Udskrivelse efter operation i maven

Information udskrivelse efter operation i maven.

Du er blevet opereret i maven. Med denne vejledning vil vi gerne fortælle dig, hvordan du bedst kan komme dig efter din operation og komme godt i gang med din hverdag igen.

Fysisk aktivitet

Efter operationen er det vigtigt, at du kommer i gang med normal fysisk aktivitet igen. Det er med til, at du oplever mindre træthed og sygdomsfølelse. Bevægelse og aktivitet er også med til at forebygge komplikationer.
Du bør gå ture og gerne cykle, hvis du vanligvis gør dette. Al sport kan anbefales, bortset fra hård bold- og kampsport samt styrketræning og tunge løft i 6 uger efter operationen. Hold pause, hvis du mærker smerter.

Mad og drikke

Det er vigtigt, at du spiser en varieret fiber- og proteinrig kost. Protein er vores byggesten. De er medvirkende til, at dit ar efter operationen heles, at din træthed mindskes, og at din muskelmasse opbygges igen. Proteiner findes især i mælkeprodukter, æg og kød.

Fibre i kosten sikrer, at afføringen holdes lind, så maven ikke går i stå. Fibre findes f.eks. i groft brød, grøntsager og frugt.

Du kan have lidt kvalme og madlede i de første uger efter operationen. Kvalmen kan du afhjælpe med frisk frugt, bevægelse og ved at spise små måltider flere gange om dagen. Desuden kan tyggegummi bedre kvalmen, da det stimulerer tarmens bevægelser.

Stærke madvarer som krydderier, løg og kål anbefales i små mængder i starten for at undgå for meget luft i tarmene og mindske koliksmerter.

Du skal minimum drikke 1,5-2 liter væske dagligt - gerne forskellige væsker som vand, saft, juice, mælk, koldskål m.m., da dette er med til at sikre, at du får dækket dit behov for salte og proteiner.

Smerter

Når du kommer hjem, kan du have lette smerter i maven. Dette må dog ikke forhindre dig i dine daglige aktiviteter.

Du skal tage smertestillende, som anbefalet af lægen i forbindelse med din udskrivelse.

Bivirkninger efter epidural behandling

I forbindelse med operationen får de fleste anlagt et smertekateter (epiduralkateter) i ryggen. I meget sjældne tlifælde (under 0,5%), kan der ses betændelse eller en lille blødning omkring stedet på ryggen, hvor smertekateteret har ligget. Det kan du se eller evt. mærke ved føleforstyrrelser og kraftnedsættelse i benene eller smerter i ryggen. Oplever du dette, skal du kontakte afdelingen eller henvende dig i skadestuen.

Operationsarret

Før udskrivelse tilser vi dit operationssår for at sikre, at der ikke er infektion. Du må gerne tage brusebad, selvom såret ikke er fuldstændig lægt.

Du må ikke tage karbad, spa eller gå i svømmehal, før clips eller tråde er fjernet. Du bør holde øje med arret dagligt de første 14 dage efter operationen. Det er normalt, at det kan bløde en smule de første dage efter operationen.

Vær opmærksom på, om arret og huden bliver mere rødt, varmt, hævet eller evt. begynder at sive med gullig eller blodig væske, eller at du får feber.
Oplever du disse symptomer, kan det betyde, at der er infektion i operationssåret, og du bør derfor kontakte afdelingen, så vi kan vurdere, om du har behov for kontrol hos din læge eller i ambulatoriet.

Hvis ikke tråde/clips er fjernet før du udskrives, skal du have dem fjernet hos egen læge 8-10 dage efter operationen med mindre du har fået anden besked.

Operationsarret skal beskyttes mod direkte sollys i det første år efter operationen.

Arbejde

Arbejder du, kan du starte jobbet igen, når du føler dig parat. Det er afhængigt af arbejdets art og vilkår, og hvornår man føler sig klar.

I nogle tilfælde kan det være en god idé at lave en aftale med arbejdspladsen om nedsat tid i opstartsperioden.

Samliv

Som anden aktivitet må du genoptage dit sexliv, når du og din partner er klar til det.

Opfølgning efter udskrivelsen

Se papiret vedrørende udskrivelsessamtale.

Hvis du er opereret for kræft

Hvis du er opereret for kræft, vil vævsprøverne vise, om der er behov for efterbehandling, som kan være kemoterapi og/eller stråleterapi. Vi anbefaler, at du tager kontakt til Kræftens Bekæmpelse, som kan hjælpe dig med svar på spørgsmål og evt. efterbehandling. Du er også altid velkommen til at kontakte afdelingens koordinerende kræftsygeplejersker på tlf. 51 23 02 41. De kan vejlede om behandlingstilbud, tilbud om træning, og hvor du kan henvende dig ved psykiske eller sociale problemer m.v.

Rejse efter operationen

Hvis du planlægger at rejse til udlandet i månederne efter din operation, skal du være opmærksom på, at der kan være situationer, hvor sygeforsikringen/rejseforsikringen ikke dækker behandling eller hjemtransport. Undersøg dette, inden du tager af sted.

Yderlige spørgsmål

Se papiret vedrørende udskrivelsessamtale.

Redaktør