Lymfødembehandling

​Læs mere om lymfødem og lymfødembehandling. 
Et lymfødem er en hævelse, der opstår på grund af ophobning af lymfevæske.​ Hvis dit lymfesystem​ er beskadiget, f.eks. efter operation og strålebehandling ved cancerbehandling, bliver lymfevæsken ikke transporteret væk i tilstrækkelig omfang, og der kan opstå hævelse. Fysio- og Ergoterapeutisk Afdeling tilbyder fysiologisk behandling af dit lymfødem.

Formålet med fysioterapeutisk lymfødembehandling er at mindske dit lymfødem, og give dig bedre mulighed for at håndtere dit lymfødem.

Læs mere om lymfesystemets opbygning og funktion

​Be​handling

Lymfødembehandling består af flere indsatser, der supplerer hinanden og giver herved det bedste resultat:
  • Hudpleje
  • Lymfedrænage
  • Bandagering
  • Ansøgning og bestilling af kompressionshjælpemiddel
  • Fysisk aktivitet
Behandlingen bliver individuelt tilrettelagt og afhænger af dit lymfødems placering, stadie, og​ hvordan du reagerer på behandlingen. En behandling varer almindeligvis mellem 45 minutter og 1½ time (Lymfødemterapeuten vurderer i samråd med dig, hvor længe behandlingen skal fortsætte).
 
Behandlingen begynder med et intensivt forløb, hvor du modtager behandling op til fem gange om ugen​. Dette intensive forløb varer i 1-3 uger. Herefter fortsætter behandlingen med længere intervaller, indtil du modtager dit kompressionshjælpemiddel, hvilket oftest anvendes resten af livet.
Den fysioterapeutiske behandling kan kombineres med træning på lymfødemhold. Træningen tilrettelægges efter dit individuelle behov.

Hver måned har du mulighed for at deltage i lymfødemcaféen. Her tages forskellige emner op, og du har mulighed for at tale med en terapeut og andre patienter, der også har lymfødem.

Når du afslutter behandlingen, vil du blive tilbudt en kontroltid hos en fysioterapeut ​ca​. et halvt år efter endt behandling.

Samar​bejde​

Vi samarbejder med bandagister og kommuner. Herud​over samarbejder vi med lymfødemterapeuter på tværs af Region Hovedstaden.​Redaktør