Nyt om COVID-situationen - mens vi venter på B.1.1.7

​Hvordan forbereder vi os på B.1.1.7-mutationen? Hvornår får man sin COVID-vaccine? Og skal vi testes hver uge, som det blev sagt på pressemødet den 13.1.? Se status på COVID-situationen på AHH her.

​Antallet af indlagte patienter med COVID-19 falder i øjeblikket. Imellem jul og nytår var der fx indlagt 154 COVID-patienter på AHH, da det var på sit højeste – heraf 8 intensivpatienter. De seneste tal fra 18. januar viser 91 COVID-patienter, hvoraf 6 lå på intensiv.

Alligevel er de stramme restriktioner i samfundet blevet forlænget til den 7. februar, og Region Hovedstadens hospitaler er på beredskabsniveau 5. Årsagen er coronamutationen med det korte navn B.1.1.7.

Men hvad betyder B.1.1.7 for AHH i en tid, hvor den ikke rigtigt er "slået igennem" i Danmark endnu?

"Lige nu mærker vi jo ikke den nye mutation på hospitalet og de smittetal, vi hidtil har pejlet efter, ser gode ud, så det er en underlig ventetid. Jeg forstår godt, hvis det kan skabe bekymring. Hvor lang tid går der, inden patienter med den nye mutation kommer på hospitalet? Og hvor mange kommer? Det er jo desværre ikke til at forudsige for nogen af os," siger vicedirektør på Amager og Hvidovre Hospital, Jakob Hendel.

I disse dage arbejder regionens kriseledelse på en ny skaleringsplan, der kan aktiveres, hvis B.1.1.7 medfører markant stigende indlæggelsestal. Den omhandler fx krav til antal COVID-sengepladser og fordeling af patienterne hospitalerne imellem.

Kan vi åbne for elektiv aktivitet, mens vi venter?

Desværre betyder de p.t. gode smittetal og faldende indlæggelsestal ikke, at vi uden videre kan benytte ventetiden til at sætte udvalgte elektive aktiviteter i gang igen.

"Jeg forstår godt, hvis man gerne vil åbne for nogle af de patienter, der venter. Vi ser i øjeblikket på mulighederne, men udfordringen er, at vi risikerer at måtte aflyse patienter igen efter få dage, så det kan ende med at være til større gene for dem," siger Jakob Hendel.

Samtidig gør han opmærksom på, at mange af de funktioner, som har en rolle i de elektive aktiviteter, fx bioanalytikere og anæstesipersonale, er optaget af opgaver i beredskabet i forhold til COVID-patienter og derfor ikke kan medvirke til elektive aktiviteter.

Se mere om den aktuelle COVID-19 situation på AHH herunder:

Indlagte med COVID-19

Antallet af indlagte med COVID-19 på AHH falder for tiden og ligger nu på lige omkring 100 mod over 150 mellem jul og nytår. De seneste tal fra den 18.1. viser 91 COVID-patienter, hvoraf 6 er intensivpatienter.

> Følg indlæggelsestallene dag for dag her. (link til intranettet)

Beredskabstrin

Region Hovedstaden er nu i beredskabstrin 5 efter at have været på trin 7.

Trin 5 betyder, at AHH skal kunne håndtere op til 115 medicinske COVID-patienter. Ud af AHH's samlede kapacitet på 340 senge efterlader dette 225 senge til andre patienter.

> Se den seneste skaleringsplan her (link til intranettet)

Opdateret den 20.1.: Vaccinationer – personale

På AHH har 2960 medarbejdere nu fået 1. vaccination. Det svarer til 69 procent af medarbejderne. Fredag den 22. januar skulle 2. vaccination af de medarbejdere, der allerede har fået 1. vaccination, være begyndt, men de er nu udskudt, fordi leverandørerne ikke kan levere det aftalte antal vacciner.

Det vides endnu ikke, hvornår frontpersonalet kan få deres anden vaccine - eller deres første.

Skal sundhedspersonale testes hver uge?

På sundhedsministerens pressemøde den 13.1. blev det meldt ud, at myndighederne opfordrer til ugentlig test, hvis man fremmøder på arbejde. Region Hovedstaden afventer p.t. retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen ang. dette. Der kommer mere information, når retningslinjerne er landet.

Vaccinationer – borgere

Udvalgte borgere bliver løbende vaccineret på Hvidovre Hospital. Det foregår på andre tidspunkter end vaccinationerne af personale. Der er reserveret 24 P-pladser i parkeringskælderen ved Center 1 til borgere, der skal vaccineres. Det drejer sig om 3 timers pladser, der er lavet om til 1 times pladser. På disse p-pladser er der parkeringskontrol.

> Se mere om parkeringskontrol på p-pladser reserveret til borgervaccination.

Borgere kan henvises på grund af fx særlig risiko for et alvorligt COVID-19 forløb.

> Se mere om, hvilke borgere, der er i øget risiko

Restriktioner forlænget til 7. februar

Regeringen har forlænget de gældende restriktioner til og med den 7. februar 2021. Det gælder blandt andet hjemmearbejde for de medarbejdere, der kan det.