Tilbagelægning af tyndtarmsstomi

Information om tilbagelægning af tyndtarmsstomi.

Du skal have foretaget en operation for at tilbagelægge den stomi, du fik ved din tidligere operation. Her kan du læse om tiden før og efter operationen.

Mødetid til indlæggelse i afdeling 313:

________ dag, den ________________________________  20 ________ kl. ________

Dato for operation:

________ dag, den _________________________________ 20 ________ kl. ________

Center 3, 1. sal
Afsnit 313

Forberedelse

Kost

I dagene op til operationen er det vigtigt, at du spiser varieret. Vær især opmærksom på at få protein. Protein er kroppens byggesten og medvirker til, at dit ar heler, du bevarer din muskelmasse og mindsker træthed. Proteiner findes især i mælkeprodukter, ost, æg og kød.

Udrensning

Der er ingen udrensning til denne operation.

Faste og tørste

Du skal faste fra midnat, men må drikke vand og saft indtil kl. 6 om morgenen, den dag du skal opereres. Personalet serverer 2 glas sød saft, som vi anbefaler, du drikker. Sukkeret i saften modvirker kvalme og utilpashed.

Rygning

Hvis du holder op med at ryge før operationen, mindsker du risikoen for komplikationer betragteligt. 

Det er også vigtigt, at du holder dig fra tobak i tiden efter operationen. Du kan få nikotinplaster eller tyggegummi i afdelingen under indlæggelsen, og vi kan henvise dig til rygestopvejledning i din hjemkommune, hvis du ønsker det.

Alkohol

Et højt alkoholforbrug øger risikoen for komplikationer som hjerte- lungeproblemer eller infektioner. Har du et større indtag end Sundhedsstyrelsens anbefalinger, skal du stoppe helt med at drikke alkohol før operationen.

Undgå visse typer medicin

Der kan være medicin, du skal holde pause med inden operationen, fordi den kan påvirke din tilstand. F.eks. jerntabletter, diabetesmedicin og blodfortyndende medicin. Tager du fiskeolie, skal du også holde pause med den. Vi aftaler med dig, hvad der gælder for dig.

Hårfjernelse

Dagen før operationen skal du fjerne hår fra brystet og ned til den øverste del af kønsbehåringen. Du skal fjerne håret med elektrisk hårtrimmer eller hårfjerningscreme. Du må ikke bruge en skraber. Hvis du har brug for hjælp til dette, kan du spørge personalet på afdelingen.

Gå i bad hjemmefra

Du skal tage et bad om aftenen før din operation eller om morgenen på selve operationsdagen.

Inden badet fjernes alle smykker og evt. piercinger samt neglelak på både fingre og tæer. Rens navlen grundigt med en vatpind. Du må ikke bruge parfume efter badet. Du må bruge en fugtighedscreme (men ikke en fed creme) på arme, ben og i ansigtet, men ikke på maven, da det øger risikoen for infektioner. En smule parfumefri deodorant under armene er okay.

Efter badet skal du tage rent tøj på. Du må ikke tage smykker på igen, da der ofte bruges strøm under operationen, og der må derfor ikke være metal på kroppen.

Ved indlæggelsen skal du medbringe

 • Din medicin til 4 dage.
 • Toiletsager.
 • Sko, der sidder fast, er rummelige og har en skridsikker sål.
 • Du er velkommen til at benytte dit eget tøj efter operationen – vi anbefaler løstsiddende tøj.

Operationen

Du bliver vækket af plejepersonalet inden klokken 6, den dag du skal opereres. Du får udleveret en operationsskjorte og støttestrømper. Strømperne er med til at forebygge blodpropper i benene. Du får også en injektion i låret med blodfortyndende medicin som forebygger blodpropper.

Børst dine tænder hver morgen og aften, mens du er indlagt på hospitalet, ligesom du plejer derhjemme. God mundhygiejne forebygger infektioner i luftvejene, f.eks. lungebetændelse. Du skal også børste tænder om morgenen inden operationen, men lad være med at synke vandet.

Du bliver hentet af en portør og kørt til operationen.

Under operationen er du fuldt bedøvet. Når operationen er afsluttet, bliver du kørt til opvågningsafdelingen. Her skal du være, indtil du kan flyttes tilbage til sengeafdelingen, hvor du bliver modtaget af plejepersonalet.

Efter operationen

I afdelingen arbejder vi efter internationalt anerkendte standarder for optimerede pleje- og behandlingsforløb. Vi har særligt fokus på information, smertebehandling, tidlig ernæring og bevægelse.

