborten, kan du kontakte din egen læge eller Mødrehjælpen.


 Carla valgte medicinsk abort

​"Det, der vejede imod kirurgisk abort, var, at jeg skulle komme under narkose. Og så føltes det lidt som en sygeliggørelse at skulle være indlagt."

Carla, 23 år

Lydfil: Carla fortæller om sit valg

(2:54 min)


Resume af lydfilen, hvor Carla fortæller om at vælge medicinsk abort

I lydfilen fortæller 23-årige Carla om, hvorfor hun valgte medicinsk abort, og hvordan hun oplevede forløbet.

Valgte først kirurgisk abort

Egentlig havde Carla først besluttet sig for en kirurgisk abort.

"Jeg var lidt nervøs for, hvad det var, jeg ville opleve under den medicinske abort. Derfor endte mit første valg egentlig på kirurgisk abort – så kunne jeg lægges til at sove og vågne op igen, og så var det ligesom klaret," fortæller hun.

Skiftede mening

Men Carla skiftede mening, da hun fandt ud af, at man ikke kan se noget konkret, når den medicinske abort foregår. Lægen på hospitalet fortalte Carla, at hun ikke ville kunne se, hvornår hun ville abortere, men at der blot ville være blødninger. Det beroligede Carla.

Ville ikke i narkose

Det, der vejede imod den kirurgiske abort, var, at hun skulle være under narkose. Carla var nervøs for at skulle i narkose og følte det som en sygeliggørelse at skulle være indlagt. Derudover ville Carla ikke have mulighed for at have pårørende med på stuen.

Ingen ventetid

Der kan være ventetid til en kirurgisk abort, og det blev en af de afgørende faktorer for Carla. Da hun havde taget beslutningen om at få en abort, havde hun brug for at få forløbet afsluttet. Carla synes, det var svært at gå med følelsen af at være gravid, når hun vidste, at hun ikke skulle fortsætte med at være det. Den medicinske abort kunne hun påbegynde med det samme.

Menstruationslignende smerter

Carla tog de første piller ved lægen på sygehuset. Da hun kom hjem, satte hun vaginaltabletterne op og lagde sig. Hun kunne mærke, at hun fik spændinger og menstruationslignende smerter, men hun følte ikke, at det var noget, en varmepude ikke kunne klare. Smerterne var stærke, men ikke så stærke som ved nogle af Carlas tidligere menstruationer.

Ville vælge medicinsk abort igen

Carla fortæller, at hvis hun skulle vælge igen, så ville hun klart vælge den medicinske abort. Skulle hun rådgive en veninde om, hvilken type abort hun skulle vælge, ville Carla fortælle hende om, hvordan en medicinsk abort foregår, fordi hun selv er glad for, at hun endte med at træffe det valg.


​Så​dan foregår en medicinsk abort

En medicinsk abort kan udføres hjemme indtil 9. graviditetsuge (8+6). 

Du skal først til undersøgelse på hospitalet, hvor du får hele metoden og processen forklaret i detaljer. Her får du en pille, som stopper graviditeten i at vokse. Nogle få begynder at bløde af pillen.

På hospitalet får du udleveret 3 forskellige slags medicin, som du skal have med hjem:

 1. Abortfremkaldende stikpiller, som vil fremkalde blødning. 
 2. Smertestillende medicin. 
 3. Kvalmestillende medicin. 

Forberedelse

Du skal holde fri dagen efter, du har været på hospitalet og planlægge at være hjemme hele dagen. Det er den dag, du kommer til at abortere.

Du skal forberede dig på at få en kraftig blødning og smerter derhjemme.

Køb natbind og almindelige bind, så du har nok til en kraftig blødning i flere dage.

Du kan lindre smerterne ved at lægge en varmedunk på maven. Hvis du ikke har en varmedunk, kan du selv lave en varmepude ved at putte to viskestykker i mikroovnen 1-2 minutter eller putte ukogte ris i en sok og varme den i mikroovnen i 1-2 minutter.

Aborten

Du starter med at lægge stikpillerne op i skeden derhjemme. Bliv liggende i sengen en time efter du har lagt dem op, så pillerne når at virke. Efter nogle timer begynder du at bløde kraftigt og ofte med klumper af blod. De fleste oplever smerter i varierende grad, og nogen oplever smerterne som kraftige. Du skal hele tiden være sammen med en anden voksen, hvis der skulle blive behov for at ringe til en sygeplejerske eller læge på afdelingen. 

Smerter og blødning

Du får udleveret nummeret til Gynækologisk Afdeling på hospitalet, så I kan ringe hvis:

 • blødningen bliver så kraftig, at du har behov for mere end 2 bind i timen, når aborten er overstået
 • smerterne bliver for kraftige til, at den smertestillende medicin dækker
 • du får feber over 38,5 grader
 • du får det skidt og bliver i tvivl om, hvorvidt tingene er, som de skal være.

Kontrol 

Alle, som gennemgår medicinsk abort, skal kontrolleres efter 1 uge med en blodprøve for at sikre, at aborten er gennemført. Hvis du fortsat er gravid eller der er mistanke om restvæv i livmoderen, kan der blive behov for enten at give medicinsk behandling igen, eller for at lave en kirurgisk udskrabning.

Medicinsk abort efter uge 9+0

Medicinsk abort er mest effektiv, hvis den bliver udført inden 9. graviditetsuge (8+6).

Medicinsk abort kan fortsat udføres efter graviditetsuge 9+0, men det anbefales, at man er indlagt, indtil aborten er gennemført. Det skyldes, at der er øget risiko for kraftig blødning, at aborten tager længere tid eller at der kan blive behov for at lave en udskrabning. Behandlingen er den samme som tidlig medicinsk abort, dog kan der blive behov for at give flere doser af den abortfremkaldende medicin, hvis man ikke har aborteret efter den første behandling.  

Efterreaktioner

Det er helt normalt at opleve psykiske efterreaktioner efter aborten. Hvis du har brug for hjælp, kan du tale med din egen læge eller Mødrehjælpen

Prævention

Læs om de forskellige former for prævention hos Sex og Samfund


Redaktør