Bedøvelse

Du kan blive bedøvet på tre måder: lokalbedøvelse, rygbedøvelse eller fuldbedøvelse.

Du skal bedøves inden din operation. Vi lægger vægt på, at den enkelte patient føler sig godt informeret og får svar på de spørgsmål, der melder sig. Det er almindeligt at være lidt bekymret, så du skal endelig spørge, hvis  du er i tvivl eller usikker.

“Narkose” betyder bedøvelse. “Anæstesi” betyder følelsesløshed. Begge ord er græsk.
“Narkose” betyder bedøvelse. “Anæstesi” betyder følelsesløshed. Begge ord er græsk.

Samtale med narkoselægen

Vi tilbyder dig en samtale med en narkoselæge, inden du skal bedøves, så du føler dig godt forberedt. Du er velkommen til at have en pårørende med til samtalen.

Samtalen tager udgangspunkt i de oplysninger, der står i journalen, fx om:

 • hvordan dit helbred er.
 • hvilken operation du skal have foretaget.
 • hvilken bedøvelse der er mest velegnet i dit tilfælde.

Inden operationen

Du skal faste, inden du skal bedøves

Når du skal bedøves, skal mavesækken være tom. Det betyder, at:

 • du må ikke spise 6 timer før operationen, uanset hvilken form for bedøvelse du skal have.
 • du gerne må drikke kaffe uden mælk, te, saft eller vand indtil 2 timer før operationen.
 • du ikke må drikke juice med frugtkød og mælk, fordi både frugtkød og mælken bliver i mavesækken i lang tid.

Valg af bedøvelse

Billedet viser en læge der bedøver en patient i ryggen.
På billedet er lægen ved at lægge en epiduralbedøvelse.

Lokalbedøvelse

Du kan få lokalbedøvelse, hvis du skal have foretaget en mindre operation. Det kan eventuelt ske i kombination med en lille dosis sovemedicin.

Fordelen ved lokalbedøvelse er, at smerterne er lindret i op til to døgn efter operationen. Ulempen kan være, at muskulaturen i den lokalbedøvede arm eller ben er følelsesløs, så du først rigtigt kan bruge armen eller benet, når bedøvelsen aftager.

Narkoselægen vil fortælle dig om den form for lokalbedøvelse, der vil være relevant til din operation.

Rygbedøvelse

Vi tilbyder dig som regel en rygbedøvelse, hvis du skal opereres på underkroppen eller i benene. Der findes to typer rygbedøvelser: epidural og spinal. Lægen vurderer, hvilken type der er den bedste for dig. Begge rygbedøvelser gør dig smertefri under operationen. Du er vågen under operationen, men ved behov kan du slumre på en lille dosis sovemedicin.

Både ved lokalbedøvelse og rygbedøvelse kan det være afslappende at lytte til musik. Vi har musikpuder, som spiller afslappende musik, men du er også velkommen til at medbringe musik og headset. Vær opmærksom på, at din telefon skal være i flytilstand, hvis du har den med.

Fuld bedøvelse

Hvis du skal i fuld bedøvelse, får du både sovemedicin og smertestillende medicin. Det betyder, at du er i dyb søvn og er fri for smerter.

Nogle operationer giver flere smerter end andre, og det kan være en fordel at kombinere de forskellige former for bedøvelse. Du vil derfor få tilbudt en epiduralbedøvelse sammen med en fuldbedøvelse, hvis du skal gennemgå en operation, der erfaringsmæssigt giver mange smerter.

Mange mennesker er nervøse, når de skal bedøves, især hvis der er tale om fuld bedøvelse, men risikoen er meget lille.

Hvad sker der på operationsdagen?

Personalet på den afdeling, hvor du er indlagt, hjælper dig, så du er klar til operationen. Hvis du skal have medicin inden operationen, sørger de for, at du får det. Du vil få et bånd om det ene håndled med navn og personnummer.

Inden du skal bedøves, skal du fjerne:

 • makeup
 • neglelak
 • kontaktlinser
 • piercinger i og omkring næse og mund.

Du må gerne medbringe:

 • briller
 • høreapparat
 • tandprotese
 • evt. astmaspray.

Lad smykker, ure og evt. telefon blive på sengeafdelingen i et aflåst skab.

På operationsafdelingen

Billedet viser en hånd med der har fået lagt et drop.
Inden du bliver bedøvet, får du lagt et drop i hånden til væske
og medicin. Du får elektroder på brystkassen og en blodtryksmanchet på armen.

Du bliver modtaget af en sygeplejerske på operationsgangen. Sommetider er der lidt ventetid, inden du bliver kørt ind på operationsstuen. Her bliver du modtaget af personalet, der skal bedøve dig. Inden du bliver bedøvet, får du lagt et drop til væske og medicin.

Du får elektroder på brystkassen, så vi kan holde øje med din hjerterytme, mens du er bedøvet. Vi måler også dit blodtryk og iltindholdet i dit blod. Mens du er bedøvet, sidder vi ved siden af dig og holder øje med, at du har det godt, og at bedøvelsen virker, som den skal. Når operationen er slut, bliver du vækket og hjulpet tilbage i din seng.

Efter operationen

Opvågning

Når operationen er afsluttet, bliver du kørt på Opvågningsafdelingen. Her holder personalet øje med, hvordan du har det og måler hyppigt dit blodtryk og din puls.

De fleste patienter er på Opvågningsafdelingen 1-2 timer. Du får tilbudt noget at drikke og eventuelt lidt at spise. Derefter bliver du kørt tilbage til sengeafdelingen. Du får først information om operationen, når du er tilbage på afdelingen.

Smerter

Smerter opleves forskelligt fra menneske til menneske. For at kunne give dig den rette smertebehandling vil vi spørge til dine smerter. Du vil blive bedt om at angive graden af smerter på en skala fra 0 til 10, hvor 0 er ingen smerter, og 10 er de værst tænkelige smerter.

Har du din mobiltelefon med, må du ikke bruge den på Opvågningen, fordi det forstyrrer de andre patienter.

Besøg på Opvågningen

Vi har fri besøgstid på Opvågningen, dog er det ved travlhed ikke altid muligt.

I må vælge én i familien, der kommer på besøg, og besøget skal være kort. Forældre til nyfødte og børn samt pårørende til kritisk syge må være her i ubegrænset tid.

Bivirkninger ved bedøvelsen

Kvalme

Fuld bedøvelse kan give kvalme og opkastning. Du vil blive tilbudt medicin til at lindre ubehaget.

Hudkløe

Smertestillende medicin kan give hudkløe. Det er dog sjældent så generende, at det kræver behandling.

Hovedpine

Rygbedøvelse kan i sjældne tilfælde give hovedpine, der kommer, når du rejser dig op, og forvinder igen, når du lægger dig ned. Hovedpinen er ufarlig, men kræver behandling, for ellers er den længere tid om at forsvinde. Får du hovedpine efter en rygbedøvelse, når du er kommet hjem, skal du kontakte Anæstesiologisk Afdeling.

Blodtransfusion

I ganske få tilfælde kan det blive nødvendigt at give blod under en operation. Selv om alt blod bliver undersøgt, før det anvendes, vil der altid være en lille risiko for overførsel af smitte og for alvorlige overfølsomhedsreaktioner. Vi giver kun blodtransfusion, hvis det er livsnødvendigt for dig, og vi har din tilladelse.

Søg oplysninger

Du kan finde flere oplysninger på vores hjemmeside: Hvidovre Hospital, Anæstesiologisk Afdeling.

Redaktør