Væskemangel hos børn med feber, opkast og/eller diarre

Information om væskemangel hos børn med feber, opkast og/eller diarre.

Når et barn har feber, kaster op, eller har diarre flere gange om dagen, kan det miste en del væske. Hvis barnet ikke drikker nok, er der en risiko for, at barnet kan få væskemangel.

Lægen vurderer, om dit barn har let, moderat, stor eller (måske) slet ikke væskemangel.

Ingen eller let væskemangel

Det er vigtigt, at dit barn får rigeligt med væske for at erstatte det, der bliver tabt på grund af feber, opkast og/eller diarre.

  • Dit barn må få næsten hvad det vil have at drikke, også mælkeprodukter. Du bør dog undgå sodavand eller juice, da disse indeholder for meget sukker, som kan forværre en eventuel væskemangel. Saftevand skal være ekstra fortyndet.
  • Hvis barnet kaster op, bør du kun give lidt væske ad gangen, men til gengæld hyppigt. Følg afdelingens anbefaling for dit barn.
  • Hvis dit barn bliver ammet, skal det lægges til brystet oftere end det plejer, hvis muligt.

Moderat eller stor væskemangel

Dit barn mangler væske.

  • Barnet skal drikke en særlig væskeblanding, som indeholder den rigtige mængde salt og sukker. Vi anbefaler Revolyt- eller Floridral-pulver, der begge kan købes på apoteket.
  • Pulveret skal opløses i vand eller fortyndet sukkerfri saftevand.
  • Følg afdelingens anbefaling for dit barn.

Væske i sonde eller drop

Hvis dit barn har moderat eller stor væskemangel, og det ikke lykkes at få barnet til at drikke væskeblandingen, vil lægen overveje væskebehandling i en sonde. Sonden bliver lagt gennem næsen til mavesækken. Væsken kan også gives gennem et drop i barnets hånd.

Mad

Så længe dit barn kaster op, skal du prioritere, at dit barn får væske frem for mad, da mad kan provokere flere opkastninger. Hvis dit barn ikke længere kaster op, kan barnet spise den mad, det har lyst til, bare ikke for store mængder ad gangen.

Når I er kommet hjem fra hospitalet

Hvis dit barn fortsat kaster op og har diarre, når I kommer hjem, er det vigtigt at fortsætte væskebehandlingen og skrive ned, hvad og hvor meget dit barn drikker i det væskeskema I har fået udleveret i afdelingen.

Hvornår skal du kontakte lægen igen?

Du skal tage kontakt til jeres egen læge eller 1813 igen, hvis:

  • Barnet bliver mere sløvt, og du ikke længere kan få væske i barnet
  • Barnet igen begynder at kaste meget op, selvom opkastningerne var stoppet, især hvis barnet samtidig får meget ondt i maven.
  • Barnet ikke tisser mindst 3-4 gange på et døgn. Bleerne må dog gerne være mindre våde end normalt.

Nogle familier kan efter aftale med afdelingen henvende sig direkte igen inden for de første 24 timer efter besøg i Børnemodtagelsen.

Får barnet væske nok?

Husk at skrive ned, hvor meget dit barn drikker, så du kan holde øje med om barnet får væske nok. Brug det væskeskema I har fået udleveret i afdelingen.

Redaktør