Velkommen til Gastroenhedens Analfysiologiske Team

Information om Gastroenhedens Analfysiologiske Team.

I denne pjece har vi samlet informationer som du kan få brug for som patient samt en præsentation af vores team. Vi undersøger og behandler patienter med svær forstoppelse og afføringsinkontinens.

Gastroenheden Anal fysiologiske Team modtager patienter henvist fra praktiserende læger, speciallæger og andre hospitalsafdelinger. Behandlingen kan deles op i konservativ behandling (ikke kirurgisk behandling) og kirurgisk behandling.

Teamet består af sygeplejersker, læger, fysioterapeuter og personale på operationsgangen. Alle med specialiseret viden inden for området.

Første besøg i Sygeplejeambulatoriet

Dit forløb starter som oftest med en forundersøgelse hos vores specialsygeplejersker. Du får tilsendt en dagbog og oplysningsskema, som du skal udfylde forud for dit første besøg i ambulatoriet.

Ved forundersøgelsen vil en sygeplejerske optage en journal for at afdække omfanget af dit problem og iværksætte konservativ behandling i samråd med dig.

I mange tilfælde kan man nå langt med forholdsvis simple midler. Principperne i den konservative behandling er, at:

  • Afføringen skal have en passende konsistens.
  • Endetarmen skal være tømt, så der ikke kan opstå uheld.

Forløbet i Sygeplejeambulatoriet vil typisk bestå af 1-2 konsultationer fordelt over minimum 3 måneder.

I løbet af den tid vil du få mulighed for at afprøve de konservative behandlingsmuligheder. Behandlingen kan være en kombination af stikpiller, skylning af tarmen med vand, og forskellige midler til at opnå en passende konsistens på afføringen, eksempelvis Psylliumskaller eller Imodium.

Fysioterapien

Mange kan have gavn af bækkenbundstræning. Derfor vil vi i nogle tilfælde henvise til vores specialiserede fysioterapeuter.

Hos fysioterapeuten bliver din bækkenbundsmuskulatur undersøgt, og du får tilbudt individuel behandling. Der tilrettelægges et træningsprogram, som du skal udføre hjemme mellem behandlingerne. Et behandlingsforløb i fysioterapien består af 1-3 konsultationer fordelt over 3-5 måneder.

Lægekonsultation

Vi reserverer en tid hos vores speciallæger ca. 3 måneder efter, du er kommet i gang med behandlingen. I nogle tilfælde er medicinsk eller kirurgisk behandling nødvendig.

I nogle tilfælde skal lægen bruge flere undersøgelser for at kunne vurdere dit problem. Det kan fx være ultralydsskanning, røntgenbilleder, trykmåling i endetarmen eller kikkertundersøgelse af tarmen.

Sygeplejersken vil informere dig om forberedelse til undersøgelserne, og du får svar på undersøgelsen ved næste fremmøde, medmindre andet er aftalt med lægen.

Konference

Teamet holder tværfaglig konference en gang om ugen med deltagelse af røntgenlæge hver 2. uge. Her gennemser vi de undersøgelser, som er blevet bestilt, og du vil få svar pr. brev, når vi har set din undersøgelse.

Du er altid velkommen til at kontakte os med eventuelle spørgsmål.

Ventetid

Vi gør vores bedste for, at du kommer ind til den aftalte tid i ambulatoriet eller højst skal vente i ca. 15 minutter. På et hospital sker der af og til noget uforudset, som gør, at vi ikke kan overholde de planlagte tider. Vi håber, du vil udvise forståelse, hvis det skulle ske for dig.

Husk at melde afbud

Hvis det er nødvendigt at melde afbud, beder vi dig gøre det i god tid, så din tid kan bruges til en anden patient. Du kan melde afbud mellem 8.30 - 15.00 på hverdage på telefon 38 62 22 37 eller på telefon 38 62 35 93 mellem 8.15 - 8.45.

Yderligere information

Du kan kontakte sygeplejerskerne på telefon 32 68 35 93 på hverdage mellem kl. 8.15 - 8.45 eller på mail ahh-gastroenhed@regionh.dk.

Redaktør