Snæver forhud

For snæver forhud behandles med binyrebakhormon eller kirurgisk operation.

Hvad er snæver forhud?

Phimosis er en tilstand, hvor forhuden er så stram, at den ikke kan trækkes tilbage over penishovedet. Forhuden kan være så snæver, at barnet kan have svært ved at tisse. Når barnet har snæver forhud, er der en øget risiko for at få betændelse i forhuden eller får urinvejsinfektion.

Hvor mange har snæver forhud?

De fleste drenge fødes med for snæver forhud. Tilstanden aftager normalt med alderen. 7 % af alle 7-årige drenge har snæver forhud, mens kun 1,5 % af de 15-årige har snæver forhud.

Hvorfor får man snæver forhud?

Tilstanden er oftest medfødt, men den kan også opstå som følge af betændelse i forhuden.

Hvem bliver tilbudt behandling?

Drenge med urinvejsinfektion eller forhudsbetændelse får tilbudt behandling. Der er også grund til behandling, hvis drengen oplever smerter, f.eks. ved rejsning.

Hvordan kan snæver forhud behandles?

Man behandler med en salve (binyrebarkhormon)

  1. Forhuden trækkes så meget tilbage, som det er muligt, uden at det gør ondt.
  2. Der smøres et tyndt lag salve på forhuden fra spidsen af forhuden og op til aftegningen af penishovedet (se tegning).
  3. Det er vigtigt at vaske hænder omhyggeligt både før og efter, man har smurt med salven. Brug eventuelt handsker eller en almindelig vatpind til salven. 
Billedet viser det område, hvor cremen skal smøres på.

 

Hvor længe skal der behandles?

Salven anvendes 2 gange dagligt i 4 uger eller i kortere tid, hvis forhuden kan trækkes tilbage, inden de 4 uger er gået. Behandlingen kan stoppes, når forhuden kan trækkes så meget tilbage, at hele penishovedet kan ses. Ofte er 14 dages behandling nok. 

Efter behandlingen er det vigtigt, at man i ca. 4 uger smører med Vaseline 2 gange dagligt og trækker forhuden helt tilbage, så den ikke bliver snæver igen.

Ca. 1 måned efter behandlingen er startet, får barnet en tid i Børne- og Ungeambulatoriet. 

Hvis salven ikke har effekt, bliver dit barn tilbudt henvisning til Børnekirurgisk Afdeling på Rigshospitalet. Her vurderer de, om en operation er nødvendig.

Redaktør