Skuespiller Bodil Jørgensen hjælper indlagte patienter med at bevæge sig

​Skuespiller Bodil Jørgensen er med i fire videoer på Amager og Hvidovre Hospital, der viser, hvor vigtigt det er at bevæge sig, når man er indlagt. Hun har selv oplevet en langvarig indlæggelse efter en ulykke.​

Vent...

​I serien RIGET EXODUS, der netop har fået premiere, spiller Bodil Jørgensen søvngængeren Karen, som vil redde Rigshospitalet fra undergang. Helt så dramatisk er hendes rolle i fire videoer produceret af Amager og Hvidovre Hospital ikke, men for patienter og medarbejdere gør hun en stor forskel.

I videoerne spiller hun den lidt vrantne patient, Ellen, der irriteres over fysioterapeuten Mathias, der prøver at få hende til at bevæge sig. Hun lader sig dog langsomt motivere til at lave øvelser og gå ture, så hun kan komme hjem og danse igen.

Til en start har videoerne siden februar 2022 været tilgængelig via et lukket link, som kun Amager og Hvidovre Hospitals afdelinger har kunnet bruge. Det skyldtes kontrakten med skuespilleren. Men nu har Bodil Jørgensen givet tilladelse til, at alle hospitaler og behandlingssteder i hele landet må bruge videoerne. Derfor kan man nu finde link til videoerne her på hjemmesiden.

Har selv været indlagt i lang tid

Bodil Jørgensen sagde ja til at medvirke i hospitalets videoer på baggrund af sine egne oplevelser med en langvarig indlæggelse. For otte år siden blev hun ramt af en traktor i fart under en filmindspilning, fik adskillige knoglebrud og skader og svævede i flere dage mellem liv og død.

Kort efter, hun vågnede på intensiv, kom den første af mange fysioterapeuter og opfordrede hende til at bevæge sig.

"Jeg er sikker på, at fysioterapeuterne var med til at redde min førlighed," sagde hun, da hun deltog i optagelserne til de fire videoer på Hvidovre Hospital.

Forskning bag videoerne

Videoerne blev sat i gang af Ergo- og Fysioterapeutisk Afdeling i samarbejde med Klinisk Forskningsafdeling og Kommunikation.

"Vi hører fra kommunerne, at patienternes funktionsevne nogle gange er dårligere, når de kommer ud fra hospitalet, end da de blev indlagt. Det er bl.a. derfor, vi fik ideen til oplysende videoer til patienter og personale," sagde ledende terapeut, Jette Christensen i februar, da videoerne første gang blev lanceret.

Tidligere studier har vist, at ældre patienter ligger i sengen det meste af tiden, hvis ikke de bliver motiveret til bevægelse, og det har negative konsekvenser som fx genindlæggelse og tryksår, fortalte seniorforsker Mette Merete Pedersen i samme anledning.

> Link til videoer med Bodil Jørgensen, som skal motivere patienter til at bevæge sig.​


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor