Skjoldbruskkirtlen - vævsprøve ved ultralydsskanning

En vævsprøve fra skjoldbruskkirtlen bliver taget for at undersøge, om cellerne er normale.

Kort om undersøgelsen

Du skal have taget en vævsprøve (biopsi) fra skjoldbruskkirtlen. Vi bruger ultralyd til at se, hvor vævsprøven skal tages fra.

Undersøgelsen varer 30 minutter. Du skal afsætte 1 time til dit besøg på hospitalet.

Foto af patient, som bliver ultralydsskannet.

Vigtig forberedelse

Du skal eventuelt holde pause med blodfortyndende medicin

Hvis du tager blodfortyndende medicin, skal du kontakte den afdeling, der har henvist dig, og høre, om du skal holde pause med medicinen op til undersøgelsen.

Spis, som du plejer

Det er ikke nødvendigt at faste før undersøgelsen, så du kan spise og drikke, som du plejer.

På hospitalet 

Undersøgelsen

Du ligger ned, mens du bliver undersøgt. Vi smører gelé på din hals og fører et ultralyshoved hen over huden med et let pres. Via ultralydshovedet dannes der billeder af din hals på en skærm, så lægen kan se, hvor vævsprøven skal tages fra. Lægen tager vævsprøven med en tynd nål. Det er som regel nødvendigt at stikke 3-4 gange, og du kan kortvarigt få ondt, når vævsprøven bliver taget. Smerten svarer til en blodprøvetagning.

Bliv gerne i 30 minutter

Vi anbefaler, at du bliver siddende i venteværelset i 30 minutter efter, at vi har taget prøven. På den måde kan vi sikre os, at du har det godt, inden du tager hjem. 

Hjemme igen

Hold øje med såret

Der kan gå betændelse i såret, selvom du kun har fået et stik med en nål. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis såret bliver rødt, hæver eller væsker, eller hvis du pludselig får høj feber.

Du kan være øm

Det er normalt at være øm efter undersøgelsen. Du kan tage smertestillende medicin med paracetamol mod ømheden. Lægen taler med dig om, hvad du skal være opmærksom på, inden du forlader afdelingen.

Du kan få et blåt mærke

Du kan få et blåt mærke og hæve lidt, der hvor vævsprøven er taget fra. Det er normalt og går over af sig selv.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.

Få mere viden

Du kan få mere viden om denne type undersøgelserwww.patienthåndbogen.dk. Søg på ’Indgreb under vejledning af billeddannende undersøgelse’.

Redaktør