Hvad er leveren?

​Leveren er et af dine indre organer. Den sidder under dine ribben i den øverste højre del af din mave under mellemgulvet og er kroppens største organ. Hos raske voksne er den på størrelse med en fodbold og den vejer cirka 1,5 kg. 

​Leveren renser blodet for giftstoffer

Leveren er vigtig, fordi den renser blodet for giftstoffer og omdanner medicin. Den kan omdanner også de næringsstoffer, du spiser, og den er med til at regulere dit blodsukker. Leveren kan også lave hormoner og galdestoffer.  

Galdeblæren. der er en lille sæk, som ligger under leveren, bliver brugt til at opbevare galden. Galden føres ud til tarmen, når vi har spist og hjælper os med at fordøje maden.

Symptomer på sygdom i leveren

Nogle af de symptomer du får, når din lever er syg, skyldes, at leveren ikke længere kan lave det, den skal. Leveren har ingen nerver, og derfor kan man godt være syg i leveren uden at mærke det. Derfor kan det første tegn på leversygdomme være, at dit levertal er forhøjet. 

Symptomer på leversygdomme kan være uspecifikke, hvilket betyder, at de kan ses ved mange sygdomme. Det kan blandt andet være træthed, vægttab, manglende appetit eller ubehag/smerter i maven. Andre udvikler symptomer, der er mere specifikke for leversygdom. Det er blandt andet gulsot (huden og øjnene bliver gule af galdestoffer) eller ophobning af væske i maven. Den første undersøgelse vil ofte være blodprøver, og mange vil blive henvist til en scanning af leveren. 


Redaktør