Sådan giver du flaske

Få gode råd og hjælp til at give flaske til et nyfødt barn.

Amning er en god måde at opfylde dit barns væsentligste behov, men det er ikke den eneste måde. Denne pjece er til dig, der har valgt at give dit barn udmalket mælk eller modermælkserstatning på flaske.

Billedet viser en baby, der får sutteflaske.

Hvorfor stoppe med at amme?

Der kan være mange gode grunde til at give sit barn flaske. For nogen er det et oplagt valg og for andre er det en nødvendighed. Det kan skyldes, at mælkeproduktionen ikke er tilstrækkelig, eller at problemerne med amning er blevet for store. Når I har besluttet jer for flaskeernæring, skal I vælge, om barnet skal have udmalket modermælk eller modermælkserstatning.

Udmalket modermælk

Mælken kan udmalkes med hånden eller med brystpumpe. Hvis mælken ikke anvendes med det samme, hældes den på en steriliseret flaske, lukkes, og sættes i køleskab eller fryser.

Holdbarhed for udmalket modermælk:

 • I køleskab ved max. 5° op til 3 døgn
 • I fryser ved minus 18° op til 6 måneder
 • I fryseboks i op til 3 måneder

Modermælkserstatning

Børn under 6 måneder tåler ikke almindelige mælkeprodukter. Hvis I vælger modermælkserstatning til jeres barn, bør I derfor bruge en modermælkserstatning, som er beregnet til nyfødte, og som lever op til de danske krav til modermælkserstatninger. Produkterne kan købes i de fleste supermarkeder, apoteker og materialister.

Almindelige modermælkserstatninger

Der er flere forskellige firmaer, som fremstiller modermælkserstatninger. De forskellige mærker er stort set ens. Det er derfor ikke vigtigt, hvilket mærke du vælger. Det er dog vigtigt, at du fortsætter med det mærke, som du er startet med, så barnets mave ikke skal vænne sig til et nyt produkt hele tiden.

Fra fødslen skal du vælge den type modermælkserstatning, som er mærket ”Fra fødslen til 4 måneder”. Du kan bruge den, indtil barnet ikke længere skal have modermælkserstatning.

 • Modermælkserstatning i pulverform kan blandes op i koldt vand, og det er en fordel, når du efter 6 måneder giver barnet modermælkserstatning af en kop.
 • Færdigblandet modermælkserstatning i ”brikker” svarer til modermælkserstatning i pulverform, men den er dyrere end pulveret.

Jeres sundhedsplejerske vil også vejlede jer om modermælkserstatning.

Tilberedning af modermælkserstatning

Følg altid brugsanvisningen på pakken og brug den medfølgende måleske. Modermælkserstatningen har den korrekte sammensætning mellem næringsstoffer og vand, når I følger vejledningen på pakken. Bruger I for lidt pulver, får jeres barn for få næringsstoffer. Bruger I for meget pulver, får jeres barn for lidt væske og risikerer at blive forstoppet.

God hygiejne er vigtigt for at forebygge, at jeres barn bliver sygt. Vask hænderne inden tilberedning af modermælkserstatning og brug altid rene flasker, måleskeer og sutter.

I kan læse om rengøring og sterilisering af flasker bagerst i pjecen.

De første fire måneder skal du koge vandet, som du bruger til at lave modermælkserstatningen. Det er for at undgå skadelige bakterier.

Praktisk vejledning

 • Koldt vand bringes i kog
 • Afkøl vandet til stuetemperatur
 • Bland pulveret med vandet
 • Ryst flasken grundigt

Nu er flasken klar til at barnet kan få mad.

Kan jeg tilberede flere flasker på en gang?

De første to måneder skal du tilberede modermælkserstatningen lige inden barnet skal spise; det vil sige én flaske ad gangen. Efter de første to måneder kan du lave flasker til et døgn af gangen. Når du tilbereder til et helt døgn, skal vandet afkøles til 5 grader, før du tilsætter pulveret. Flasken lukkes og sættes i køleskabet, indtil den skal bruges.

Sådan opvarmes mælken

I kan opvarme flasken med udmalket modermælk eller modermælkserstatning i:

 • Vandbad
 • Mikrobølgeovn. En mikrobølgeovn opvarmer ujævnt, så flasken skal rystes jævnligt under opvarmningen.

Temperaturen på mælken skal være 37°. Du kan teste det på indersiden af dit håndled. Hvis mælken føles tilpas, ikke varm og ikke kold, er den spiseklar.

