Smertelindring under fødslen

Information om smertelindring under fødslen.

Her kan du læse om den smertelindring vi vil foreslå dig at bruge i første del af fødslen hjemme, og den som vi kan tilbyde på Fødeafdelingen. Vi anbefaler, at du læser om det før din fødsel.

Billedet viser en gravid.

Vi oplever, at det er meget forskelligt, hvilke behov gravide har for smertelindring under deres fødsel. Vi vil vejlede og guide dig under fødslen, også i forhold til smertelindring.

 • Afspænding
 • Vejrtrækning
 • Bevægelse under fødslen
 • Massage og berøring
 • Varmepude
 • Vand
 • Akupunktur
 • Smertepakke
 • Morfin
 • Steriltvandspapler
 • TENS
 • Epiduralblokade 
 • Pudendusblokade
 • Lokalbedøvelse i skeden/mellemkødet
 • Lokalbedøvende gel

Afspænding

Det er godt at kunne slappe af i kroppen og hvile, både under veerne og i pauserne, hvor du kan samle kræfter.

Forslag til afspændingsøvelse

Du ligger stille i 10-15 minutter, gør dig tung og afslappet. I tankerne skal du gå en tur igennem kroppen med din opmærksomhed.

Sig for dig selv: ”fødderne, anklerne, underbenene, knæene, lårene, ballerne, lænden, hele ryggen, maven, mellemgulvet, brystet, skuldrene, hænderne, underarmene, overarmene, halsen, ansigtet, hele hovedet.”

Mærk så hele kroppen på én gang – uanset hvordan den føles – alt hører med: smerter, ubehag, rastløshed, træthed. Bliv ved med at mærke hele kroppen og at den ligger stille. Hvis du glemmer hvad du laver, så bare vend tilbage til at mærke hele kroppen, igen og igen.

Vejrtrækning

Vejrtrækningen under fødslen er vigtig, både hjemme og når du er på hospitalet. Det er ofte godt med en rolig vejrtrækning. Du kan øve det ved at trække vejret ind gennem næsen, helt ned i maven. Hold vejret lidt, og pust langsomt ud. Mærk at du med indåndingen flytter din opmærksomhed ned i kroppen, ned til barnet (og når der er veer, ned der hvor veen arbejder).

Bevægelse under fødslen

Veerne kan opleves mindre smertefulde, hvis du bevæger dig. Det er en god idé, at skifte stilling: stå, gå, sidde, ligge på siden og ligge i knæ-albueleje. Bevægelse hjælper også med at give plads til barnet i bækkenet, og kan dermed fremme fødslen.

Massage og berøring

Mange fødende har glæde af massage og berøring under fødslen, da det kan virke både smertelindrende og beroligende.

Varmepude

En varmepude på lænden eller foran over kønsbenet kan være rart og smertelindrende for de fleste fødende. Det kan bruges i den tidlige fødsel derhjemme og når fødslen er godt i gang, også på hospitalet.

Vand

Varmt vand har en smertelindrende effekt, og kan med fordel bruges igennem fødslen. Det kan både være som brusebad og i badekar. Vi har enkelte fødestuer med brusebad og flere med badekar. Vandet skal være omkring 37 grader varmt. Hvis det er for varmt, kan barnets hjertelyd blive for hurtig. Veerne kan opleves kortere, fordi begyndelsen og slutningen af veerne føles mildere.

Akupunktur

Akupunktur kan gives som smertelindring, afslapning og afspænding. Det er tynde nåle, der sættes ind igennem huden forskellige steder på kroppen. Akupunktur kan bruges hele fødslen, både i den begyndende fase, og i den sene del af fødslen.

Lille smertepakke

 En del har brug for smertelindring før den aktive del af fødslen går i gang. Hvis paracetamol, vand og varmepuder ikke er nok kan en lille smertepakke være nødvendigt.

Den lille smertepakke består af: paracetamol (smertestillende), kodein (smertestillende), halcion (beroligende) og bricanyl (vehæmmende uden at stoppe veerne).

Du kan få udleveret pillerne i Fødemodtagelsen, afsnit 346, hvis du er blevet undersøgt, og ikke er i aktiv fødsel endnu. Du kan efterfølgende tage hjem og forhåbentlig få hvilet eller sovet nogle timer, indtil fødslen er mere i gang. Virkningen kommer ½-1 time efter du har taget pillerne. Der er ingen bivirkninger for barnet, men du kan selv få kvalme, svimmelhed og døsighed.

Stor smertepakke

Den store smertepakke er til dem, som vi vurderer ikke kan gå hjem fx med den lille smertepakke. Det er til dem, som ikke er i aktiv fødsel, men som på grund af ve-smerterne har brug for at få smertelindring på hospitalet.

Den store smertepakke består af: paracetamol (smertestillende), morfin (smertestillende), halcion (beroligende) og bricanyl (vehæmmende uden at stoppe veerne).

