Du har fået et blærekateter, som er nødvendigt for at din blære kan tømmes for urin.
Blærekateter
Kateteret er en bøjelig slange, som er lavet af silikone. Det er lagt op i blæren gennem urinrøret. Her bliver det holdt fast ved hjælp af en lille ballon, som er fyldt med væske. Kateteret er forsynet med en afløbsslange, der automatisk leder urinen ud i en pose, som du selv åbner og tømmer.
Kateteret skal blive liggende i blæren i en periode, enten som midlertidig behandling eller i visse tilfælde som livslang behandling. Kontakt din egen læge hvis du har brug for mere information om, hvad der skal ske med behandlingen.
Dagligdag med kateter
Du skal vænne dig til at have kateter, men det behøver ikke at medføre store ændringer i din hverdag. I begyndelsen kan kateteret give dig ubehag, som f.eks. fornemmelse af konstant vandladningstrang og irritation af urinrøret. Efter få dage plejer generne at forsvinde.
Det er vigtigt, at du ikke ændrer i din levevis, men fortsat er sammen med dine nærmeste og dyrker dine fritidsinteresser.
Drik 2 liter væske hver dag
For at skylle urinvejene godt igennem og derved forebygge blærebetændelse, er det vigtigt, at du drikker rigeligt i løbet af dagen – gerne 2 liter. Alle former for væske tæller, både kaffe, the, juice, vand og lignende. Hvis du får feber, skal du kontakte din egen læge.
Sådan gør du
Vask dig hver dag
Vask altid hænder før og efter berøring af kateter og kateterpose. Du skal bruse dig eller vaske dig omkring urinrørsåbningen og langs kateteret med mild sæbe hver dag. Hvis du er mand, skal du også vaske dig under forhuden.
Placer kateteret rigtigt
Der må ikke komme træk eller knæk på kateteret. Læg det i en blød bue i underbukserne. Tætsiddende underbukser eller net-trusser er bedst egnede til at holde kateteret på plads. Du kan fiksere kateterslangen med et plaster på låret.
Mænd kan også fiksere kateterslange ved at placere penis opad og sætte kateteret fast med tape i lysken/på maven.
Placer posen rigtigt
Du skal placere posen, så den sidder under blæren, både når du står og ligger. Om dagen kan du bruge en pose med kort slange og sætte posen fast langs dit lår.
Når du sover eller hviler dig, skal du tilkoble posen med lang slange på posen med kort slange (se billede), så posen kan hægtes på siden af sengen. Herved undgår du at komme til at ligge på posen eller slangen og afklemme den, mens du sover.
Tømning af posen
Du skal minimum tømme posen, når den er ¾ fuld, eller hvis den generer dig.
Åbn kateterventilen og tøm urinen ud i toilettet. Efter tømning lukker du ventilen og aftørrer den med toiletpapir.
Udskiftning af kateterpose
Urinposen med den korte slange skiftes mindst 1 gang ugentlig eller efter behov. Urinposen med den lange slange skiftes en gang i døgnet. De tomme, brugte poser lægges i en plasticpose, som lukkes. Posen kan herefter smides i skraldespanden.
Udskiftning af kateter
Kateteret skal skiftes regelmæssigt, oftest hver 3. måned. Udskiftningen bliver foretaget af egen læge eller hjemmesygeplejerske.
Hvis kateteret ved et uheld skulle glide ud eller der opstår smerter eller blødning, skal du kontakte din egen læge, hjemmesygeplejersken eller ringe 1813.
Sex
Du kan sagtens have et seksualliv, selvom du har kateter. Er du kvinde, kan du fastgøre kateteret på maven med et plaster. Er du mand kan du lægge kateteret langs bagsiden af penis og trække et kondom over. Del gerne med din partner de tanker I hver især har med hinanden.
Når du får brug for flere urinposer
Hvis dit behov er varigt
Hvis din egen læge i samråd med dig vurderer at dit behov for kateterbehandling er varigt, søges der om bevilling i din hjemkommune og derefter hjemsendes hjælpemidlerne direkte til dig.
Så længe dit behov er midlertidigt
Du kan få udleveret flere kateterposer i afdelingen, indtil du får en indkaldelse til nærmere undersøgelse i urologisk ambulatorium. Du kan kontakte infektionsmedicinsk sengeafdeling og aftale et tidspunkt for afhentning af hjælpemidlerne.
Ved behov for akut hjælp eller vejledning
Ved akut behov for hjælp eller vejledning kan afdelingens sygeplejersker kontaktes efter kl. 16 og i weekender på tlf. 38 62 29 28.