Undersøgelse af nyrerne (Renografi)

Ved undersøgelsen vil barnet ligge på en briks, mens dets nyrer fotograferes.

En Renografi er en undersøgelse, der giver detaljerede billeder af nyrerne. Undersøgelsen kan vise om begge nyrer fungerer lige godt og om urinen løber uhindret ned i blæren.

Pige under renografi
Renografi

Hvordan foregår undersøgelsen?

Dit barn ligger på en briks, mens vi fotograferer nyrerne. Mindre børn ligger i en blød skumgummikasse på briksen.

Inden billederne bliver taget, sprøjter vi radioaktivt stof ind i en blodåre via et drop/ lille plastikrør oven på hånden. Et kamera fotograferer sporstoffets vej gennem nyrerne og ned til blæren.

For at billederne skal blive tydelige, er det vigtigt, at barnet ligger stille. Større børn kan som regel godt ligge stille, men det kan blive nødvendigt at give mindre børn lidt afslappende medicin, så barnet lettere falder i søvn.

Den børnelæge, der har bestilt undersøgelsen, vurderer, om dit barn kan få brug for sløvende medicin.

Hvor og hvornår?

Hvis ikke andet er aftalt, skal I møde i Børne- og Ungeambulatoriet, afsnit 531, til at få lagt drop:
_________dag d. _________ kl. _________ 

Undersøgelsen foregår på Klinisk Fysiologisk Afdeling, afsnit 336, kl. _________

Er der nogen forberedelser til undersøgelsen?

1½ time inden I møder i Børne- og Ungeambulatoriet, skal dit barn have ”tryllecreme” (lokalbedøvende creme/plaster) på begge håndrygge. Cremen/plastret kan købes på apoteket. Cremen/plastret virker bedøvende, når den har siddet på 1 time. Derfor mærker dit barn næsten ikke, når det får lagt et lille drop ind i en blodåre på håndryggen. ½ time inden I møder i Børne- og Ungeambulatoriet, skal cremen/plastret tages af igen.

Påføres kl. _________ og tages af kl. _________

Dit barn skal helst have drukket ca. ½ liter vand, mælk, saft eller lignende i løbet af den sidste time inden undersøgelsen. Dit barn skal være træt og mæt umiddelbart inden undersøgelsen.

Hvis dit barn er yngre end 3 år er det godt, hvis det bliver lagt til ro i den særligt bløde skumgummikasse, som det skal ligge i, når selve undersøgelsen foretages.

Hvordan forbereder jeg mit barn?

Du kan fx fortælle:

  • At dit barn får ”tryllecreme” på.
  • At dit barn skal ligge og slappe af.
  • At du er med under hele undersøgelsen og kan holde dit barn i hånden.
  • At det kan gøre lidt ondt at blive stukket, men ellers er undersøgelsen ikke ubehagelig.

Hvor lang tid varer undersøgelsen?

Selve fotograferingen varer cirka 30 minutter. Med forberedelser varer undersøgelsen cirka 2 timer. Der er mulighed for at se tegnefilm i de 30 minutter undersøgelsen varer. Til mindre børn kan det være en god idé at medbringe sut eller sovedyr.

Hvordan har barnet det efter undersøgelsen?

Der er ingen gener efter undersøgelsen. Dit barn må spise og drikke, som det plejer. Der er ingen bivirkninger efter sporstoffet.

Hvordan får I svar på skanningen?

I får en tid til svar hos en børnelæge i Børne- og Ungeambulatoriet.

Har I spørgsmål til undersøgelsen, er I velkomne til at ringe til en sygeplejerske på tlf.: 3862 2011, alle hverdage kl. 09.00-10.00. I kan også ringe til Børne- og Ungeambulatoriets sekretær på tlf.: 3862 2132, alle hverdage kl. 09.00-12.00.

Redaktør