Får du denne skal du blive på hospitalet mindst 3 timer efter du har fået den. Morfin gives som en indsprøjtning, de øvrige ting som piller. Du vil mærke effekt efter 15-30 minutter. De fleste vil få hvilet godt eller sovet med denne smertelindring. Hvis barnet fødes i løbet af 4-6 timer, efter du har fået morfin, kan det være påvirket med nedsat vejrtrækningsrefleks. Det vil så være nødvendigt, at give barnet en indsprøjtning der ophæver virkningen af morfinen. Barnet kan også være lidt sløvt og have suttebsvær de første dage efter fødslen, når du har fået morfin. Du kan få kvalme, svimmelhed og døsighed.

Steriltvandspapler

Hvis man har smerten siddende i et afgrænset område, kan det være en fordel med steriltvandspapler. Man sprøjter en lille smule sterilt vand ind, lige under huden, fire steder omkring området, hvor smerten sidder. Det er typisk over lænden eller over kønsbenet.

Det gør ondt at få dem lagt. 70-80 % af de kvinder, som får dem lagt, har god effekt af dem. Fordi det gør ondt at få dem lagt aktiveres kroppens eget smerteberedskab (endorfiner) og bedøver området. Steriltvandspaplerne virker ca. 1-2 timer og kan gentages ved behov.

TENS

TENS står for Transcutan Elektrisk Nerve Stimulation. TENS er et apparat, med en svag elektrisk strøm, der bl.a. stimulerer kroppens endorfiner.

Hvis smerten fx er koncentreret i lænden, kan jordemoderen sætte små plader på området, og koble TENS til. Den fødende styrer selv TENS-apparatet. Hun skruer selv op og ned for styrken, så det er i det niveau hun synes hjælper og er behageligt.

Epiduralblokade

Virkning

Epiduralblokaden virker som en lokalbedøvelse af de smerteførende nerver fra livmoderen og fødselsvejen. Disse nerver når til ryggen og lænden. Blokaden lægges imellem ryghvirvlerne i epiduralrummet, udenfor rygmarven i den nederste del af rygsøjlen.

Epiduralblokaden anvendes i udvidelsesfasen, og virker ved at mindske de smerter, der opstår når livmodermunden skal åbne sig og du har veer. Den virker kun i mindre grad på de smerter, der kommer når barnet presses ud til sidst.

De fleste fødende har god effekt af blokaden, men i nogle tilfælde virker den ikke optimalt, og der må suppleres med anden medicin. I sjældne tilfælde er det nødvendigt, at lægge blokaden igen.

Hvordan?

Det er en narkoselæge, der anlægger blokaden. Før det kan gøres, skal du have målt blodtryk, have et drop i en blodåre i hånden med saltvand og der skal køres en CTG, for at overvåge barnet.

For at få epiduralblokaden lagt, skal du enten ligge på siden eller sidde op. Du skal ”krumme ryg”. Huden på ryggen vaskes med sprit, og der lægges en lokalbedøvelse i huden. Når huden er bedøvet bliver der, gennem en nål, lagt en meget tynd plastikslange (epiduralkateter) ind til nerverne, der skal bedøves. Nålen fjernes og plastikslangen bliver liggende og tapes fast. Der sættes en pumpe til, så der hele tiden bliver tilført bedøvelse. Efter fødslen tages pumpen af, og plastikslangen fjernes.

Bivirkninger

Bivirkninger ved en epiduralblokade kan være blodtryksfald, hudkløe, temperaturstigning, svært ved at tømme blæren og hovedpine. Nogen har svært ved at stå på benene uden støtte. Fødslen kan tage længere tid, specielt nedtrængnings- og pressefasen (½-2 timer). Der er flere der får brug for ve-stimulerende drop.

Der er øget risiko for, at barnet skal hjælpes ud med sugekop, men ikke for kejsersnit. Der kan være ømhed ved indstikstedet i nogle dage. Længerevarende rygsmerter skyldes ikke epiduralblokaden.

Der er risiko for alvorlige bivirkninger, men det er ekstremt sjældent.

Pudendusblokade

Pudendusblokaden er en lokalbedøvelse i skeden, hvor man bedøver den nederste del af skeden og mellemkødet. Blokaden kan bruges til at mindske smerter i slutningen af pressefasen og hvis barnets skal hjælpes ud med en sugekop. Blokaden gives som en indsprøjtning i begge sider i skeden.

Lokalbedøvelse i skeden/mellemkødet

Lokalbedøvelse (infiltrationsanalgesi) i skeden/ mellemkødet bruges oftest som smertelindring efter fødslen, hvis en bristning skal sys. Bedøvelsen fjerner stiksmerten, men man kan stadig mærke, at man bliver rørt ved. Denne berøring kan være ubehagelig. Bedøvelsen virker efter 5-15 minutter og varer i 1-2 timer.

Lokalbedøvende gel

Lokalbedøvende gel kan bruges som bedøvelse, ved syning af små bristninger efter fødslen. Det bedøver hud og slimhinder overfladisk og virker i løbet af 3-5 minutter. Effekten holder op til 2 timer.

Redaktør