Sterilisation

Information om sterilisation.

Læs om sterilisation og om, hvordan operationen foregår.

Billedet viser en sygeplejerske tale med en patient.

Hvordan foregår sterilisation?

Normalt passerer ægget gennem æggelederen til livmoderen. Ved sterilisation afbrydes passagen gennem æggelederen ved at man enten brænder, klipper eller fjerner begge æggeledere.

Ægget kan således ikke længere komme ind i livmoderen, men går til grunde og opløses i bughulen. På Hvidovre Hospital foregår sterilisation ved at brænde på begge æggeledere.

Illustrationen viser livmoderen ligger over skeden og æggelederne ligger i forlængelse af livmoderen, med æggestokkene for enden af lederne.

Inden operationen

Du skal bade om morgenen, da ren hud nedsætter risikoen for betændelse. Du skal også fjerne eller klippe øverste del af kønsbehåringen tæt og vaske din navle med en vatpind. Bemærk, at du ikke må barbere dig med en skraber, da den kan give små rifter i huden.

Ur, smykker eller piercinger skal du efterlade hjemme. Undlad neglelak, creme eller makeup på operationsdagen. Bruger du høreapparat, tandprotese eller briller, må du gerne have dem med på operationsdagen. Det er en god idé, at du har løstsiddende tøj på. Tag gerne læsestof eller andet med til at udfylde ventetiden med.

Du skal bruge prævention frem til operationen.

Fasteregler

MødetidFasteregler
Mødetid mellem kl. 07.00-14.00Må ikke spise efter kl. 24.00
Mødetid mellem kl. 14.00-18.00Må ikke spise efter kl. 08.00
Mødetid mellem kl. 07.00-18.00Må drikke te og kaffe uden mælk, saftevand og vand indtil 2 timer før mødetid

Hvis du ikke overholder fastereglerne, vil din operation blive aflyst.

Selve operationen

Selve operationen foregår ambulant, dvs. at du møder ind og går hjem samme dag. Der kan desværre ikke være pårørende hos dig i løbet af dagen af hensyn til de andre patienter, da du skal opholde dig på vores fælles opvågningsstue.

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Der indføres en kikkert gennem navlen, så livmoderen, æggestokkene og æggelederne kan ses. Når operationen er overstået, vil der være to små sår; et over skambenet i hårgrænsen og et ved navlen. Disse sys, enten med tråde, der skal fjernes efter en uge, eller med tråde, der forsvinder af sig selv. Det får du oplyst ved udskrivelsen.

I enkelte tilfælde kan indgrebet ikke lade sig gøre ved en kikkertoperation, og i stedet må vi foretage en operation gennem et 3-5 cm langt snit over skambenet.

Billedet viser operationsstuen.
Kikkertoperation.

Efter operationen

Efter operationen skal du hentes af en voksen, og du må ikke være alene det første døgn. Sygemelding i 3 dage er som regel nok.

Der er sædvanligvis ingen gener efter operationen, bortset fra lette smerter i underlivet og sårene. Hos nogle er der smerter i skuldrene (pga. irritation efter luftindblæsning under operationen). Smerterne forsvinder efter nogle dage og kan behandles med håndkøbsmedicin.

Du får mere information efter operationen.

Tyg tyggegummi efter operationen

Når du er blevet opereret i maven, kan tarmene gå i stå. Det kan give kvalme og mavesmerter, fordi det kan være svært ved at komme af med luft og afføring. Det kan hjælpe at tygge tyggegummi, da det får tarmene til at bevæge sig.

Vi anbefaler, at du efter operationen tygger tyggegummi tre gange om dagen i tilsammen en time. Du skal fortsætte, indtil tarmene fungerer igen. Du vælger selv, hvilken slags tyggegummi du vil medbringe.

Kan jeg stadig blive gravid?

Risikoen for graviditet efter sterilisation er meget lille, men det sker i sjældne tilfælde. Derfor skal du være opmærksom, hvis der er symptomer på graviditet.

Kan der opstå komplikationer?

Komplikationer ved sterilisation er meget sjældne. Der kan imidlertid forekomme læsion af andre organer f.eks. tarm eller blodkar, hvilket kræver umiddelbar operation. Der er desuden altid en lille risiko ved bedøvelsen.

Søg læge, hvis du oplever:

  • kraftig blødning fra skeden
  • kraftige mavesmerter
  • ildelugtende udflåd
  • feber
  • rødt, varmt, hævet eller ømt operationssår.

Henvendelse

Hvis du oplever gener eller har spørgsmål efter operationen, kan du i løbet af de første 72 timer efter udskrivelsen henvende dig til Gynækologisk sengeafsnit, afsnit 414 på tlf. 38 62 31 91.

Når der er gået mere end 72 timer efter udskrivelsen, skal du ved behov henvende dig hos egen læge eller ringe til Akuttelefonen 1813.

Redaktør