​​​​​​​

Beskytter briller mod coronavirus?

​Når vi skal beskytte os imod coronavirus, har det indtil videre været med god afstand, håndsprit og de velkendte mundbind. Nu skal danske og norske forskere undersøge, om briller og solbriller kan føjes til listen over værnemidler.

Vent...

​Vi bruger mundbind for at beskytte os mod at få coronavirus ind i munden eller ind gennem næsen, men coronavirus kan faktisk også finde vej ind i din krop via slimhinderne i dine øjne. 

I et nyt studie vil forskere fra blandt andet Amager og Hvidovre Hospital sammen med Folkehelseinstituttet i Norge  undersøge om brillebærere – i kraft af deres briller – er bedre beskyttet imod den form for smitte end folk, der ikke bruger briller. 

”Hvis det viser sig, at brillebærere er bedre beskyttet imod coronavirus, så er det et nemt og nyttigt redskab til at reducere smitten” siger overlæge, professor Thomas Benfield fra Amager og Hvidovre Hospita​​l.

​Målet er 100.000 deltagere

Studiet varer to uger, og en lodtrækning afgør om den enkelte deltager skal bære briller eller ej under forløbet. Når de to uger er gået, bliver deltagerne bedt om at udfylde et spørgeskema. Et simpelt og let forskningsprojekt, som Kasper Iversen, overlæge og professor ved Herlev og Gentofte Hospital, håber afspejler sig i antallet af deltagere.
 
”Vi håber, at op imod 100.000 personer vil deltage i undersøgelsen, så vi kan få afklaret om briller beskytter imod coronavirus,” siger professor, overlæge Kasper Iversen fra Herlev og Gentofte Hospital.

Redskab til at reducere ​smitte​

Der er stadig begrænset viden om, i hvor høj grad coronavirus smitter via øjnene, men der er flere indikationer på, at personer der bruger briller bliver smittet mindre.
 
For godt et år siden offentliggjorde Journal of Clinical and Diagnostic Research resultaterne fra et studie foretaget i Indien, der viste, at briller kunne have en beskyttende effekt. I den indiske undersøgelse deltog 309 personer.

Du kan læse mere om studiet og melde dig som deltager ved at besøge www.covidbrille.dk.

Billede af Thomas Benfield

​​”Hvis det viser sig, at brillebærere er bedre beskyttet imod coronavirus, så er det et nemt og nyttigt redskab til at reducere smitten" siger Thomas Benfield. ​​

Du kan ​deltage hvis:​​

  • Du ikke har symptomer på covid-19 nu og ikke har haft corona-infektion siden d. 15. december 2021.
  • Du ikke bruger briller i hverdagen mere end 50% af tiden. Du må gerne bruge kontaktlinser eller læsebriller.
  • Du er villig til at gå med briller udenfor hjemmet (f.eks. dine solbriller, hverdagsbriller, læsebriller eller briller uden styrke) – hvis du bliver udtrukket til det.
  • Du har adgang til et par briller – f.eks. hverdagsbriller (hvis du normalt bruger kontaktlinser) eller solbriller, som du kan bruge.

Det er muligt at tilmelde sig deltagelse i studiet frem til den 21. februar 2022.

Pressekont​akt:​​

Overlæge og professor Kasper Karmark Iversen, 28 71 27 53 eller via kommunikationsafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital, 38 67 30 40.

Ansvarlige for undersøgelsen:

Thomas Benfield, overlæge, professor
Infektionsmedicinsk afdeling, Amager og Hvidovre Hospital
 ​
Kasper Karmark Iversen, overlæge, professor
Hjertemedicinsk afdeling, Herlev og Gentofte Hospital
 
Lars Østergaard, overlæge, professor
Infektionsmedicinsk afdeling, Aarhus Universitetshospital
 
Isik Somuncu Johansen, overlæge, professor
Infektionsmedicinsk afdeling, Odense Universitetshospital

Henning Bundgaard, overlæge, professor
Hjertemedicinsk afdeling, Rigshospitalet

Henrik Nielsen, overlæge professor
Infektionsmedicinsk afdeling, Aalborg Universitetshospital​


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor