Sideindhold
Forfatter Ellen Moseholm
| Referent Nina Weis | Dato 1. maj 2023
|

Hvad er gonorré?
Gonorré er en seksuelt overført slimhindeinfektion som skyldes bakterien Neisseria gonorrhoeae (gonokokker). Gonorré kan hos begge køn sidde i svælget, urinrøret eller endetarmen, og hos kvinder især i livmoderhalsen.
Hos kvinder har der siden 2003 været en stigning i antallet af smittetilfælde.
I 2020 blev ca. 3.500 personer registreret smittet med gonorré, hvoraf 3% af de smittede kvinder var gravide. Hos kvinder forekommer gonorré hyppigst hos de 20-24-årige. I 2019-2020 blev der registreret 28 tilfælde af gonorré blandt børn i Danmark, heraf 17 børn mellem 0 og 8 år.

Hvordan smittes man med gonorré?
Gonorré smitter ved ubeskyttet seksuelt samleje, samt ved vaginal, anal og oral sex. Gonorré kan smitte uanset om man har symptomer eller ej.
Smitte kan også ske fra mor til barn, i det infektionen kan overføres til det nyfødte barn gennem fødselskanalen under fødslen. Risikoen for smitte fra mor til barn under fødslen er 30-47 %.

Hvilke symptomer forekommer ved gonorré?
Tiden fra smitte til symptomer er omkring 2-7 dage.
De hyppigste symptomer er smerter ved vandladning og/eller skeden, samt udflåd fra urinrøret. Omkring halvdelen af alle kvinder oplever ingen symptomer. Gonorré i endetarmen og svælg giver meget sjældent symptomer.
Hvis gonorré ikke behandles, kan det hos kvinder medføre underlivsbetændelse med risiko for kroniske smerter eller sterilitet. I meget sjældne tilfælde kan gonorré føre til spredning til for eksempel led, hvor der kan ses ledbetændelse og blodforgiftning.

Specielle forhold ved gonorré i graviditeten
Symptomer ved gonorré hos den gravide adskiller sig ikke væsentligt fra symptomer hos ikke-gravide kvinder.

Gonorré hos foster og nyfødte barn
Gonorré i graviditeten kan medføre en øget risiko for tidlig vandafgang og tidlig fødsel, samt lav fødselsvægt hos barnet. Der er ikke påvist gonorré hos fostre.
Hvis gonorré ikke behandles hos den gravide, kan det give en øget risiko for overførsel af infektion til barnet, som kan medføre øjenbetændelse (konjunktivitis) med gonokokker. Hvis denne infektion ikke behandles, kan den medføre permanent blindhed.

Hvor stor er risiko for smitte med gonorré fra den gravide til foster og nyfødte barn?
Der er ingen smitterisiko fra den gravide til det ufødte foster. Hvis den gravide har gonorré og ikke bliver behandlet er risikoen for smitte fra mor til barn er 30-40 %.

Hvordan konstateres gonorré hos den gravide?
Gonorré konstateres med podninger fra svælg, skeden, urinrør, livmoderhalsen og endetarm.
Screening for gonorré udføres kun ved behov og ikke rutinemæssigt i graviditeten i Danmark.
Gravide kvinder bør undersøges for gonorré ved
Kendskab til eksponering for gonorré (f.eks. hvis kvindens seksuel partner tester positiv for gonorré)
Symptomer, som giver mistanke om gonorré
Anden påvist seksuel overført infektion, som f.eks. klamydia eller syfilis
Usikker sex og hyppige partnerskift.

Hvordan konstateres gonorré hos fosteret?
Det er ikke relevant at diagnosticere gonorré hos fosteret.

Hvordan konstateres gonorré hos det nyfødte barn?
Gonorré hos det nyfødte barn diagnosticeres ved podninger i svælg og næse.
Ved øjenbetændelse hos nyfødte (især de første 14 dage efter fødslen) bør podes for gonokokker. Ved positivt svar henvises den nyfødte til en specialafdeling med henblik på behandling.

Hvordan behandles gonorré i graviditeten?
Gonorré behandles med antibiotika.
Kvindens partner skal også behandles ved konstateret infektion. Der skal 14 dage efter behandlingen er afsluttet, udføres en ny podning for at sikre, at infektionen er overstået.

Findes der forebyggelse mod gonorré?
Der findes ikke nogen vaccine mod gonorré.
Brug af kondom beskytter mod gonorré.
Sygdommen efterlader ikke nogen beskyttelse mod fremtidig smitte (immunitet), dvs. man kan få gonorré flere gange.
Hvis den gravides seksualpartner tester positiv for gonorré, frarådes sex eller der anbefales sikker sex med kondom, indtil partnerens infektion er velbehandlet og der foreligger negative kontrol tests 14 dage efter afsluttet behandling. I denne situation skal den gravide testes og hvis hun er smittet med gonorré, opstarte behandling.
Hvad kan man selv gøre for at undgå smitte med gonorré?
Brug af kondom, særligt ved hyppige sexpartnere, kan være med til at forebygge smitte med gonorré.
Hvis der er mistanke om infektion eller ved eksponering for gonorré, f.eks. ved seksuelt samvær med en smittet person, bør den gravide tage kontakt til egen læge med henblik på test. Opdagelse og tidlig start af antibiotikabehandling forebygger og mindsker risikoen for følgesygdomme hos kvinden, og er den mest effektive måde at forhindre, at den nyfødte bliver smittet.
Hvis kvinden tester positiv for gonorré er det vigtigt, at hendes seksualpartner også bliver testet og starter antibiotikabehandling.
Kvinder med gonorré må gerne amme.
Publiceringsdato: 26-10-2023 17:01