Primær skleroserende cholangitis (PSC)

Information om Primær skleroserende cholangitis (PSC).

Primær skleroserende cholangitis (PSC) er en sjælden sygdom, hvor immunforsvaret angriber galdegangene i og udenfor leveren. Her kan du læse om symptomer, diagnose og behandling.

Hvad er PSC?

PSC er en sjælden sygdom, hvor immunforsvaret angriber galdegangene i og udenfor leveren. Dette fører til bindevævsdannelse (arvævsdannelse) omkring galdevejene, så der kommer forsnævringer på galdegangene. Forsnævringerne kan hæmme det naturlige galdeudløb fra leveren, så der opstår irritation og dannes yderligere bindevæv i leveren. I nogle tilfælde bliver bindevævsdannelsen så udtalt, at man kalder det for skrumpelever. Ofte opstår sygdommen hos patienter med kroniske tarmsygdomme, men den kan også opstå hos personer uden tarmsygdom.

Symptomer

Nogle patienter mærker intet til sygdommen. Hos andre kan sygdommen give hudkløe, gulsot, træthed, mørk urin og lys afføring. Du kan opleve episoder med feber og smerter i øverste del af maven, særligt under højre side af brystkassen.

Diagnose

Sygdommen mistænkes oftest ud fra blodprøver med forhøjede levertal, og diagnosen bliver efterfølgende stillet ved en MR-scanning, hvor man kan se, at galdegangene er præget af forsnævringer.
I sjældne tilfælde er det kun de helt små galdegange, der er angrebet af immunforsvaret, og så kræver det en vævsprøve fra leveren (leverbiopsi) at stille diagnosen.

Behandling og opfølgning

Behandling af PSC er symptomatisk, dvs. man kan give medicin til at fjerne eller dæmpe de symptomer, nogle patienter oplever. Hos nogle hjælper det at fortynde galden med medicinen Ursodeoxycholsyre, så galden lettere kan passere igennem galdegangene og ud i tarmen. Der er dog ikke sikkerhed for, at behandlingen bremser videre udvikling af sygdommen.

Vi fraråder alkoholindtag i større mængder, da leveren allerede er irriteret, og alkohol er leverskadeligt. PSC indebærer, at man har en let øget risiko for galdegangskræft i forhold til raske personer. Hvis sygdommen fører til skrumpelever, eller du har meget udtalte symptomer fra sygdommen, kan det i nogle tilfælde være relevant at foretage en levertransplantation.

Når PSC-diagnosen er stillet, anbefaler vi, at du får foretaget en kikkertundersøgelse af tarmen (koloskopi) for at undersøge, om du samtidig skulle have kronisk tarmbetændelse, uden at den giver symptomer. Hvis du har tarmbetændelse, kan den behandles med medicin. Hvis du samtidig har en tarmsygdom, anbefaler vi, at du ofte får foretaget kontrolkikkertundersøgelser på grund af en let øget risiko for kræft i tyktarmen. Alle patienter anbefales regelmæssig opfølgning i ambulatoriet, oftest halvårligt.

Redaktør