Når I opvarmer modermælk, skal I huske:

 • Hurtigt optøet mælk skal bruges med det samme.
 • Opvarmet mælk må ikke genopvarmes.
 • Frossen modermælk kan optøs langsomt i køleskab. Holdbarheden er da et døgn i køleskab.
 • Optøet mælk må ikke genfryses

Når I er på farten: Medbring kogt vand i termoflasker, som blandes med pulver lige før brug. Opbevar aldrig færdigtilberedt modermælkserstatning varmt i termoflasker. Du kan også vælge at anvende brikker med færdigblandet modermælkserstatning, når det ikke er muligt at tilberede flasker på stedet.

Om natten: Du kan med fordel koge vandet på forhånd, hælde det på steriliserede flasker og anbringe det i køleskabet, indtil det skal anvendes. Det kogte vand varmes op til 37 grader, når barnet vågner, og derefter blandes det færdigafmålte pulver i, hvorefter måltidet er klart.

Måltidet

Et barn, som får flaske, har lige så stort behov for tæt fysisk kontakt med sine forældre, som et barn, der ammes. Det er derfor betydningsfuldt, at I altid sidder eller ligger med jeres barn i favnen, når I giver det flaske. Lad aldrig barnet ligge alene med flasken. I kan f.eks. sidde hud-mod-hud. Forsøg at undgå unødige forstyrrelser. Kontrollér, at mælken drypper stille og roligt.

Læg barnet skiftevis til den ene og den anden side, når du giver flasken. På den måde forebygger man, at barnets hovedform bliver skæv, da barnets kranie er meget blødt og formeligt endnu.

Flasken skal holdes, så sutten er fyldt med mælk. På den måde undgår du, at barnet sluger for meget luft. Lad barnet bøvse, når det selv slipper flasken, eller når barnet har spist ca. halvdelen af mælken.
Når måltidet begynder, skal flaskesutten røre barnets læber. Barnet vil begynde at sutte, når flaskesutten er kommet helt ind i munden, da sutterefleksen sidder bagerst i ganen. Al begyndelse er svær. Barnet skal bruge en anden sutteteknik end ved brystet. I vil kunne opleve, at jeres barn prøver at sutte med åben mund eller har svært ved at svøbe ordentligt om sutten. I kan hjælpe barnet med at få fat om sutten ved at støtte underkæben forsigtigt op mod sutten.

I de første minutter vil barnet ofte sutte ihærdigt, for herefter at finde en rytme, evt. med små pauser. Efterhånden vil pauserne blive længere. Du skal ikke tage flasken ud af barnets mund under disse pauser, men vente til barnet begynder at spise igen.

Måltidet vil typisk vare mellem 15-20 min. Det nyfødte barn vil herefter ofte falde i søvn.

Trivsel

Jeres barn har det godt, når det:

 • Er vågen og interesseret i kontakt.
 • Har lyst til mad.
 • Spiser mindst 6 x i døgnet.
 • Har 6-8 våde bleer i døgnet.
 • Prutter og har gang i maven.

Når barnet får modermælkserstatning, skal det have afføring mindst én gang hver dag. Konsistensen bør være blød og lys brun i farven. Et barn der får modermælk har ikke nødvendigvis afføring hver dag og afføringen være gul og lugte sødt/syrligt.

Rengøring af flasker og sutter

Rengøring

 • Mælkerester sidder især i skruegangen og på kanten af flasken.
 • Flaskerne vaskes med vand og sæbe.
 • Brug en flaskerenser, som koges sammen med resten.
 • Sutterne gnides med groft salt, så de slimede mælkerester fjernes.
 • Flasker og sutter skylles grundigt.

Flaskerne kan også vaskes i en opvaskemaskine ved mindst 65° uden forudgående rengøring. Hvis opvaskemaskinen vasker ved lavere temperatur skal udstyret koges i en gryde i 5 minutter efter opvasken. Flaskerne placeres, så vandet kan rengøre ved at sprøjte op i hulrum og løbe fra.

Sterilisering

 • Det rengjorte udstyr koges i en gryde i 5 minutter.

eller

 • Det rengjorte udstyr koges i vand i en mikrobølgeovn i 5 minutter. Udstyret skal være dækket af vand.
Billedet viser lidt forskelligt udstyr blandt andet en gryde, en sutteflaske, flaskerenser og salt.

Aftørring

 • Flaskerne tørres med et rent klæde.
 • De opbevares rent og tørt.
 • Du skal have rene, nyvaskede hænder, når du rører ved de rene flasker og sutter.

Spørgsmål

I er altid velkomne til at spørge personalet på barselsafsnittet, hvis I har spørgsmål, som I ikke har fået besvaret i pjecen. Når I er kommet hjem, skal I kontakte jeres sundhedsplejerske.

Redaktør