Vi har arbejdet med principperne i mange år og arbejder fortsat med at udvikle og optimere forløbene. Vi har overordentligt gode erfaringer med flere tusinde patienter, som er blevet behandlet og plejet efter disse principper.

Hurtigt i gang igen

Det er vigtigt, at du er så meget ude af sengen som muligt. Bevægelse sætter gang tarmfunktionen og forebygger komplikationer, der kan opstå i forbindelse med operationen. Det betyder, at du allerede på operationsdagen skal op at gå og sidde i en stol.

Du skal være ude af sengen 2-4 timer – afhængig af hvad tid du er tilbage på afsnittet. For mange kan det virke uoverskueligt at komme ud af sengen så kort tid efter en operation, men du får hjælp og støtte af personalet til at komme op.

I dagene efter operationen skal du være ude af sengen i 8 timer fordelt over dagen og med hvil ind imellem. Du bør undgå at foretage tunge løft den første måned efter operationen.

Kost efter operationen

Appetitten kan være lille efter en operation i tarmen. Prøv at tænke på at mad er medicin som hjælper dig med at blive rask. Du må spise almindelig kost efter operationen. Vi vil desuden tilbyde dig proteinholdige drikke i form af proteindrik, koldskål, mælk eller kakaomælk. Husk at drikke rigeligt efter operationen, gerne 2 liter om dagen og drik gerne varieret.

Hospitalet har a la carte køkken. Du vil få udleveret et menukort, som du skal bestille mad fra. Plejepersonalet hjælper dig.

Du vil få udleveret tyggegummi under din indlæggelse. Tyggegummi er en del af behandlingen, da det har god effekt på mavetarmfunktionen og mindsker eventuel kvalme. Hvis du ikke kan tygge tyggegummi, kan syrlige bolsjer være et godt alternativ.

Vejrtrækning

Efter en operation er det godt med et ekstra ilttilskud, når man ligger i sengen. Du skal derfor have et iltkateter i næsen, når du hviler og sover.

Smerter

Du kan opleve smerter efter operationen. Vi sørger for at holde dine smerter på et minimum. Du får smertestillende medicin 4 gange dagligt.
Det er vigtigt at sige til, hvis du har behov for mere. For mange smerter resulterer i for lidt bevægelse, og det er vigtigt, at du får bevæget dig, så du undgår komplikationer.

I nogle tilfælde kan kikkertoperationen ikke gennemføres. I så fald må vi åbne bugvæggen for at færdiggøre operationen. I disse tilfælde får du anlagt et tyndt kateter i ryggen til smertebehandling igennem en pumpe (Epidural smertebehandling).

Udskrivelse

Du bliver udskrevet 2-3 dage efter operationen, hvis:

 • Du har haft afføring.
 • Du kan spise og drikke.
 • Du kan dække eventuelle smerter og/eller kvalme med tabletbehandling.
 • Du føler dig velforberedt på din udskrivelse.
 • Der ikke er tegn på infektion.

Tarmfunktion

Efter stomien er lagt tilbage, kan der være en periode hvor din afføring er tynd og uregelmæssig, og du har mere luft i maven, end du plejer. Du kan få mavekneb, og huden omkring endetarmen bliver måske irriteret. Du kan beskytte huden ved at bruge blødt toiletpapir og smøre med barrierecreme.

Det er vigtigt, at afføringen ikke bliver hård og formet som knolde. Det er tegn på forstoppelse. Kontakt gerne afdelingen eller din læge for råd om regulering af afføringens konsistens.

Operationssår

Det er normalt, at såret efter stomien siver med lidt blodig væske efter operationen. Du skal bruge plaster, indtil såret er tørt. Trådene opløser sig selv. Hold øje med infektionstegn. Det kan være varme, rødme, hævelse og pus.

Kontakt os ved komplikationer

Det er sjældent, at der er komplikationer ved indgrebet, men der er en lille risiko for, at der kan opstå hul på tarmen, sårinfektion, blødninger fra operationssåret eller fra tarmen. Derfor skal du kontakte os, hvis du får:

 • Feber (temperatur over 38 grader).
 • Kulderystelser.
 • Tiltagende mavesmerter.
 • Kvalme og opkastninger.
 • Tiltagende blødning fra tarm eller operationssår.

Opfølgning på udskrivelse

Hvis du skal til ambulant kontrol efter operationen, får du en tid med hjem, når du bliver udskrevet fra hospitalet.

Meld afbud

Hvis du bliver forhindret i at møde op til din aftale, f.eks. på grund af sygdom, skal du hurtigst muligt kontakte os, så du kan få en ny tid, og vi kan give din tid til en anden patient.

Kort over Hvidovre Hospital

Find vej til Center 3, 1. sal, afsnit 313:

Redaktør