​​​​​​​​

To fluer med ét smæk: Sygeplejersker med graviditetsgener klarede ansættelse af runnere

Udvælgelse og ansættelse af runnere blev uddelegeret til to deltidssygemeldte sygeplejersker, som kunne klare arbejdet hjemmefra.

Mere end 700 har søgt stillingen som runner på hospitalet. Akutmodtagelsen var én af de første afdelinger til at vælge de runnere, der skulle være med til at tage toppen af travlheden.

Men at ansætte runnere og lære dem op er endnu en opgave oveni mange andre. Derfor var Hanne Keller, afdelingssygeplejerske i Akutmodtagelsen, hurtig til at slå to fluer med et smæk: Hun uddelegerede ansættelsesprocessen til to sygeplejersker, som pga. graviditetsgener ikke kunne arbejde i vagt og passe patienter.

”Kan jeg godt finde ud af det?”

Én af sygeplejerskerne er Kamilla Karlsen, som har været sygeplejerske i Akutmodtagelsen i halvandet år. Hun er udfordret af bækkensmerter under graviditeten og har derfor haft vanskeligt ved at passe sit a​lmindelige arbejde som sygeplejerske.

Administrative sygeplejeopgaver i en akutmodtagelse er der under normale omstændigheder ikke så mange af. Men da der skulle ansættes runnere, fik Kamilla tilbudt opgaven at læse de 100-150 ansøgninger igennem, som på dét tidspunkt var kommet til stillingen og udvælge dem, der skulle gå videre til en samtale.

”Jeg fik en computer med hjem og kunne klare arbejdet hjemmefra. På den måde kunne jeg tage de pauser, jeg havde brug for i løbet af en arbejdsdag,” fortæller Kamilla om de nye arbejdsopgaver.

”Jeg var lidt usikker i starten og måtte da også spørge Hanne, om hun mente, at jeg kunne klare denne opgave,” fortæller Kamilla og understreger, at der hele tiden har været fuld tillid til hende og opbakning fra ledelsen.

Det kræver is i maven at give ansvaret videre

For Hanne Keller har det fungeret godt at uddelegere en opgave, som hun som leder normalt har ansvaret for. Men det kræver, at ”man har is i maven,” forklarer Hanne Keller:

”Jeg har givet ansvaret videre – og det er jo et stort ansvar at stå ikke kun for ansættelsen af de ufaglærte runnere, men også for oplæringen, alt det praktiske i forhold til ansættelse og oprettelse i systemer og svare på spørgsmål og løn og meget mere.”

Deltidssygemeldingen pga. graviditetsgener blev nedsat ved, at sygeplejerske Kamilla Karlsen udførte en administrativ opgave, som kunne klares fra hjemmet. Det var et frivilligt tilbud, som Kamilla gerne ville tage imod. Og for Kamilla har det også været lærerigt:

”Det har været sjovt at lave ’kontorarbejde’, og jeg har bestemt fået mere smag for den organisatoriske del af sygeplejen,” siger Kamilla, som nu er gået på barsel og har givet opgaven videre til en anden gravid kollega i samme situation.