Leversygdomme

I CLIC udreder og behandler vi patienter med sygdomme i leveren fx skrumpelever, fedtlever, autoimmune hepatitis, PBC, PSC og Hæmokromatose.

​Her kan du læse om de leversygdommene (tryk på plusset for at se mere tekst):


Skrumpelever

​Skrumpelever kan være det sidste trin af mange forskellige leversygdomme. Det latinske ord for skrumpelever er cirrose. En skrumpelever er nogle gange mindre end en rask lever. Den kan også have en normal størrelse. Som du kan se på billedet, er en skrumpelever meget ujævn og den kan se ''knoldet'' ud. 


Skrumpelever betyder at leveren er fuld af arvæv og at den derfor ikke kan fungere som den skal. Den kan derfor ikke rense blodet eller omdanne næringsstoffer. Nogle patienter kan ikke mærke at de har fået skrumpelever. Andre patienter får symptomer.

Skrumpelever kan medføre at man bliver gul i huden og at man får påvirkning af hjernen fordi leveren ikke kan fjerne giftstofferne fra blodet. Nogle patienter får væske i maven. Der kan også komme åreknuder på spiserøret. Det er blodkarrene som bliver for store fordi blodet ikke kan komme igennem leveren. Hvis du har skrumpelever, er det vigtigt at du bliver undersøgt for om du har nogle af disse komplikationer så du kan få den rigtige behandling.Fedtlever

Fedtlever betyder at der er for meget fedt i leveren i forhold til en rask lever. Det betyder at leveren bliver lysere som du kan se på billedet.


Når man taler om fedtlever, bruger lægerne ofte navnet NAFLD. Det betyder at sygdommen er en ikke-alkoholisk fedtlever og det forkortes NAFLD. Sygdommen kan skyldes overvægt og type 2 sukkersyge og er den hyppigste årsag til kronisk leversygdom. Få patienter med NAFLD udvikler arvæv i leveren har brug for medicin mod sygdommen. Meget få med NAFLD ender med at få skrumpelever.Autoimmune hepatitis, primær biliær cholangit (PBC) og primær scleroserende colangitis (PSC)

Autoimmun hepatitis

Autoimmun hepatitis er en sygdom, der rammer levercellerne. Sygdommen er autoimmun hvilket betyder at det er kroppens egne immunceller der angriber levercellerne. Sygdommen kan være livslang og det er vigtig at stille diagnosen for at starte på den rette behandling inden leveren tager skade. Behandlingen består af immundæmpende medicin.

PBC: Primær biliær cholangit

PBC: Primær biliær cholangit (tidligere kaldet primær biliær cirrose) er en autoimmun sygdom i leverens galde celler. Det betyder at kroppens egne immunceller der angriber leverens galde celler. Sygdommen kan livslang og forløbet kan være godartet eller medføre skrumpelever. Behandlingen består af medicin der hjælper kroppen med at omsætte galde. Patienter med sygdommen kan opleve hudkløe og træthed og medicinen kan dæmpe symptomerne hos nogle patienter.

PSC: Primær scleroserende cholangiti

PSC: Primær scleroserende cholangitis er en sygdom der angriber galdevejene. Sygdommen kan i nogle tilfælde opstå hos personer med inflammatoriske tarmsygdomme. Patienter med sygdommen kan have problemer med afløb af galde fra galdevejene der bliver snævre nogle steder. Nogle enkelte patienter med sygdommen kan behandles med medicin. Hæmokromatose

Hæmokromatose betyder, at man optager for meget jern gennem tarmen. Det kan medføre leversygdom. Det kan også give ledsmerter, knogleskørhed, sukkersyge og hjertesygdom. 

Behandlingen er åreladning med udtømning af blod. 

Hvis sygdommen behandles, udvikler man ikke følgesygdomme. Patienter der ellers er raske, og som er unge nok kan blive tappet som bloddonorer. Patienter, der ikke kan være bloddonorer bliver tappet på Gastroenheden. 
Redaktør