Vippelejetest (synkope-udredning)

En vippelejetest kan vise, hvorfor svimmelhed og besvimelse opstår. Inden undersøgelsen tager vi et EKG (elektrokardiogram) for at undersøge hjerterytmen.

Kort om undersøgelsen

Ved en vippelejetest skal du undersøges for, hvorfor du er svimmel eller besvimer. Du ligger på et leje, der kan vippes op til næsten stående stilling. Mens du er på lejet, prøver vi at få dig til at blive svimmel eller besvime, så vi kan finde årsagen til, hvorfor det sker. 

Du skal forvente at være på hospitalet i 2 timer i forbindelse med undersøgelsen.

Vigtig forberedelse

Du må spise et let måltid

Du må gerne spise et let måltid før undersøgelsen, fx en skive brød eller lidt yoghurt. De sidste 2 timer inden undersøgelsen må du ikke spise noget eller ryge. Du må gerne drikke vand.

Tag gerne lidt mad med

Du er velkommen til at tage lidt mad med hjemmefra, som du kan spise efter undersøgelsen.

Medbring en liste over din medicin

Hvis du tager medicin, skal du medbringe en liste over, hvilken medicin du tager og hvor meget. Det er vigtigt for din undersøgelse, at vi kender medicinens navn, styrke, dosis og årsagen til, at du tager den. Hvis du ikke har en liste, så tag din medicin med i stedet.

På hospitalet 

Du får taget EKG (elektrokardiogram)

Vi tager et EKG (elektrokardiogram) før undersøgelsen for at undersøge din hjerterytme. Det foregår ved, at du ligger på ryggen, mens vi sætter elektroder på dit bryst, dine arme og ben. Elektroderne registrerer din hjerterytme.

Du får udleveret hospitalstøj

Vi udleverer hospitalstøj, som du skal have på ved undersøgelsen

Undersøgelsen

Du har elektroder på brystkassen og en blodtryksmanchet på overarmen og pege- og langfingeren. På den måde kan vi måle hjerterytme, puls og blodtryk under hele undersøgelsen. Du ligger på et leje, der kan vippes op til næsten stående stilling og ned i liggende stilling. Hvor længe, du skal være vippet op og ned, afhænger af din alder. Undersøgelsen varer i alt 1½-2 timer.

Undersøgelse af børn under 16 år

Når du har ligget ned i cirka 10 minutter, vipper vi lejet op til stående stilling i 45 minutter eller til du eventuelt mærker ubehag. Herefter vipper vi lejet ned til liggende stilling igen i cirka 10 minutter.

Undersøgelse af voksne mellem 17 og 50 år

Du får lagt et lille plastikrør i en blodåre i armen. Plasticrøret skal bruges til at give dig væske, hvis dit blodtryk falder meget, når du bliver vippet.
Når du har ligget ned i cirka 10 minutter, vipper vi lejet op til stående stilling. Hvis du ikke har fået symptomer efter 20 minutter, giver vi dig et pust med en mundspray med nitroglycerin, som udvider blodkarrene. Vi måler igen i 10 minutter. Herefter vipper vi lejet ned til liggende stilling igen i cirka 10 minutter.

Undersøgelse af voksne over 50 år

Du får lagt et lille plastikrør i en blodåre i armen. Plasticrøret skal bruges til at give dig væske, hvis dit blodtryk falder meget, når du bliver vippet.
Når du har ligget ned i cirka 10 minutter, trykker vi dig i få sekunder på siden af halsen. Herefter vipper vi lejet op til stående stilling og trykker dig igen på halsen. Hvis du ikke har fået symptomer efter 20 minutter, giver vi dig et pust med en mundspray med nitroglycerin, som udvider blodkarrene. Vi måler igen i 10 minutter. Herefter vipper vi lejet ned til liggende stilling igen i cirka 10 minutter.

Hjemme igen

Du kan få hovedpine

Hvis du har fået nitroglycerin, kan du få hovedpine efter undersøgelsen. Du kan tage smertestillende medicin for at lindre hovedpinen, fx paracetamol.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.

Få mere viden

Redaktør