Tyktarmen - røntgenundersøgelse (med kontraststof)

Kontraststoffet gør tyktarmen synlig på røntgenbillederne.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en røntgenundersøgelse af din tyktarm. Vi bruger kontraststof for at gøre tyktarmen synlig på røntgenbillederne.

Undersøgelsen varer 1 time, men det er en god idé at afsætte 1½ time, da der kan opstå ventetid.

Vigtig forberedelse

Du skal følge en diæt- og udrensningsplan

Inden undersøgelsen skal du udrense din tyktarm, så den er helt tom. Det betyder også, at du skal følge en bestemt diæt. Følg vedlagte plan for diæt og udrensning nøje. Du skal starte diæten og udrensningen 7 dage inden undersøgelsen.

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Du får udleveret hospitalstøj

Vi udleverer hospitalstøj, som du skal have på ved undersøgelsen

Undersøgelsen

Du ligger ned, mens du bliver undersøgt. Vi sprøjter kontraststof og luft ind via et kateter i endetarmen. Du kan få en følelse af at skulle på toilettet, når vi sprøjter kontraststoffet ind, og maven kan føles oppustet. Du skal veksle mellem at ligge på din venstre og højre side, på ryggen og på maven, mens vi tager røntgenbillederne. Det vejleder vi dig i undervejs. Efter undersøgelsen fjerner vi kateteret, og du kan gå på toilettet.

Efter undersøgelsen

Du kan få dårlig mave og forstoppelse

Du kan få dårlig mave umiddelbart efter undersøgelsen på grund af udrensningen af tarmen. Vi anbefaler derfor, at du er i nærheden af et toilet resten af dagen.

I dagene efter undersøgelsen kan kontraststoffet give dig forstoppelse. Det hjælper at drikke rigeligt med væske (1-2 liter) og at spise groft brød, grøntsager og frugt efter undersøgelsen. Desuden kan din afføring se lysere ud end normalt de første dage.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Redaktør