Lungeeksperten Charlotte Ulrik er nu lærestols-professor

​​På trods af de ekstra striber på skuldrene vil hun stadig holde sig tæt på patienter, der kæmper med KOL og astma. 

Vent...

​Charlotte Suppli Ulrik er fra 1. september lærestols-professor i lungemedicin ved Københavns Universitet og overlæge ved Lungemedicinsk afdeling på Amager og Hvidovre Hospital. 

”Nogle tror, at KOL og astma kan man ikke gøre noget ved. Det er ikke rigtigt. Vi kan gøre en hel masse,” siger professoren, hvis primære interesseområder netop er lungesygdommene KOL og astma.

For lungelægen giver den nye fornemme titel en mildt forandret hverdag, hvor hun i større grad selv kan prioritere mellem patienter, forskning og vejledning af unge læger. Som lærestolsprofessor har man en livslang ansættelse og kan derfor i højere grad selv disponere sin tid. 

”Hvad vil jeg helst? Og hvor har jeg måske aftjent min værnepligt? Der skal blive mere tid til at puffe unge forskere i retning af en gerne livslang bane i forskningen,” siger Charlotte Ulrik om sin nye situation og de mere frie handlemuligheder. 

Patienter frem for reagensglas

Professoren er dog ikke i tvivl om, at hun vil fortsætte med at være tæt på patienter, som hun også fremover vil se i klinikken 2-3 dage om ugen. 

”De sygdomme, jeg har forsket i, er de sygdomme vi ser i ambulatoriet og i sengeafdelingen,” fortæller Charlotte Ulrik. 

”Jeg kommer aldrig til at kigge på reagensglas. Jeg vil helst lave noget, der er tættere på patienterne,” siger professoren og overlægen. Hvidovre Hospital har et optageområde med rigtig mange lungesyge borgere og patienter. ”Mange af dem kunne få det bedre. Vi skal have noget mere viden, så vi kan behandle dem bedre” siger Charlotte Ulrik. 

Hvidovre Hospital har et optageområde med rigtig mange lungesyge borgere og patienter. 

”Materialet er kæmpestort. Mange af dem kunne få det bedre. Vi skal have noget mere viden, så vi kan behandle dem bedre” siger Charlotte Ulrik, der også fremhæver sit samarbejde med Gynækologisk og Obstetrisk Afdeling omkring gravide med lungeproblemer. Amager og Hvidovre Hospital forsker i almindelige sygdomme, til hjælp for patienterne, som professoren udtrykker det. 

Mere viden og bedre behandling

Med sit lærestolsprofessorat vil Charlotte Ulrik forske videre og stræbe mod mere viden og bedre behandling til lungesyge. Det foregår ved at kigge på symptomer, måle lungefunktion, scanne patienterne og også lede efter genetiske markører for udvikling af lungesygdom. Hun vurderer, at der er megen genetik i udviklingen af lungesygdomme som bl.a. astma og KOL, men også en meget stor betydning af interaktion mellem miljø og genetik. Og så spiller rygning også en stor rolle. ”Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at få en patient til at stoppe med at ryge – ikke mindst, når det er yngre patienter, ” siger Charlotte Ulrik.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor