Vippetest

Ved en vippetest fremprovokeres en besvimelse for at finde årsagen til uforklarlige besvimelser.

Undersøgelse af, hvorfor man besvimer

Formål med undersøgelsen

Formålet med vippetesten er at undersøge, om du besvimer, fordi din puls og dit blodtryk falder ved en kredsløbsreaktion.

Vippetest

En vippetest er en undersøgelse, hvor vi forsøger at at fremprovokere en besvimelse. Vippetesten bliver brugt, hvis du besvimer uden at kende årsagen. Med testen forsøger vi at finde årsagen til, at du besvimer. Testen er positiv, hvis vi kan fremprovokere, at du besvimer.

Forberedelse

Du må spise et let måltid senest to timer før undersøgelsen. Du må drikke, som du plejer, men du bør undgå kaffe, te og alkohol. Du kan tage lidt frugt eller en lille madpakke med, da det efter undersøgelsen er ca. fire timer siden, du sidst måtte spise et "ordentligt" måltid.

Hvordan foregår undersøgelsen

Du skal ligge på et leje, der kan vippes frem og tilbage i roligt tempo. Mens du ligger på vippelejet, måler vi din hjerterytme og dit blodtryk.

For at fremprovokere en besvimelse, vil vi måske give dig en let massage på halspulsåren, mens du ligger på vippelejet. Lejet vippes langsomt op i stående stilling, og vi vil fortsat give dig let massage.

Når du er vippet op i stående stilling, skal du stå i 25 minutter. Hvis du ikke er bevimet, får du et pust Nitroglycerin (hjertemedicin der udvider karrene) under tungen. Herefter fortsætter testen i yderligere 15 minutter.

Besvimer du, afbryder vi testen, og du bliver vippet tilbage, så du hurtigt kommer til dig selv igen. Hvis du besvimer eller bliver utilpas, vil du få noget koldt at drikke.

Undersøgelsen foretages af en læge og en sygeplejerske. Undersøgelse og samtale med lægen tager ca. 1½ time.

Hvornår får jeg svar på undersøgelsen?

Du får svar efter undersøgelsen.

Risici og ubehag

Før undersøgelsen vil lægen undersøge dig for forsnævring på halspulsåren ved at lytte efter mislyde med sit stetoskop. Undersøgelsen må ikke udføres, hvis man har haft blodprop i hjernen indenfor de sidste tre måneder.
Der er ingen kendte komplikationer til testen. 
Hos patienter med meget udtalte forkalkninger af halspulsåren er der en ganske lille risiko for en blodprop i hjernen (0,5 %).

Nitroglycerin er et helt uskadeligt stof. Det kan dog give hovedpine hos nogle. Hvis du får hovedpine, må du gerne tage Panodil, Pinex, Pamol eller lignende.

Efter undersøgelsen

Hvis du besvimer, kan det tage lidt tid, før du er helt frisk igen. Derfor skal du regne med at vente op til en time, før du selv kører herfra. Det kan være en god idé at følges med en pårørerende hjem.

Afbud

Hvis tidspunktet ikke passer dig, eller du er forhindret i at komme på den aftalte tid, beder vi dig kontakte os hurtigst muligt, så tiden kan bruges til en anden patient. 

Redaktør