Sojafri kost

Vejledning om sojafri kost.

En sojafri kost anvendes, hvis dit barn har fået konstateret allergi overfor sojaprotein.

Hvis jeres barn får en allergisk reaktion af soja, anbefales det at udelukke soja fra kosten i ½ år, hvorefter barnet undersøges igen. Dette kan gøres ved hjælp af en blodprøve, en priktest eller en fødevareprovokation, hvor barnet gives små mængder sojaprotein.

Sojabønnen er en bælgfrugt og derfor kan nogle opleve symptomer, når de spiser andre bælgfrugter, f.eks. grønne ærter, bønner, linser eller jordnødder. Dette kaldes en krydsreaktion. Det er kun, hvis der opleves en reaktion ved indtag af øvrige bælgfrugter, at de bør undgås i kosten.

Diætbehandling

Undgå sojaprodukter - se de næste sider.

Soja kan også hedde:

  • Sojaprotein.
  • Lecithin E322 (indeholder oftest meget lidt protein).
  • Vegetabilsk protein.
  • Vegetabilsk fedtstof.
  • Vegetabilsk olie (kan indeholde små mængder sojaprotein).
  • Hydrolyseret/isoleret/tekstureret/koncentreret vegetabilsk protein.
  • Grøntsager.
  • Rasp (hvis det stammer fra soja).
  • Sojabønner.
  • Sojamel.
  • Sojasovs.
  • Tofu.
  • Sojaflager.
  • Edamame bønner.
  • Sojaolie (raffineret olie indeholder sjældent sojaprotein og kan indtages. Koldpressede olier indeholder proteinrester).
  • Isoleret vegetabilsk protein.
  • Tekstureret vegetabilsk protein.
  • Koncentreret vegetabilsk protein.
  • Hydrolyseret vegetabilsk protein (hvp).

Hvis ovenstående stammer fra soja, skal der f.eks. stå grøntsager (soja) og så skal det være fremhævet på varedeklarationen med kursiv eller fed skrift.

Læs altid varedeklarationen.

Mad, der anbefales

Brød, mel, gryn:

Rugbrød, franskbrød, groft brød bagt uden ilsætning af soja. Alle melsorter, ris, gryn, hirseflager, sesam, hørfrø. Spaghetti, makaroni, pasta og nudler.

Kartofler, frugt, grøntsager:

Kartofler, frugt, grøntsager (se kolonnen ved siden af - mad der kan indeholde soja).

Kød, fisk, fjerkræ, æg:

Alle former for fersk og frossen kød, fisk og fjerkræ. Æg

Fedtstof:

Smør, Kærgården, svinefedt, sojaolie, plantemargarine. Majs-, solsikke-, oliven- og vindruekerneolie, valnøddeolie, avokadoolie, hørfrøolie, tidselolie m.v.

Mælk, ost:

Alle former for mælk og mælkeprodukter samt ost, creme fraiche, skyr, yoghurt, ymer, fløde, fromage frais m.v.

Sukker:

Alle former for sukker. Marmelade og honning.

Diverse:

Krydderier, krydderurter, tomatpure, tomatketchup, gær, eddike. Alle drikkevarer.

Tjek altid varedeklarationen.

Mad, der kan indholde soja

Brød, mel, gryn:

Brød og bagværk der er tilsat soja eller vegetabilsk fedtstof. Sojabønner, sojamel. Morgenmadsprodukter.

Kartofler, frugt, grøntsager:

Sojabønner, linser, ærter, bønner, bønnespirer (se indledning). Færdiglavede grøntssagsretter og patéer. Færdiglavet frugtsalat. Færdiglavet dessert. Frugtpålæg (se varedeklaration).

Kød, fisk, fjerkræ, æg:

Færdigkøbt pølsepålæg. Færdigkøbt kød- og fiskefars. Fiskekonserves. Pålægsvarer. Mayonnaise og remoulade. Færdigkøbt dressing og marinader. Pålægsfærdiglavede salater.

Fedtstof:

Sojaolie. Stege- og plantemargarine. Minarine. Mælk, ost: Mælk- og flødedesserter kan indeholde soja.

Sukker:

Chokolade, slik og nutella.

Diverse:

Madkulør, kinesisk soja, kryddersauce. Sojadrik, engelsk sovs. Tofu, tamari, miso, tempura, yuba, okara, natto. Slankekostprodukter.

Tjek altid varedeklarationen.

Redaktør