Vulvodyni - hvad er det?

Vulvodyni er en lidelse for kvinder, som er præget af smerter i de ydre kønsorganer.

En del kvinder lider af vulvodyni. Vulvodyni er en tilstand, som er præget af smerter i de ydre kønsorganer. Du kan her læse mere om tilstanden og om de behandlingsmuligheder, vi kan tilbyde.

Hvad er vulvodyni?

Smerterne ved vulvodyni kan være tilstede i et enkelt område (som regel ved skedeindgangen), men det kan også gøre ondt i et større område.

Smerterne kan være konstante eller kun opstå i forbindelse med berøring, samleje eller ved brug af tampon. Nogle oplever forværring af smerterne op til og under menstruation. Tilstanden kan være en svær psykisk belastning.

Man mener, at 15-20 procent af den kvindelige population har symptomer på vulvodyni i mere eller mindre grad. Der er dog ingen sikre tal fra Danmark. Lidelsen bliver tit overset eller mistolket.

Symptomer på vulvodyni

  • Smerterne kan være svidende og/eller brændende.
  • Der kan være voldsom kløe.
  • Samleje kan være umuligt eller kan kun gennemføres med smerter. Smerterne kan fortsætte efter samlejet i halve til hele timer – af og til i flere dage.
  • Nedsat eller ingen seksuallyst. Dette kan give tørhed i skeden i forbindelse med samleje, som forstærker smerten.
  • Vedvarende smerter eller bekymring for hvorfor tilstanden er der, kan føre til muskelspændinger i bækkenet. Herved opstår en anden form for smerte. Du kan derfor have flere former for smerter.
  • Dårligt humør, manglende energi og nedsat livsglæde uden at der er tale om behandlingskrævende depression.

Undersøgelse for vulvodyni

Ved besøget i ambulatoriet taler du først med lægen om netop din sygehistorie. Herefter undersøger lægen forsigtigt dine ydre kønsorganer. Slimhinden og huden vurderes, og måske får du taget en lille vævsprøve. Du kan få lokalbedøvelse inden, hvis du ønsker det.

De fleste får også lavet en almindelig gynækologisk undersøgelse, samt en ultralydsscanning.

Det personale du møder, består af læger, fysioterapeuter og sygeplejersker, der alle har en specialviden om vulvodyni og de følgesymptomer lidelsen giver.

Behandling af vulvodyni

Vulvodyni er en meget kompleks lidelse. Behandlingen tilpasses din specifikke/individuelle situation og kan være meget forskellig fra kvinde til kvinde. Ofte vil der være tale om behandling med lokalbedøvende creme eller anden salve. Der kan i nogle tilfælde også være tale om behandling hos fysioterapeut og/eller sexolog. Behandlingen er ofte langvarig.

Redaktør