Sutteflaske til nyfødte

Der er mange måder man kan hjælpe sit barn med at få mad. Det er vigtigt, hvis man vælger sutteflaske, at flasken har den rigtige størrelse og at man rengør sutter og flasken.

Kort om sutteflaske til nyfødte

Det er forskelligt, hvordan man vælger at give sit barn mad. Amning er en god måde at ernære sit barn på, men det er ikke den eneste. Nogle kvinder har svært ved eller ikke lyst til at amme og giver flaske enten som supplement til amning eller i stedet for at amme. Nogle kvinder malker mælk ud til sutteflaske, og andre giver deres barn modermælkserstatning i sutteflaske. Det vigtigste er, at barnet får næring nok. Find den metode, der fungerer bedst for jer.

Sådan gør du

Vælg den rette størrelse sutteflaske

Vælg en flaskesut, hvor hullerne i sutten har en passende størrelse. Du kan læse på emballagen, hvilken alder sutten passer til.

Vælg den rette modermælkserstatning

Du kan enten vælge at give dit barn færdigblandet modermælkserstatning i flydende form eller som pulver, der skal blandes op med vand.
Medmindre du har fået andet at vide fra hospitalet, skal du bruge modermælkserstatning, som er beregnet til nyfødte. Der vil ofte stå et 1-tal på.

Der er en øget risiko for, at barnet udvikler allergi, hvis begge forældre har svær allergi, som kræver behandling. Vi anbefaler da, at du bruger en særlig modermælkserstatning, hvor proteinerne fra komælken er spaltede, så risikoen for allergi mindskes. Tal eventuelt med jeres egen læge eller sundhedsplejersken.

Tilbyd dit barn mad ofte

Dit barn skal have lov til at spise så ofte og så meget, det har lyst til. På den måde får det sit behov for ernæring dækket. I den første tid vil dit barn spise hyppigt og uregelmæssigt. Du skal lære dit barns signaler at kende, så du kan se, om det stadig er sultent eller mæt, når du giver flaske. Når barnet er sultent, vil det være uroligt, føre hænderne op til munden, åbne munden på vid gab eller lave suttebevægelser. Hvis barnet er mæt, er det roligt.
Mængden af mælk, dit barn har lyst til, kan variere fra dag til dag. Du skal undgå at presse dit barn til spise mere, end det har lyst til, også selvom det ikke har spist al mælken i flasken. 

Beregn, hvor meget mælk dit barn har brug for

Når du skal gøre mælken klar, skal du beregne hvor meget, dit barn cirka har brug for. 6 døgn efter fødslen kan du bruge dit barns vægt til at udregne mængden af mælk til hvert måltid.
Hvis vi ikke har lagt en plan sammen på hospitalet, kan sundhedsplejersken hjælpe med dette.

Tilbered kun et måltid ad gangen de første to måneder. Derefter kan du med fordel lave flasker klar til et døgn ad gangen. Opbevar flaskerne i køleskabet, indtil du skal bruge dem.

Sørg for en god hygiejne

Vask hænder, inden du gør flasken klar. Sørg for kun at bruge rene flasker, måleskeer og sutter.

Modermælkserstatning i pulverform

Dosér pulver og vand, som der står på emballagen. På den måde sikrer du, at dit barn får næring nok og ikke risikerer forstoppelse.

  • Kog vandet for at undgå skadelige bakterier.
  • Lad vandet køle ned til kropstemperatur.
  • Bland pulver med vand, og ryst grundigt.

Du kan eventuelt koge vand til et døgn og opbevare det i køleskabet. Brug vandet til at tilberede ét måltid ad gangen. Du behøver kun at koge vandet indtil barnet er 4 måneder, herefter kan du blande pulveret med koldt vand og derefter varme blandingen op til kropstemperatur

Modermælkserstatning i flydende form eller udmalket mælk

Hæld mælken i sutteflasken, og varm den op ved at lægge sutteflasken i et vandbad med varmt vand eller ved at bruge en mikroovn. Når du opvarmer mælk i mikroovn, skal du jævnligt tage flasken ud og ryste den, så mælken bliver lige varm i top og bund.
Modermælk skal opvarmes langsomt i vandbad. Hvis du bruger optøet modermælk, skal det bruges med det samme og må ikke fryses ned igen.

Opvarmet mælk må aldrig genopvarmes.

Sådan giver du sutteflaske

Find et roligt sted at sidde eller ligge med dit barn. Det kan være en god idé, at barnet ligger hud mod hud, mens du giver dit barn flaske, da det styrker tilknytningen mellem jer. Inden du giver dit barn flaske, skal du sikre dig, at mælken har den rette temperatur, ved at dryppe lidt mælk ud på indersiden af håndleddet. Hvis du ikke kan mærke mælken, er temperaturen rigtig.
Lad sutten på flasken røre barnets læber. Hvis barnet åbner munden, har det lyst til mad. Barnet vil begynde at sutte, når sutten er helt inde i munden, da sutterefleksen sidder bagerst i ganen. Sørg for, at barnet ikke sluger for meget luft ved at holde flasken lodret, så sutten er fyldt med mælk. I de første minutter sutter barnet meget, herefter finder det en rytme med små pauser. Hold en lille pause indimellem, så dit barn får mulighed for at bøvse.
Måltidet kan vare 15-20 minutter. I den første tid vil barnet som regel falde i søvn efter eller i løbet af måltidet. Barnet må aldrig ligge alene med flasken. Barnet har brug for kontakt ved måltidet, og der kan være risiko for, at barnet får mælken galt i halsen.
Læg barnet til den anden side næste gang, du giver det flaske. På den måde forebygger du, at dit barn får et skævt hoved, da dets kranie stadig er meget blødt.

Rengør flaske og sutter

Du skal vaske sutteflaskens dele efter hvert måltid:

  • Skyl alle dele under koldt, rindende vand.
  • Brug en flaskerenser og opvaskemiddel til at vaske flasken og låget, eller vask dem i opvaskemaskinen ved mindst 65 grader. Opvaskemidlet må ikke indeholde klor. 
  • Kog alle delene og en eventuel flaskerenser i 5 minutter i fx en gryde. Læg eventuelt alle delene i et fad med vand og sæt det i mikroovnen. Vandet skal dække alle delene. Sæt fadet i mikroovnen, og kog delene i 5 minutter på fuld effekt.

Når du er færdig, kan du stille flasken med bunden i vejret, mens den tørrer. Sutterne skal du opbevare i en ren beholder.

Vær opmærksom på forstoppelse hos dit barn

Hvis dit barn får modermælk, vil det ikke nødvendigvis have afføring hver dag, og afføringen vil være gul og lugte sødt eller syrligt.
Hvis dit barn får modermælkserstatning, bør det have blød og lys brun afføring mindst en gang om dagen. Hvis dit barn ikke har afføring hver dag, eller hvis I oplever, at barnets afføring bliver hårdere i konsistensen eller svær for barnet at komme af med, kan barnet have forstoppelse. Tal med din sundhedsplejerske eller egen læge om muligheden for at give barnet laktulose. Laktulose er et afføringsmiddel, der hjælper med at gøre afføringen blød. Det kan købes i håndkøb på apoteket.

Redaktør