Problemer med at tømme blæren efter fødslen - behandling

Når man har problemer med at tømme blæren efter at man har født, bliver man behandlet. Det er vigtigt at man holder øje med hvor meget man tisser og man skal til kontrol.

Om problemer med at tømme blæren

Vi har konstateret, at du ikke kunne tømme din blære helt efter fødslen. Du skal træne din blære, så den bliver i stand til at tømme sig helt igen. Hvis du har meget urin stående i blæren eller har store problemer med at tømme blæren, får du i sjældne tilfælde lagt et blærekateter i en kort periode.

Årsager til problemer med at tømme blæren efter fødslen

Problemer med at tømme blæren kan opstå, hvis du har været bedøvet i ryggen eller skeden i forbindelse med fødslen, eller hvis du oplever smerter eller hævelse omkring urinrøret, endetarmens lukkemuskel eller nerverne til blæren. I de fleste tilfælde forsvinder problemerne igen, når virkningen af bedøvelsen forsvinder, eller når hævelsen falder, men i nogle tilfælde kan der gå 1-3 måneder.

Det kan du gøre

Indtil eventuel bedøvelse aftager, eller hævelse forsvinder, skal du forebygge, at dine problemer med at tømme blæren bliver værre eller permanente.

Tag smertestillende medicin

Når du har svært ved at tømme blæren efter fødslen, anbefaler vi, at du tager smertestillende medicin med paracetamol uanset årsagen til problemerne. Når du er smertedækket, modvirker du, at du kommer til at holde dig, fordi det gør ondt at tisse.

Tøm blæren ofte og helt, så du undgår komplikationer

Selvom du ikke føler, at du kan tisse, skal du alligevel gå på toilettet hver 3.-4. time. Du skal sørge for at tømme blæren så meget som muligt, hver gang du tisser. På den måde kan du forebygge, at du:

 • slet ikke kan tisse
 • ikke kan mærke, at du skal tisse
 • tisser ofte, men kun i små mængder
 • tisser ufrivilligt
 • får hyppige blærebetændelser.

Hvis du ikke kan tisse, eller hvis der kun kommer meget lidt urin ad gangen, skal du sige det til os, så vi kan vurdere, om der er behov for at tømme din blære med et kateter.
Nogle gange ultralydsskanner vi for at se, hvor meget urin der er i blæren.

Træn din blære

Du skal genoptræne din blære ved at tisse 2 eller 3 gange med få minutters mellemrum. Træn teknikken morgen, middag og aften:

 • Sid afslappet på toilettet, så du kan nå gulvet med flad fod på begge fødder. Brug eventuelt en skammel. Tis første gang, og giv dig god tid, indtil du føler, at blæren er tom. Brug ikke mavemusklerne. Blæren skal helst selv gøre arbejdet, uden at du presser.
 • Rejs dig fra toilettet og gå lidt omkring i et par minutter.
 • Sæt dig igen på toilettet og prøv, om du kan tisse uden at presse.
 • Rejs dig igen, gå lidt omkring og prøv, om du kan tisse en tredje gang uden at presse.
   

Nu er blæren så tom, som den kan blive. Hvis du føler, at du skal tisse igen indenfor 15-30 minutter, skal du prøve at ignorere trangen. Der skal helst gå 3 timer imellem, at du tisser. Du skal dog være opmærksom på, at hyppig vandladning kan være tegn på blærebetændelse. Hvis du oplever at skulle tisse ofte, bør din urin blive testet for infektion.

Hold øje med, hvor meget du tisser

Du får udleveret en beholder, der passer til toilettet, som du skal tisse i. Beholderen har en skala på højre side, hvor du kan aflæse mængden af urin. Husk at fortælle os, hvor meget du har tisset. Så længe du måler mængden af din urin, skal du drikke 2- 2 ½ liter væske i døgnet.

Undgå forstoppelse

Du skal så vidt muligt holde maven i gang og undgå forstoppelse. Hvis du føler dig forstoppet eller har smerter ved afføring, skal du tage et afføringsmiddel med magnesia, som du kan købe i håndkøb. Tag 1000 mg 1 gang dagligt, gerne lige før sengetid. Drik rigeligt med vand til..

Kom til kontrol

Hvis du stadig har problemer med at tømme blæren, efter du er kommet hjem, tilbyder vi dig at komme til opfølgende kontrol hos os efter cirka 1 uge. Hvis vi ikke har aftalt en tid med dig på hospitalet, indkalder vi dig med digital post. Til den opfølgende kontrol taler vi med dig om, hvordan du har det, og vi skanner dig eventuelt for at se, hvor meget urin du har i din blære. Hvis du oplever forværring inden din kontrol, skal du ikke vente, men i stedet kontakte Barselsafsnittet.

Redaktør