Undersøgelse for betændelse

Information om undersøgelse for betændelse.

En leukocytskintigrafi er en undersøgelse, hvor vi tilsætter de hvide blodlegemer (leukocytter) et radioaktivt stof. De hvide blodlegemer bekæmper betændelse, og hvis de samler sig et bestemt sted, er det tegn på, at betændelsen sidder der.

Hvor og hvornår?

Hvis ikke andet er aftalt, skal I møde i Børne- og Ungeambulatoriet, afsnit 531, til anlæggelse af drop:
________ dag d. _________ kl. _________

Selve undersøgelsen foregår på Funktions- og Billeddiagnostisk Enhed (Klinisk Fysiologisk/ Nuklearmedicinsk Afdeling) afsnit 336, kl. _________

Hvordan foregår undersøgelsen?

Dit barn får taget en blodprøve via et lille drop i albuebøjningen. Det gør ikke ondt. Blodprøven tilsættes lidt radioaktivt sporstof. Det tager ca. 3 timer før blodet har optaget sporstoffet. I mellemtiden kan I vente på Funktions- og Billeddiagnostik Enhed eller gå tilbage til Børne- og Ungeambulatoriet.

Efter 3 timer sprøjtes blodet med sporstoffet ind i blodåren igen via det lille drop. Det gør ikke ondt.
Dit barn kommer op at ligge på en briks og med et specielt kamera kan vi fotografere, hvor de hvide blodlegemer er i kroppen. Vi fotograferer i 2-3 omgange med 1 times mellemrum.

For at billederne kan blive tydelige, er det vigtigt, at barnet ligger stille, mens vi fotograferer. Større børn kan som regel godt ligge stille, men det kan blive nødvendigt at give små børn lidt sløvende medicin. Den børnelæge, der har bestilt undersøgelsen, vurderer, om dit barn kan få brug for sløvende medicin.

Er der nogen forberedelser til undersøgelsen?

1½ time inden I møder i Børne- og Ungeambulatoriet, skal dit barn have lokalbedøvende creme/ plaster på i begge albuebøjninger. Cremen/plastret kan købes på apoteket.

Cremen/plastret virker bedøvende, når den har siddet på 1 time. Derfor mærker dit barn næsten ikke, når det får lagt et lille drop ind i albuebøjningen. ½ time inden I møder i Børne- og Ungeambulatoriet, skal cremen/plastret tages af igen.

Påføres kl. _________ og tages af kl. _________

Hvordan kan jeg forberede mit barn?

Du kan fx fortælle:

  • At dit barn får ”tryllecreme” på.
  • At dit barn skal ligge og slappe af.
  • At det kan gøre lidt ondt at blive stukket, men ellers er undersøgelsen ikke ubehagelig.
  • At du er med under hele undersøgelsen og kan holde dit barn i hånden.
Billedet viser et barn, med sin mor ved sig, få lagt et drop af en sygeplejerske.

Hvor lang tid varer undersøgelsen?

Fotograferingen foretages i 2-3 omgange og varer ca. 30 minutter per gang. Der er en del ventetid i forbindelse med undersøgelsen. I alt varer undersøgelsen ca. 6-7 timer. Der er mulighed for at se tegnefilm under undersøgelsen. Til mindre børn kan det være en god idé at tage en sut eller et sovedyr med.

I nogle tilfælde skal barnet også fotograferes dagen efter.

Det første billede viser et barn på en briks under en skanner mens barnet ser fjernsyn og holder sin mor i hånden. Det andet billede er et nærbillede af barnet og moren

Hvordan har mit barn det efter undersøgelsen?

Der er ingen gener efter undersøgelsen. Dit barn må spise og drikke, som det plejer. Der er ingen bivirkninger efter sporstoffet.

Hvornår får vi svar på undersøgelsen?

I vil få tid til svar ved en børnelæge i Børne- og Ungeafdelingens ambulatorium/dagafsnit.

Hvis I har spørgsmål

Har I spørgsmål til undersøgelsen, er I velkomne til at ringe til en sygeplejerske på tlf.: 38 62 20 11, alle hverdage kl. 09.00-10.00. I kan også ringe til Børneambulatoriets sekretær på tlf.: 38 62 21 32, alle hverdage kl. 08.00-15.00.

Redaktør