Vævsprøve via endetarmen - ultralydsskanning

Ved hjælp af ultralydsskanning, tager vi en vævsprøve fra endetarmens omgivelser.

Kort om undersøgelsen

Du skal have taget en vævsprøve (biopsi) fra endetarmens omgivelser. Vi tager prøven ud via endetarmsåbningen. Vi bruger ultralyd til at se, hvor vævsprøven skal tages fra.

Undersøgelsen varer 30-60 minutter, men det er en god idé at afsætte 1½ time, da der kan opstå ventetid.

Vigtig forberedelse

Du skal have taget en blodprøve

ugen op til undersøgelsen skal du have taget en blodprøve for at kontrollere blodets evne til at størkne. Den læge eller afdeling, der har henvist dig, sørger for at du får tid.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Du kan få beroligende medicin

Hvis du har fået beroligende medicin, må du ikke selv køre bil eller betjene maskiner resten af dagen. Det skyldes, at medicinen nedsætter din evne til at reagere hurtigt og kan gøre dig træt. Selvom du føler dig frisk, kan du fortsat være påvirket af medicinen, og det vil fx være strafbart at køre bil.

Du kan blive bedøvet

Normalt foregår undersøgelsen uden bedøvelse, men i nogle tilfælde vurderer vi, at du skal bedøves. Vi taler med dig om muligheden, og hvilken betydning det har for dine forberedelser. Hvis du skal have fuld bedøvelse, får du lagt et drop med medicin i hånden, så du sover under hele behandlingen.

Undersøgelsen

Du ligger på et leje med fødderne støttet i bøjler, mens du bliver skannet. Lægen dækker ultralydshovedet med et kondom og smører gelé på. Lægen fører ultralydshovedet ind i endetarmen for at kunne se tarmvæggen og det omkringliggende væv fra forskellige vinkler. Billederne viser, hvor lægen skal tage vævsprøven fra. Lægen sætter et rør med en nål på siden af ultralydshovedet og tager en vævsprøve. Du mærker kun nålen i det øjeblik, hvor vævsprøven tages.

Efter undersøgelsen

Det kan bløde lidt

Efter undersøgelsen kan det bløde lidt. Du kan bruge et almindeligt hygiejnebind, indtil blødningen er stoppet.

Du kan være øm

Det er normalt at være øm efter undersøgelsen. Du kan tage smertestillende medicin med paracetamol mod ømheden. Lægen taler med dig om, hvad du skal være opmærksom på, inden du forlader afdelingen.

Svar på undersøgelsen

Du får et foreløbigt svar på undersøgelsen under skanningen. Det uddybende svar får du fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret enten på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk

Få mere viden

Du kan få mere viden om denne type undersøgelsewww.patienthåndbogen.dk. Søg på ’Indgreb under vejledning af billeddannende undersøgelse’.

Redaktør