Pouch - røntgenundersøgelse (pouchografi)

Ved undersøgelsen bruger vi kontraststof til at gøre pouchen synlig på røntgenbillederne for at undersøge, om den er tæt.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en røntgenundersøgelse af din pouch. Vi bruger kontraststof til at gøre pouchen synlig på røntgenbillederne, så vi kan undersøge, om den er tæt.

Undersøgelsen varer 15 minutter, men det er en god idé at afsætte 30 minutter, da der kan opstå ventetid.

Vigtig forberedelse

Medbring en ren stomipose og kobling

Hvis du har stomi, skal du tage en ren stomipose og kobling til huden med. Koblingen kan blive våd, da vi bruger kontraststof ved undersøgelsen.

Tag Microlax, hvis du ikke har stomi

Tag en Microlax 4 timer før undersøgelsen, hvis du ikke har stomi. Microlax er et hurtigt virkende minilavement og kan købes på apoteket.  

Mød fastende

Du skal møde fastende. Det betyder, at du ikke må spise og drikke de sidste 6 timer før din aftale. Det gælder også pastiller og tyggegummi. Resultatet af undersøgelsen kan ikke bruges, hvis du har noget i mavesækken. Hvis du har diabetes, gælder nogle særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte den læge eller afdeling, der har henvist dig, og tale om, hvordan du skal forholde dig til fasten inden undersøgelsen.

Tag din medicin med et lille glas vand

Op til undersøgelsen kan du tage din vanlige medicin med et lille glas vand, selvom du faster.

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Fjern smykker, ur med mere inden undersøgelsen

Smykker og ure kan forstyrre undersøgelsen. Du skal derfor fjerne smykker og andre genstande fra det område, der skal undersøges.

Du får udleveret hospitalstøj

Vi udleverer hospitalstøj, som du skal have på ved undersøgelsen

Undersøgelsen

Du ligger ned, mens du bliver undersøgt. Vi sprøjter kontraststof ind via et kateter i din endetarm eller via din stomi og tager røntgenbilleder af din pouch undervejs.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Redaktør