Undersøgelse af nyrerne (Nyreskintigrafi)

Ved undersøgelsen ligger barnet på en briks, mens dets nyrer fotograferes.

En ravsyre-nyreskintigrafi er en undersøgelse, hvor man tager billeder af nyrerne med et specielt kamera. Undersøgelsen kan vise, om nyrerne ser normale ud.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Dit barn ligger på en briks, mens vi tager billederne. Inden billederne bliver taget, sprøjter vi radioaktivt sporstof ind i en blodåre via et drop/ lille plastikrør. Kameraet fotograferer sporstoffets vej gennem nyrerne. For at billederne skal blive tydelige, er det vigtigt, at barnet ligger stille. Større børn kan som regel godt ligge stille, men det kan blive nødvendigt at give mindre børn lidt sløvende medicin. Den børnelæge, der har bestilt undersøgelsen, vurderer om dit barn kan få brug for sløvende medicin.

Hvor og hvornår?

Hvis ikke andet er aftalt skal I møde i Børne- og Ungeambulatoriet, afsnit 531, til anlæggelse af drop:

_________ dag d. _________ kl. _________

Selve undersøgelsen foregår på Klinisk Fysiologisk Afdeling/Nuklear medicinsk sektion, afsnit 336, kl. _________

Hvor lang tid varer undersøgelsen?

Det tager 2-3 timer før nyrerne har optaget sporstoffet. I ventetiden må dit barn gerne spise og drikke. I kan vente i afsnit 336, men I er også velkomne til at komme tilbage til Børne- og Ungeambulatoriet. Tag eventuelt lidt legetøj eller en god bog med.

Selve fotograferingen varer ca. 30 minutter med pauser indimellem. Med forberedelser varer undersøgelsen cirka 4 timer. Der er mulighed for at se tegnefilm i de 30 minutter, undersøgelsen varer.

Til mindre børn kan det være en god idé at tage en sut eller et sovedyr med.

Er der nogen forberedelser til undersøgelsen?

Dit barn må spise og drikke, som det plejer. 1½ time inden I møder i Børne- og Ungeambulatoriet, skal dit barn have ”tryllecreme”(lokalbedøvende creme/plaster) på begge håndrygge. Cremen/plastret kan købes på apoteket. Cremen/plastret virker bedøvende, når den har siddet på 1 time. Derfor mærker dit barn næsten ikke, når det får lagt et lille drop ind i en blodåre på håndryggen. ½ time inden I møder i Børne- og Ungeambulatoriet, skal cremen/plastret tages af igen.

Påføres kl. _________og tages af kl. _________

Hvordan kan jeg forberede mit barn?

Du kan fx fortælle:

  • At dit barn får ”tryllecreme” på.
  • At dit barn skal ligge og slappe af.
  • At du er med under hele undersøgelsen og kan holde dit barn i hånden.
  • At det kan gøre lidt ondt at blive stukket, men ellers er undersøgelsen ikke ubehagelig.

Hvordan har mit barn det efter undersøgelsen?

Der er ingen gener efter undersøgelsen. Dit barn må spise og drikke, som det plejer. Der er ingen bivirkninger efter sporstoffet.

Hvordan får vi svar på undersøgelsen?

I vil få en tid til svar ved en børnelæge i Børne- og Ungeafdelingens ambulatorium eller dagafsnit.

Har I spørgsmål til undersøgelsen, er I velkomne til at ringe til en sygeplejerske på tlf.: 38 62 20 11, alle hverdage kl. 09.00- 10.00. I kan desuden ringe til Børne- og Ungeambulatoriets sekretær på tlf.: 38 62 21 32, mandag-torsdag kl. 09.00- 14.00 og fredag kl. 09.00-12.00.

Redaktør